Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Brencik »

http://www.miks.com.pl/index.php/strona-glowna.html może tu? Sprawdzone, jakość bardzo dobra.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MalKontent pisze::arrow: Tool, jak na razie znalazłem jeden błąd w Twoim BOMie skomasowanym - nie ma wyświetlaczy LED.
Pod wyświetlacze LED też przydałaby się podstawka (przycięta DIP40, koniecznie precyzyjna), bo pozwala trochę odsunąć wyświetlacze od płytki.

Dodałem ankietę dotycząca płytki drukowanej - proszę żeby głosowali tylko zainteresowani zakupem.
Tomek
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Też to chciałem napisać. Podstawka DIL40 do display'ów to konieczność, jeśli chcemy mieć ich czoło wyżej, niż elektrolity ;)
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Mi napisy niepotrzebne, soldermaska może być.
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Jakby ktos jeszcze znalazl jakis blad to pls o info :oops: :oops: :oops: Wlasnie sie zorientowalem, ze nie wrzucilem obudowy ani tej plakietki na front... Zaraz poprawiam!
Jeszcze raz poprawiony BOM
BOM.xls
(14 KiB) Pobrany 113 razy
Ostatnio zmieniony sob, 20 marca 2010, 21:50 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam wszystkich
Jakiś czas mnie nie było , a tu tak poszło daleko :D , jeżeli można jeszcze,to piszę się na PCB + elementy.
pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

TooL46_2 pisze: Wlasnie sie zorientowalem, ze nie wrzucilem obudowy ani tej plakietki na front... Zaraz poprawiam!
BOM.xls
u mnie z obudową jak i frontem jest najmniejszy kłopot, więc może to będzie jako dodatkowe wyposażenie zestawu?? ale to tylko drobna sugestia...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

fresostrowiec pisze:u mnie z obudową jak i frontem jest najmniejszy kłopot
Komplet z obudową miałby sens, gdyby płytka była przystosowana do jednego określonego typu obudowy.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

...a niestety nie jest...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

...ale mogłaby być. :D

Wiem, że np. taka Z-78 to nie jest szczyt elegancji, ale gdyby przystosować otwory w płytce, to by ładnie by weszła z jednej strony a z drugiej zmieściłby się transformator sieciowy. Potem wystarczy zrobić otwory na enkoder, potencjometr i przyciskii, nakleić wydrukowaną płytę czołową z wyciętymi otworami nad wyświetlaczem i diodami LED i przyrząd gotowy.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

A nie lepiej taki pulpit (z pociętych opon i kubków z jogurtu):
http://www.nikomp.com.pl/opisy/OBA00/OBA33APC.htm
wtedy jest dowolność w kolorze wyświetlacza - zmienia się folię lub nakleja bezbarwną jak w mierniku lamp. Transformator we "wtyczce".
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

chodzi mi głównie o to, że osobiście posiadam kilka różnej maści niedużych obudów (więc coś się dopasuje) i posiadam dosyć dobrze wyposażony warsztat, a opis panelu jak zwykle naklejka lub termotransfer
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Obudowy nie zamierzam włączać do zestawu. Każdy ma swoje patenty, może chce wbudować to ustrojstwo do swojego superhiperwarsztatowegozasilaczomiernikosztuczneobciążeniopralki i tylko będzie płakać, że musi brać obudowę, która mu na plaster. Jak widzicie, staram się zdobyć najkorzystniejsze ceny, więc nie podrażajmy bez sensu tego urządzenia.

Co do enkodera, to te ~9zł z HFO chyba jest dobrą ofertą, nie wiem, czy jest sens dorabiać nowe pady na płytce, żeby można było i taki i siaki... Jeśli chcecie mieć wybór (ci, co biorą same płytki), to potrzebuję zerknąć na poprzednią wersję płytki - Adam ją chyba usunął z wątku; :arrow: Tomku, podesłałbyś mi ten poprzedni projekt?

Co zaś do OPA2604, to ja jestem za cienki w uszach, żeby dobrać "z rękawa" zamiennik, który będzie stabilny jako wtórnik i na 100% nada się do tego projektu. Albo mi ktoś pomoże, najlepiej z wypróbowaniem praktycznym, czy faktycznie się nadaje, albo zostajemy z tym OpAmpem za paręnaście złotych... Nie jest to może majątek, ale to, jak pisałem, najdroższy (po płytce) element...

Jeśli chodzi o płytę czołową, to wypróbuję mój patent z tą maską, pokazaną parę stron wcześniej. Jeśli zda egzamin, to na życzenie dołączę ją do zestawu za symboliczną kwotę (naświetlanie filmu kosztuje). Folii na cały front nie będę robić, każdy ma inny pomysł na to i na obudowę, więc lepiej zrobić sobie dobrze samemu ;)

Pzdr.
S.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

MalKontent pisze:Co do enkodera, to te ~9zł z HFO chyba jest dobrą ofertą
Ten w HFO nie ma tej blaszki mocującej, za to ma nakrętkę. Najlepiej dogadać się z kimś robiącym miernik lamp - tam blaszka jest niepotrzebna a zwykle brakuje nakrętki. :twisted:
Widzę, że enkodery ECW1 pojawiły się już w TME, ale cena staje się atrakcyjna dopiero przy zakupie 25 i więcej sztuk.
Dokumentację starej płytki mam w pracy a teraz trochę choruję - uderz do traxmana, ale nie wstawiajcie jej tutaj, bo się zrobi bałagan.
Tomek
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Tomasz Gumny pisze:
MalKontent pisze:Co do enkodera, to te ~9zł z HFO chyba jest dobrą ofertą
Ten w HFO nie ma tej blaszki mocującej, za to ma nakrętkę.
Zawsze można go przymocować do płytki 4 kroplami kleju, albo przykręcić od spodu, jeśli ktoś ma gałki z tuleją wchodzącą w płytę czołową. Blaszek nie będzie.
I tak płytka nie jest w 100% "self contained", nie zawiera transformatora ani gniazda wyjściowego, więc potrzebna jest pewna mechaniczna zaradność wykonawcy :)

Vox Populi w kwestii płytki mamy chyba jasny - robimy płytkę z soldermaską i bez opisów.

Następna sprawa to transformator sieciowy. Nie wiem, czemu Adam zdecydował się na trafo z dwoma uzwojeniami, zamiast prostowników jednopołówkowych z jednego uzwojenia, ale takie jest potrzebne. Zważywszy, że i tak nie ma go na płytce, nie ma specjalnych wymagań gabarytowych co do niego. Wg mojego rozeznania potrzebne jest trafo o napięciu 2x7-7,5V, żeby stabilizatory pracowały prawidłowo.
Czy zatem chcecie, żeby trafo było w zakupach zbiorowych? Ja uważam, że nie, każdy sobie coś dobierze (nawet taki z jednym uzwojeniem i pół-mostkiem w razie czego), ale chciałbym poznać opinię nabywców.
Tomku, zrobisz ankietę? :)
ODPOWIEDZ