Od jakiegoś czasu "sposobię" się do zbudowania tego wzmacniacza (jakieś 5 lat hehehe). Pojawiło się kilka problemów na etapie projektowania i dlatego postanowiłem zamieścić ten temat na forum. Schemat na bazie którego buduje head to mesa dwukanałowa 100W. Schemat zaczerpnięty kiedyś ze strony Toma, preamp w wersji "Modified" (zmodyfikowane wartości elementów). Do wzmacaniacza postanowiłem zaaplikować kilka modów ze strony Toma: (jak spaść na gębę to z wysokiego drzewa

Mam z grubsza skończony ogólny zarys laminatów (do tematu wrocę pewnie w związku z omawianiem na forum
niespodzianek związanych z ich projektowaniem)....ale w międzyczasie pojawiło się kilka pytań, które mnie nurtują i na które chciałbym w gronie forumowiczów znaleźć odpowiedź:
1. Hiss reducer - gdzie włączyć element "wykonawczy" w tor preampu (4x1N4148+H11F2) ?
na stronie Toma ten element jest włączony przed potencjometr GAIN ale za.....drugim stopniem triodowym (pewnie ten wzmacniacz miał "specyficzną" topologię - dwa "stopnie" przed potencjometrem gain). Czy lokalizacja włączenia układu w mojej propozycji jest dopuszczalna ?
2. Prowadzenie masy - tutaj zaaplikowałem gwiazdę. Lokalne masy przewodem są łączone do wspólnego punktu masy w zasilaczu. Pod słowem lokalne masy rozumiem: punkt (lub jakaś powierzchnia ścieżki) w której łączą się wszystkie masy elementów związanych z daną lokalną masą

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... round1.gif
tutaj sprawa jest prostsza bo nie ma innych bloków zasilających (2x20V, 2x15V)
Czy moje podejście do tematu jest prawidłowe? co tutaj skorygować.
3. Nie jestem jeszcze pewien samej topologi zasilania symetrycznego (czy można tak szeregowo łączyć bloki stabilizujące czy lepiej robić to rownolegle.
Poniżej załączam schemat który chcę zrealizować (może zawierać jeszcze błędy). To może tyle na początek ...
pozdrawiam
projekt w Eagle 5.7.0