Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Wojtek »

Tomasz Gumny pisze:Czy Ponyprog współpracuje z STK200 i innymi programatorami? Bo jakoś ta nazwa kojarzy mi się z płytką upstrzoną setkami zworek.
Jeśli współpracuje, to może być Ponyprog. Ważne żeby znalazł się ktoś biegły, :D kto przygotuje skrypt lub plik wsadowy i wytłumaczy jak tego używać (od zera).
Współpracuje z STK200 i jego klonami, nawet leży w tej chwili przede mną taki kupiony chyba na allegro za kilkanascie złotych. Mozna podpiąć programatory pod com lub lpt.
Co do skryptu to nie ma problemu, ten przykład który podałem powinien działac trzeba tylko przeedytować ewentualnie nazwę pliku hex i nazwę mikrokontrolera, jesli trzeba by również eeprom zapisac to trzeba by tylko dopisać ze dwie linijki.
Tu jest link http://www.lancos.com/prog.html do PonyProg
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

W takim razie po południu spróbuję zaprogramować procesory PonyProgiem.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Sprawdzałem wczoraj generator wg koncepcji EDN.
Filtr MAX297 taktowany jest bezpośrednio fck z zewnętrznego generatora prostokąta (TTL) , na wejście filtru podaję sygnał z dzielnika 4060 fck/64. Na wyjściu otrzymałem sinusoidę, ale niestety bardzo "poschodkowaną", co w efekcie daje THD+N ~2.5%. Cenną zaletą układu jest szeroki zakres przestrajania, przy zachowaniu stałej amplitudy (nie jest konieczna jej stabilizacja) oraz łatwość przestrajania (wystarczy zmieniać fck). Szkoda, ze nie mam drugiej sztuki, można by połączyć je w "szereg" i spróbować wygładzić "schodki". Dzisiaj popróbuje jeszcze zmieniać podział fck.
Dalej podrąże temat, bo mnie zaciekawił:
http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/2081
a tutaj znalazłem prawdziwe źródło artykułu - jest tam dodatkowa kolumna z THD w tabelce - okazało się, że otrzymałem podobne wyniki - a myślałem, że gdzieś się pomyliłem:
4340-6582583.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zapamiętaj kształt przebiegu dla kilku częstotliwości, to będziemy mogli potem porównać z naszym generatorem.
Dokleiłem na początku wątku paczkę plików potrzebnych do zaprogramowania procesorów. Sprawdziłem PonyProg z STK200 i spisuje się bardzo dobrze a po wczytaniu załączonego skryptu prowadzi za rękę.
W sumie ze swojej strony uważam temat za zakończony chyba, że użytkownicy zgłoszą jakieś uwagi do oprogramowania. :D
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Tutaj jest dokumentacja:
DDS_FGenerator.pdf
Wartości w części "analogowej" mogą jeszcze ulegać korektom, sam schemat już nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze:.... Sprawdziłem PonyProg z STK200 i spisuje się bardzo dobrze a po wczytaniu załączonego skryptu prowadzi za rękę.
...
Szczególnie podoba mi się ostatnie pytanie w skrypcie :mrgreen:
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A ja sobie przypomniałem dlaczego po zainstalowaniu w 2002 roku przestałem lubić PonyProga - trzeba mu podawać zanegowane fuse-bity. :evil: Zanim się o tym przekonałem, kilka procesorów już nie żyło.
Tomek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze:A ja sobie przypomniałem dlaczego po zainstalowaniu w 2002 roku przestałem lubić PonyProga - trzeba mu podawać zanegowane fuse-bity. :evil: Zanim się o tym przekonałem, kilka procesorów już nie żyło.
Kurcze no to pech, a w tym przykładzie chyba tak jest !
Wojtek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Pytanie dodatkowe ;) Moge kupic cos takiego tylko nie wiem, czy to zadziala z wsadem, ktory wrzucil Tomek. Jestem zupelnie zielony :mrgreen: jesli chodzi o programowanie prockow (z checia bym sie tego jednak nauczyl) wiec prosba do Was o pomoc w wyborze programatora i oprogramowania do takowego :) Zeby dodac jeszcze troche smaczku -- stukam spod MacOSX :P Z gory dzieki!

Zapamiętane. TG
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dobra, już nie straszmy ludzi - skrypt jest przetestowany i poprawnie programuje oba procesory. Wystarczy postępować zgodnie z wyświetlanymi wskazówkami.
STK200 można zrobić, ale taniej wychodzi zakup na Allegro (16,- + porto). najlepiej wybrać taki, który ma w komplecie (poza złączem IDC10 lub IDC6) pojedyncze złączki (takie są potrzebne do zaprogramowania generatora). W przeciwnym wypadku trzeba będzie sobie dorobić tych 6 kabelków.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

TooL46_2 pisze:Moge kupic cos [USB-ISP-Programmer-ATMEL-AVR-ATMega-ATTiny] tylko nie wiem, czy to zadziala z wsadem, ktory wrzucil Tomek.
Można użyć dowolnego programatora, również tego. Musiałbyś tylko znaleźć kogoś, kto zna AVRdude - z opisu wynika, że jest dostępny na MacOS.
No i musisz dorobić 6 kabelków - na płytce generatora nie ma standardowego złącza ISP.
Tomek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Ja do bardzo podobnego programatora (USB-ISP) używam avr-dude z nakładką (niestety Javową, przez co chodzi trochę wolno) Burn-o-mat - wybrałem ją ze względu na łatwe ustawianie fuse bitów - wystarczy zadać parametry pracy a układ sam zaproponuje ustawienia fusów. Nie udało mi się nakłonić tego programatora do współpracy z AVR Studio (to akurat nie dziwi) ani z Pony Progiem.
SQ9KQZ
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Z napisaniem poleceń do avrdude mogę pomóc, aczkolwiek z jego instalacją na Macu już nie bardzo. Tutaj znalazłem coś na ten temat:
http://www.harbaum.org/till/macavr/index.shtml
Akurat odnosi się to do programatora z linku: usbasp.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

gachu13 pisze:[...] wybrałem ją ze względu na łatwe ustawianie fuse bitów - wystarczy zadać parametry pracy a układ sam zaproponuje ustawienia fusów.
Z tym ostrożnie! Zaraz dopiszę (na początku wątku) wartości fuse-bitów dla programatorów innych niż PonyProg.
Tomek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Oczywiście, tym którym te bity nic nie mówią odradzam grzebanie z nimi (może oprócz wyłączenia JTAG-a - ja akurat tego nie używam a kawałek portu zajmuje). Natomiast chciałem podkreślić że możliwość automatycznego ustawiana fusów np. zmiany sposobu i częstotliwości taktowania pozwala to zrobić bez przeglądania tabelek z datasheeta.
SQ9KQZ