traxman pisze:Niezbyt szybko, bo trzeba uważać by nie przycisnąć klawisza - góra kilka kroków/s
256 częstotliwości / kilka kroków/s = kilkadziesiąt sekund
Ja zjechałem do kilkunastu kroków na sekundę, ale uznałem, że już przestrajanie w kilkanaście sekund to przesada.
traxman pisze:Ten enkoder z HFQ różni się od TME liczbą cykli - dwa razy niższą - sprawdziłem wszystkie magiczne literki
Też sprawdziłem: ECW1J-B24-BC0024 (TME) ECW1J-B24-AC0024 (HFO)
i wygląda na to, że różnią się tylko: A - "Hardware Included" co potwierdzałby dopisek do aukcji HFO: "(nakrętki w komplecie)" B - "PCB Bracket" - tą blaszkę można dokupić w TME.
Najważniejsze, ze w HFO sprzedają z nakrętką.
Może jakiś wspólny zakup?
Mam coś podobnego i mój nie ma tego wygodnego "ząbkowania" przy kręceniu (jak to się po polsku nazywa?). Poza tym cena jest zbliżona i nie wiem czy jest sens eksperymentować.
Tomasz Gumny pisze:256 częstotliwości / kilka kroków/s = kilkadziesiąt sekund
Ja zjechałem do kilkunastu kroków na sekundę, ale uznałem, że już przestrajanie w kilkanaście sekund to przesada.
Panowie, czy nie można dodać jakiejś programowej "przekładni" - przy powolnym obracaniu pokrętłem układ wykonywałby 1 krok/1 impuls z encodera, przy szybszym 5 kroków/ 1 impuls?
Po ostatnich poprawkach rzeczywiście nie ma i to mimo "udeptywania": w jednym procesorze zostało 6 a w drugim 8 bajtów pamięci programu (instrukcja zajmuje 2-bajtowe słowo).
Po sprawdzeniu kompletnego generatora każdy będzie mógł samodzielnie zaprogramować oba procesory. Dla mniej doświadczonych kolegów poszukuję prostego programu do obsługi programatora STK200. Najlepiej z obsługą plików w formacie .elf lub żeby można go uruchomić wsadowo podając nazwy plików z programem, fuse-bitami, itp.
Może ktoś spotkał się z takim programem?
A avrdude nie wchodzi w rachubę? Można napisać plik "bat", który zaprogramuje fusebity, flash i lockbity za jednym zamachem. Są też na niego wygodne nakładki graficzne (np. AVR Burn-o-mat).
Nie znam avrdude, chociaż wszędzie się o niego potykam w internecie. Chodzi o program typu uruchom i zapomnij, bo po zaprogramowaniu fuse-bitów jeden procesor już nie wstanie bez zewnętrznego zegara.
Czy avrdude obsługuje zespolone pliki .elf?
Avrdude instaluje się razem z pakietem avr gcc, obsługuje sporo programatorów, w tym stk200. Uruchamia się go z linii poleceń, albo w dosie, ustawia się parametry typu rodzaj procesora, programatora, scieżka do pliku hex i jeszczę parę flag. Można to wpisać w plik wsadowy po przetestowaniu i użytkownik będzie musiał mieć go zainstalowanego, w jednym katalogu pliki bat i hex i tylko odpalić plik bat.
Myślę, że większym problemem może być brak LPT w dzisiejszych komputerach.
------
avrdude niestety nie obsługuje elf.
Patrząc na schemat... można by zrobić tak, że w pakiecie byłyby dwa pliki bat, np u1.bat i u2.bat oraz odpowiadające im pliki z programem w hex.
Dla U2 nie ma problemu, bo taktowany jest kwarcem, ale i tak nowy procesor będzie miał ustawiony wewnętrzny zegar 1MHz. Żeby nie było problemów to dobrze jest najpierw zaprogramować Flash, a potem ustawić fusebity. A te to po prostu dwie liczby szesnastkowe, które wpisze się na stałe w linii polecenia.
Dla drugiego procesora podobnie, najpierw Flash, potem ustawia się fusebity, a jeśli użytkownik coś tu sknoci, to będzie miał problem, będzie musiał sobie zrobić na pająku jakiś oscylator i podłączyć do wejścia zegara. Nie będzie problemu, jeśli wcześniej uda się zaprogramować U2, bo ten już będzie miał sygnał zegarowy na wyjściu.
Ostatnio zmieniony wt, 9 marca 2010, 12:19 przez PzP, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda obiecująco. Czy możesz wskazać jakiś "tutorial" instalacji avrdude dla "nieprogramujących" : a potem przygotować taki plik do uruchomienia?
Jesli ktoś nie ma LPT, to musi sobie sprawić kabelek programujący na USB. Zapewne avrdude obsługuje i takie?
Pony prog jest o tyle dobry dla kogoś kto nie chce pisać programów, że na dobra sprawę wystarczy tylko napisać pod notatnikiem skrypt z rozszerzeniem *.e2s pod PonyProg i "ciemna masa z programowania" klika w ikonke i programuje mikrokontroler. Opis jak napisać skrypt w helpie PonyProga.
np:
Ok, postaram się coś zrobić. Fajnie by było, gdyby nie trzeba było instalować całego pakietu może wystarczy sam plik programu. Nie wiem też jak jest na innych systemach niż XP, ale żeby STK200 zaczął działać trzeba było uruchomić giveio (dołączone również do pakietu).
Właśnie zajrzałem do pudełka i mam tylko stare wersje AT90S2313, chodzą do 10MHz To akurat nie problem, ale nie będę w stanie przetestować pliku na docelowych procesorach.
Do programowania AVRów pod usb polecam ten programator: http://www.fischl.de/usbasp/
długi czas używałem, aż zmontowałem sobie klona AVR ISP MKII. Problem w jedynie w tym, że żeby go wykonać trzeba mieć czym zaprogramować procesor, który jest w programatorze.
O widze właśnie, że tym PonyProgiem będzie chyba jeszcze prościej...
Czy Ponyprog współpracuje z STK200 i innymi programatorami? Bo jakoś ta nazwa kojarzy mi się z płytką upstrzoną setkami zworek.
Jeśli współpracuje, to może być Ponyprog. Ważne żeby znalazł się ktoś biegły, kto przygotuje skrypt lub plik wsadowy i wytłumaczy jak tego używać (od zera).