Juwel 2 produkcji NRD

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Juwel 2 produkcji NRD

Post autor: k24 »

Czy może ma ktoś przełącznik zakresów od tego odbiornika - potrzebny jest jeden wałeczek z krzywkami wykonany z pleksy.Mam pęknięty wałeczek od zakresu UKF,jego nie da się jednak wyjąć bo jest perfidnie sklejony już przy montażu w fabryce.Żeby było śmieszniej wałeczek ten poprzez dźwignie napędza drugi wałeczek przełącznika anody.Widać z tego jak Niemcy lubią komplikować sobie życie.Natomiast inne wałeczki dają się wyjąć bez problemu.Jeżeli ma ktoś taki przełącznik do rozbiórki,to z chęcią odkupię taki wałeczek.
wp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wp »

Mam. Moge przekazać nieodpłatnie. Pod jednym warunkiem... ;)

Wojtek Pysz
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Fajnie,ale żeby tym warunkiem nie było całowanie żaby. :lol:
wp
75...99 postów
75...99 postów

Po pierwsze primo: żaba.
Całowanie żaby nie jest chyba aż takie straszne! Dodatkowo, niektóre żaby po pocałowaniu zmieniaja sie w księzniczki. Toteż mój warunek jest znacznie trudniejszy do spełnienia.

Po drugie primo: Juwel.
Warunkiem otrzymania "jednego wałeczka z krzywkami wykonanego z pleksy" jest osobiste wymontowanie go z przełącznika, który należy wymontować z chassis, które należy itd.
Wymontowane po drodze elementy nie podlegają zrotowi i należy z nimi zrobić, co się chce.
Wojtek Pysz
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli wychodzi na to że musiał bym przyjechać do Ciebie i wymontować go osobiście.Jest tylko jeden problem - mieszkamy zbyt daleko od siebie,może sobie jakoś poradzę,mam nawet pewną koncepcję.Dzięki za zainteresowanie moim problemem.Pozdrowienia.
wp
75...99 postów
75...99 postów

Tak przypuszczałem, że żaba, to drobiazg ...
Mogę podać wałeczek (wraz z resztą) przez umyślnego do Warszawy (to podobno jest gdzieś na Mazowszu :)
W.P.
kcur
15...19 postów
15...19 postów

Radio Juwel 2

Post autor: kcur »

Potrzebuję pomocy.Kupiłam na targu stare radio "Juwel 2".Sprzedawca mówił,że jest sprawne.Po przyjściu do domu włączyłam radyjko do gniazdka i nic.Zdjęłam tylną ściankę i odkurzyłam.Nie wiem czy podczas odkurzania czy to już było wcześniej ale znalazłam jakieś 2 uszkodzenia.Odłączony kabelek mąż mówi że chyba od kondensatora :) (tekturowy brązowy walec zaciapany z obu stron smołą-w górnej części w smole ślad po kabelku,którego drugi koniec wisi przylutowany do głośnika) .
Drugie to odłamana chyba cewka :P na której wisi gumka od klawisza "aus".Cewka mi się oderwała i nie można przylutować bo bardzo cienki jak włos drucik oderwał się tak że nic nie wystaje z cewki.Co robić czy da się to naprawić?Czy może ma ktoś do odsprzedania taki kondensator i cewkę.To może mąż mi je przylutuje(tyle to umie).Na dole dodałam zdjęcia tego co opisałam,bo nie wiem czy dobrze te części nazywam.Znalazłam też w sieci schemat radia,podaję niżej.Pomóżcie,bo radyjko takie fajne i nie gra.A może ktoś naprawia takie radia we Wrocławiu .Dzięki :oops:

http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 9_08_2.htm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam kcur :o)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Ten kabelek jest urwany właśnie od tego kondensatora(na schemacie wartość 1uF),trzeba go poprostu wymienić na nowy.Urwana cewka jest cewką obwodu wejściowego fal długich,nie widać tego dobrze na zdjęciu,ale jest chyba nawinięta masowo.Należałoby ją rozwinąć licząc zwoje i nawinąć z powrotem zostawiając dłuższe końce.Na koniec trzeba tą cewkę dostroić.Nie wiem jednak czy dacie sobie z tym radę,być może będzie potrzebna pomoc osoby,która będzie umiała to zrobić.Jeżeli odbiornik miał być sprawny,to na pozostałych zakresach powinien działać.Jednak z doświadczenia wiem,że chyba sporo pracy trzeba będzie włożyć,żeby odbiornik zaczął działać tak jak na radio przystało. :lol:
wp
75...99 postów
75...99 postów

Przy uszkodzeniu pokazanych elementów radio powinno nadal grać. Uszkodzony kondensator wyłączył tylko głośniki wysokotonowe, uszkodzona jedna cewka nie przeszkadza w odbiorze na pozostałych zakresach. Musi być jeszcze jakieś trzecie uszkodzenie. Intuicja mówi mi, że będzie jeszcze czwarte i piąte:(
Njalepszym rozwiązaniem będzie chyba oddanie "juwelka" do fachowca-lampowca.

P.S. Taką ceweczką może mieć "k24", też ma "juwelka"
kcur
15...19 postów
15...19 postów

Jejku to nie takie proste,ale nie odpuszczę.Mój mąż też się trochę zaraził.Wiemy,że jeszcze kupimy jakieś takie radyjko i może jeszcze jedno... :lol: Te lampowe radyjka tak mi się podobają,że nie chcę już w domu widzieć żadnego nowoczesnego tranzystora.Mój dziadek miał podobne radio "Tatra"i mam miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Oglądałam tę cewkę -jest nawinięta na "okrętkę".Ja bym chętnie kupiła taką ( Jak K24 masz to sprzedaj mi,proszę :lol: ).Ale jak trzeba to przewinę.A czy ważne jest w którą stronę przewija się :D .Rozumiem też, że musi być w każdym z trzech segmencików odpowiednia liczba zwojów?
A czy można taki sam kondensator dokupić?Bo nie chciałabym jakiś nowoczesnych części zastępczych.
Oglądnęłam dokładnie radyjko i co wiem:
-żadnych innych widocznych uszkodzeń.
-Mój wujek ma radio lampowe Braun i ono ma prawie takie same lampy jak mój Juwel.Lampy od mojego radia świecą się bo sprawdzaliśmy.
-kabel sieciowy jest ok, 2 żaróweczki podświetlające skalę i wszystkie trzy bezpieczniki są dobre-pożyczyłam od wujka miernik :wink:
-tylko zastanawiam się gdzie jest włącznik do tego radia :? ,bo nigdzie go nie widać.Jeżeli włącznik radia jest w pokrętle to może być coś nie tak bo przy kręceniu pokrętłami nic nie "klika"
-a moż to transformator tylko nie wiem jak go sprawdzić ,za dużo kabli wystaje-może ktoś mi podpowie jak go sprawdzić.Gdzie przystawić miernik :?: Pozdrawiam i proszę o pomoc.Kasia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wp
75...99 postów
75...99 postów

Samodzielna naprawa odbiorników daje dużo radości. Nie jest jednak możliwa bez poznania - choćby w minimalnym stopniu - zasad działania odbiornika i technik naprawy. Można o tym przeczytać w wielu książkach, nawet przystępnie napisanych. Przykładowo:
http://allegro.pl/item88277762_naprawa_ ... owych.html
http://allegro.pl/item88278701_abc_napr ... ych_i.html

Można też zacząć od klasyki:
http://allegro.pl/item89671099_jak_czyt ... ewski.html

Na podstawie przekazanych informacji pomóc może tylko ... wróżka :)

A radio włącza sie przez wciśnięcie dowolnego klawisza zakresów.
Wojtek Pysz
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Sam włącznik znajduje się również na przełączniku zakresów,a wyłącza sie klawiszem AUS (pierwszy od lewej).
kcur
15...19 postów
15...19 postów

Witamy.Dziękujemy wszystkim za pomoc radio Juwel 2 po długiej przerwie gra!Przewineliśmy cewkę,wymieniliśmy kondensator od głośnika i jedna lampa miała złe żarzenie.Popsuty jest też wyłącznik od klawisza AUS,po jego naciśnięciu radio się wyłącza i ponowne włączenie klawisza nic nie daje, radio nie gra.Trzeba radio obrócić,zdjąć dolną ściankę i ręcznie śrubokrętem włączyć radio :wink: No ale drugiego na wymianę nie mamy.Szkoda ,że nie gra UKF.Odbieramy tylko jedynkę PR.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kcur pisze:Witamy.Dziękujemy wszystkim za pomoc radio Juwel 2 po długiej przerwie gra!Przewineliśmy cewkę,wymieniliśmy kondensator od głośnika i jedna lampa miała złe żarzenie.Popsuty jest też wyłącznik od klawisza AUS,po jego naciśnięciu radio się wyłącza i ponowne włączenie klawisza nic nie daje, radio nie gra.Trzeba radio obrócić,zdjąć dolną ściankę i ręcznie śrubokrętem włączyć radio :wink: No ale drugiego na wymianę nie mamy.Szkoda ,że nie gra UKF.Odbieramy tylko jedynkę PR.
A nie ma tak, że radio się włącza którymś klawiszem fal albo gramofonu?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Mała dygresja...
kcur pisze:Pozdrawiam i proszę o pomoc.Kasia
Jesteś jedną z niewielu znanych mi, przynajmniej ze słyszenia, przedstawicielek płci pięknej, które znają się jako tako na elektronice i się nią interesują. Tak trzymać! Kobieta obeznana w sprawach elektroniki (a zwłaszcza staroświeckiej, bo przeważnie niewiasty, a przynajmniej moja mamuśka, uznają lampy za przestarzałe śmieci i nie rozumieją "lampiarzy" ;)) jest na wagę złota i zawsze będzie doceniona w naszym kręgu. Z tego co ja wiem to udziela(ła) się na tym forum niejaka Tasza, działająca też na stronach Elektroniki Praktycznej, oraz (jeszcze w zamierzchłych czasach, kiedy to forum powstawało) pewna Baba, jednak przestała tu zaglądać daaaaaaaawno temu...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!