Jaki potencjometr na wejściu?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Jaki potencjometr na wejściu?
Witam. Mam takie banalne pytanie o potencjometr głośności umieszczony na wejściu wzmacniacza. Jaką on powinien mieć wartość? To znaczy chodzi mi o dobranie odpowiedniej wartości bo standardem jest ok 47kR I czy zastosowanie zbyt małej wartości może wpłynąć na tłumienie dolnych częstotliwości? Przepraszam za pytanie, banalne w sumie ale mam taką obawę czy można "przedobrzyć" w którąś stronę.
-
- 625...1249 postów
Re: Jaki potencjometr na wejściu?
Jeśli dasz zbyt dużą wartość tego potencjometru wówczas układ będzie miał dużą impedancję wejściową a co za tym idzie będzie podatny na zbieranie zakłóceń.
Jeśli dasz za małą wartość wówczas faktycznie możesz mieć problem w niektórych przypadkach z tłumieniem basów jeśli źródło ma na wyjściu za mały kondensator. Aczkolwiek może się okazać, że jakiś przedwzmacniacz lampowy będzie dużą impedancję wyjściową i wówczas za mała wartość potencjometra może spowodować zwiększenie zniekształceń i spadek amplitudy sugnału na wyjściu przedwzmacniacza.
Myślę, że dla źródeł półprzewodnikowych możesz spokojnie wybierać z zakresu 10-100komów.
Jeśli dasz za małą wartość wówczas faktycznie możesz mieć problem w niektórych przypadkach z tłumieniem basów jeśli źródło ma na wyjściu za mały kondensator. Aczkolwiek może się okazać, że jakiś przedwzmacniacz lampowy będzie dużą impedancję wyjściową i wówczas za mała wartość potencjometra może spowodować zwiększenie zniekształceń i spadek amplitudy sugnału na wyjściu przedwzmacniacza.
Myślę, że dla źródeł półprzewodnikowych możesz spokojnie wybierać z zakresu 10-100komów.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 1250...1874 posty
No właśnie głównie źródła półprzewodnikowe mi ten sygnał dają. A że potencjometr dałem 4K7 to myślę że to jest powodem małej ilości basów które ten wzmacniacz reprodukuje. Może jutro zmienię na 47k i zobaczę efekt.
Po prostu ten wzmacniacz(yk) który zrobiłem bardzo słabo przenosi niskie częstotliwości. O ile do średnich tonów i wysokich nie mam zupełnie żadnych zastrzeżeń (bo naprawdę jak na taką prymitywną prawie konstrukcje gra świetnie) to już jednak basu brak. Szczególnie przy słuchaniu Hansa Zimmera to daje o sobie znać tak że musiałem zrobić prosty bandpass i napędzić go wybrakowanym wzmacniaczem samochodowym z obcięciem około 60Hz
Ps. właśnie próbowałem kilku różnych potencjometrów w przedziale 1k-470k i różnicy żadnej, ponadto kondensatory sprzęgające zwiększyłem do 220nF i efektu brak. Tak więc TG 2,5 już lepiej nie zagra...
Posty scalono.
Po prostu ten wzmacniacz(yk) który zrobiłem bardzo słabo przenosi niskie częstotliwości. O ile do średnich tonów i wysokich nie mam zupełnie żadnych zastrzeżeń (bo naprawdę jak na taką prymitywną prawie konstrukcje gra świetnie) to już jednak basu brak. Szczególnie przy słuchaniu Hansa Zimmera to daje o sobie znać tak że musiałem zrobić prosty bandpass i napędzić go wybrakowanym wzmacniaczem samochodowym z obcięciem około 60Hz

Ps. właśnie próbowałem kilku różnych potencjometrów w przedziale 1k-470k i różnicy żadnej, ponadto kondensatory sprzęgające zwiększyłem do 220nF i efektu brak. Tak więc TG 2,5 już lepiej nie zagra...
Posty scalono.
Trzeba było tak od razu pisać że TG2,5 tam siedzi...
A po drugie mało basu to wina może być głównie także samych głośników i pomieszczenia odsłuchowego, nie wspominając faktu że można właśnie tylko zwiększyć wartość kondensatorów sprzęgających.
A po drugie mało basu to wina może być głównie także samych głośników i pomieszczenia odsłuchowego, nie wspominając faktu że można właśnie tylko zwiększyć wartość kondensatorów sprzęgających.
-
- 1250...1874 posty
Głośniki są w jak najlepszym porządku
Zresztą przetestowane na 3 różnych typach kolumn, efekt mniej wiecej ten sam. Po prostu trafa więcej nie dadzą, trzeba się przyzwyczaić.