Bufor mocy ~5W

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mkali
250...374 postów
250...374 postów

Bufor mocy ~5W

Post autor: mkali »

Szukam pomysłów na bufor mocy, który odda około 5W w klasie A jako druga część hybrydy. Jako preamp planuję wykorzystać tzw topologię Aikido, która przy zastosowaniu 6sn7 powinna dać mi około 25db wzmocnienia.
To będzie moja pierwsza końcówka mocy na tranzystorach i nie wiem czy wybrać rozwiązanie na tranzystorach komplementarnych - PP w klasie A czy lepiej opcję single ended ze źródłem prądowym.
Będę wdzięczny za każdą sugestię,

Michal

ps. załączam schemat ideowy przedwzmacniacza ze strony tubecad.com
Obrazek
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Re: Bufor mocy ~5W

Post autor: MichałKob »

Jednak dla mnie określenie "SRPP + wtórnik White'a" brzmi znacznie bardziej swojsko niż "topologia Aikido".
Identyczny (?) schemat omawiany byłtu kilka dni temu.
Chyba zresztą wtórnik White'a będzie tu zbędny, skoro (wg Piotra) sama jedna 6N2P potrafi sterować mosfetami bez jakiegoś wielkiego problemu.
Oto link do Piotrowego schematu z sierpnia 2006, gdyby zastąpić samotną lampkę przez SRPP, to czego więcej można chcieć :)
viewtopic.php?f=8&t=4128&start=13
Jeśli tak bardzo pragniesz sterować MOSFETy "z zapasem", może warto się zastanowić nad zmianą lampy na 6N7GT / 6N7S, to prawie że trioda mocy, a i wygląda wspaniale.

EDIT: I sam się zagoniłem.. Jednak nie dość, że charakterystyki jakieś dziwne, to jeszcze 6N7GT ma katody połączone. Zostaje nieśmiertelna 6N6P :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

6N6P ma za małe wzmocnienie. Jak do tej pory w którą stronę bym nie kombinował wracam do punktu wyjścia:
http://www.talpro.pl/Bright.gif
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Piotrze czy w tym układzie występują dwa sprzężenia zwrotne - jedno przez R20 a drugie C7 ?
Czy mógłbyś wyjaśnić to troszkę ??

Pozrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Po pierwsze oba sprzężenia są opcjonalne. Można ich w ogóle nie stosować - wystarczy zostawić puste miejsca w płytce.
R20 to sprzężenie ujemne o bardzo malej wartości, które delikatnie zmniejsza zniekształcenia i poszerza pasmo, jak to USZ.
C7 to bootstrap, który powoduje, że lampa V1a jest obciążona dynamicznym źródłem prądowym. Powoduje to dość znaczną redukcję zniekształceń, poprawę dynamiki (większa amplituda dostępna bez zniekształceń) i w końcu pozwala na wywindowanie wzmocnienia, co jest konieczne jeżeli chce się zastosować USZ przez R20.
Można oczywiście zastosować statyczne źródło z tranzystorem, które da jeszcze lepsze wyniki, ale zależało mi na prostocie układu i możliwości wprowadzania łatwych modyfikacji.
ODPOWIEDZ