Poskładałem sobie ostatnio czystego fenderka z końcówką pp 6P14P. Problem polega na tym iż bardzo wcześnie pojawia mi się przester. Przy Volume na godzinę 10 już jest dość mocny przester. Dokładnie układ to fender ze strony Toma, inwerter Marshalla, końcówka w załączniku a jako głośnikowe siedzi tg 2.5. Zrobiłem już kilka tych fenderów z se el84 i nigdy takich problemów nie miałem. Zasilanie na preamp 260V. Ma ktoś jakieś pomysły ? Jaki będzie najlepsze napięcie tak by była szklaneczka ?
Końcówka
Ostatnio zmieniony czw, 25 lutego 2010, 10:37 przez Tavil, łącznie zmieniany 1 raz.
Transformator głośnikowy się nasyca. Prawdopodobnie do Fendera TG2,5 się nie nadaje. O ile 5W można zrobić ze śmieci, to w 18W już trzeba trochę zainwestować.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
A ja bym proponował zastosować odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem. Ja kiedyś robiłem układ PLEXI + pp 6p1p-ev. Z tego przedwzmacniacza sygnał powinien być trochę większy, niż z typowego fenderka, a to za sprawą wtórnika przed korektorem. Wówczas taki inwerter w zupełności wystarczył do wysterowania końcówki, a nawet jej przesterowania przy większych ustawieniach potka Volume. Po prostu myślę, że typowy odwracacz fazy ze sprzężeniem katodowym ma zbyt duże wzmocnienie do tego typu lamp końcowych, tym bardziej, jeżeli nie chcemy zbytnio przesterować końcówki mocy.
Ostatnio zmieniony śr, 24 lutego 2010, 22:49 przez METALOWIEC, łącznie zmieniany 1 raz.
Tavil pisze:Podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać forum. Mianowicie poskładałem sobie ostatnio czystego fenderka a końcówka to pp 6P14P. Problem polega na tym iż bardzo wcześnie pojawia mi się przester. Przy Volume na godzinę 10 już jest dość mocny przester. Dokładnie układ to fender ze strony Toma, inwerter Marshalla, końcówka w załączniku a jako głośnikowe siedzi tg 2.5. Zrobiłem już kilka tych fenderów z se el84 i nigdy takich problemów nie miałem. Zasilanie na preamp 260V. Ma ktoś jakieś pomysły ? Jaki będzie najlepsze napięcie tak by była szklaneczka ?
To tak działa. Masz trzy stopnie wzmacniające napięcie, przester musi być. Żeby zmniejszyć wzmocnienie można zastosować wszelkie typowe środki (zmiana wartości elementów, usuwanie kondensatorów katodowych, dzielniki napięciea, USZ).
BTW, założenie nowego tematu nie jest zaśmiecaniem Forum, w przeciwieństwie do anektowania czyjegoś tematu na dyskusje z nim nie związane. Nie wiem co to w ogóle za moda nastała na "podpinanie".
Zastosowałem inwerter z dzielonym obciążeniem jak radził Metalowiec i po problemie. Szklaneczka się wreszcie pojawiła, zaczyna lekko przesterować dopiero na Volume powyżej 80%. Inwerter jest w załączniku.
edit.
Kombinowałem z zasilaniem i zastanawia mnie jak zrobić by końcówkę zasilić z 300 V a na przedwzmacniacz puścić jak u Toma na schemacie 370V. Za Prostownikiem i pierwszym kondensatorem mam 400V Jednak na końcówkę zbiłem do 280V. Na preamp mam już w takim przypadku ok 200V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam. Moc rezystorów siatkowych, podanych w końcówce mocy jest wzięta z sufitu !!! Do S1 wystarczy moc o,125 W a dk S 2 - 0,5 W i wystarczy sprawdzić spadek napięcia i przeliczyć moc. Pozdrawiam- Zygmunt.
Dzięki za schemat Tak właśnie robiłem tylko zasilałem również wyższym napięciem inwerter i jakoś nie mogłem doprowadzić tego do ładu. Finalnie zrobiłem tak że na końcówkę idzie 300V za końcówką zasilany inwerter, natomiast na przedwzmacniacz osobno 380V z pierwszego kondensatora w zasilaczu .
zibisound
To że wartości są z sufitu to wiem. Wszystko robione ze śmieci więc takie miałem i takie zastosowałem.
Podsumowując:
Ostatecznie obsada lamp wygląda tak : przedwzmacniacz ECC83 RFT, inwerter 6N2P-ew końcówka 2x6P14P. Udało mi się osiągnąć bardzo ładną szklaneczkę. Dźwięk jest klarowny i czysty. Nie brakuje mu ani dołu ani góry. Trafo głośnikowe się sprawdziło, po 2 godzinnej próbie przy wzmacniaczu rozkręconym na 70% Tg lekko się nagrzał.
Zdjęcia i nagrania wrzucę za tydzień ponieważ teraz wszystko siedzi w roboczej chassis i nie wygląda to najlepiej.