ECL81 jako wzmacniacz.. dylemat

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ECL81 jako wzmacniacz.. dylemat

Post autor: Furman Zenobiusz »

Lepiej dowiń trochę zwojów na tym drugim trafie podnoszącym napięcie i tyle. Jeśli lekko się grzeje nie ma się czym przejmować - transformatory projektowane są z zapasem do pracy w różnych warunkach, lekkie przeciążenie możesz mu wynagrodzić wiercąc jakieś dodatkowe otwory chłodzące w obudowie i nie będzie źle.
Ważne żeby po dłuższej pracy się nie smażył.
saico

Post autor: saico »

...w kwestii zasilania problem już rozwiązałem za pomocą powielacza x3, który okazał się idealny, żadnych spadków napięcia, dobra wydajność prądowa. Z trafa zrezygnowałem, poza tym nie mogę dowinąć uzwojeń, bo to trafo jak pisałem było "zalewane":) Jednak mam teraz dylemnat co do transformatora głośnikowego, który okazał się radiowęzłowym. Raz, że nie ma szczeliny (nie mam 100% pewności - muszę zdjąć zewnętrzną glachę by się przekonać), dwa jest na 100V. Nie wiem czy używanie go w stopniu końcowym lampy PCL81 z napięciem anodowym 190V jest dobre dla niej samej i trafa, czy może zmniejszyć zasilanie anody do około 120V (podwajacz napięcia zamiast potrajacza), jednak moc spadnie. Bo trochę szkoda mi pozbywać się tego trafa.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

100V odnosi się raczej do uzwojenia wtórnego - tyle wymagały instalacje radiowęzłowe.
Główny problem tkwi w tym, że po prostu nie da rady podłączyć zwykłej kolumny pod takie uzwojenie.
Zawsze jednak możesz trafo przewinąć po wyliczeniu potrzebnej przekładni.
Może nawet udałby się manewr odwinięcia części zwojów z uzwojenia wtórnego.
saico

..tak, ale te 100V wchodzi niejako na uzwojenie pierwotne tego trafa, które redukuje napięcie do poziomu wysterowania głośnika?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Furman Zenobiusz pisze:100V odnosi się raczej do uzwojenia wtórnego - tyle wymagały instalacje radiowęzłowe.
A to nie jest trafo głośnikowe radiowęzłowe? Wtedy 100V byłoby na pierwotnym.
10W to b. mało jak na typowe trafo wyjściowe ze wzmacniacza radiowęzłowego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

...właśnie jest i piszę to cały czas:)
PS. Kupiłem na eBay'u 2 sztuki - link podałem klika postów wcześniej.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No jeśli głośnikowe to inna sprawa.
Z informacji przedstawionych w aukcji wynika, że nie jest źle. Z tego co widzę wybierając odczepy da radę dobrać impedancję i przekładnię. Uzwojenie pierwotne pewnie wytrzyma dużo wiecej niż 100V.

Według mnie po fotce widać, że rdzeń jest złożony bez szczeliny. Brakuje chyba jednego 'I' co raczej nie miało by miejsca, gdyby wszystkie złożone były w tę samą stronę.
Ostatnio zmieniony czw, 25 lutego 2010, 15:00 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Przekładnie są podane w tabeli w linku na stronie 1. Bardziej bym sie martwił o wytrzymałość napięciową izolacji uzwojeń.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gdybym ja kupił takie trafo, zrobiłbym mu prostą próbę napięciową - włączyłbym przez bezpiecznik do gniazdka 8)
Nie sądzę jednak, żeby było jakoś z premedytacją nawijane akurat dla wytrzymania 100V, pewnie ma ogromny zapas - chociażby ze względu na samą wytrzymałość izolacji drutu nawojowego.
saico

...podpiąłem go tak 6-1 dla głośnika 4ohm (załącznik), przekładnia 40:1, Ra dla PCL81 6000ohm, musiałem wybrać 6500ohm. Może lepiej zredukować napięcie anodowe? Teraz nie mogę zrobić próby "napięciowej" - jestem poza domem:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
saico

I po sprawie - rozebrałem rdzeń i faktycznie blaszki były ułożone naprzemiennie. Każdą z osobna delikatnie rozdzieliłem, nie były mocno sklejone i ułożyłem wszystkie w jedną stronę a na koniec zrobiłem szczelinę z papieru jak na rysunku. Złożyłem w całość, podpiąłem pod stopień końcowy i śmiga dużo lepiej niż przedtem, dźwięk stał się bardziej "soczysty" w basik nie ujmując sopranom. Pozostałem również przy tej samej przekładni 40:1 i napięciu anodowym 190V. Myślę, że to już finał moich zmagań i pozostaje mi tylko złożyć wszystko w estetyczną całość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ale szczelinę z równych kształtek to się robi we wszystkich kolumnach a nie w środkowej... Trzeba było papier wsadzić we wszystkie kolumny.
saico

...nie wiedziałem, znalazłem rysunek, który uwzględniał tylko środkową. No problem, dostęp jest łatwy i założę na pozostałe 2 kolumny. Dzięki!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Z tym że jak dałeś papier na środkową kolumnę, to dwie pozostałe też mają szczelinę, tylko że powietrzną. Nie wiem tylko jak ze stabilnością rdzenia w takim wypadku, kształtki I mogę się trochę chybotać.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

No właśnie o chybotanie mi chodzi, nie wierzę że szczeliny powietrzne są równe.