Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
No to może dać po prostu logarytmiczny? W końcu w przedwzmacniaczach się sprawdzają... 

Tomek
Ale to nie jest regulacja poziomu głośności - tam musi być liniowo, a jak na cały zakres 270' przypada nawet 2.5V to ciężko ustawić coś sensownego. W moich generatorach mam 0-10V i dwa tłumiki po 20dB i też czasem brakuje precyzji - bardzo irytujące.
-
- 1875...2499 postów
Możemy zaszaleć za 15,-

Edit: Link do mniejszego zdjęcia.

Edit: Link do mniejszego zdjęcia.
Tomek
Wiem, że jestem ślepy, ale zauważyłem dosyć duży obrazek
. O tych potencjometrach wspominałem na poczatku, takie plastikowe, ale w sumie nie można narzekać - pasuje gałka z enkodera.

-
- 1875...2499 postów
Czyli nie oszczędzamy na komforcie i bierzemy taki 10-obrotowy? Chyba, że ktoś zaproponuje jeszcze coś innego?
Nadal mile widziane propozycje bufora wyjściowego, na wyjściu R-2R mamy przebiegi 0..5V, rezystancja wyjściowa jest stała i wynosi (chyba) ~10k.
Poprawiłem link do obrazka.
Nadal mile widziane propozycje bufora wyjściowego, na wyjściu R-2R mamy przebiegi 0..5V, rezystancja wyjściowa jest stała i wynosi (chyba) ~10k.
Poprawiłem link do obrazka.

Tomek
-
- 1875...2499 postów
Już tego żałuję - chyba wyłazi ze mnie PoznaniakTomasz Gumny pisze:[...] bierzemy taki 10-obrotowy?

Czas podjąć ostateczną decyzję: LED czy LCD? Ankieta wskazuje prawie równy podział, jednak z zauważalną przewagą LED.

Tomek
Jako obciążony projektem płytki nie widzę przewagi LED'a (1. nie mam w bibliotece, 2. nie mam w szufladzie)
Jednoobrotowy i przełącznik wcale nie wyjdzie taniej - może jednak poszukać scalonego o większej rozdzielczości? jeden procesor i tak się nudzi, oprócz tego będziesz widział (teoretycznie) co jest ustawione na wyjściu.
Może dać podwójny potencjometr:
http://zefiryn.tme.pl/dok/a04/mcp423x.pdf
Jeden na wejściu - drugi w sprzężeniu zwrotnym?
Jednoobrotowy i przełącznik wcale nie wyjdzie taniej - może jednak poszukać scalonego o większej rozdzielczości? jeden procesor i tak się nudzi, oprócz tego będziesz widział (teoretycznie) co jest ustawione na wyjściu.
Może dać podwójny potencjometr:
http://zefiryn.tme.pl/dok/a04/mcp423x.pdf
Jeden na wejściu - drugi w sprzężeniu zwrotnym?
-
- 625...1249 postów
A może to wolne wyjście PWM wykorzystać jakoś do regulacji amplitudy?
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- moderator
Witam.
Panowie, czy do regulacji amplitudy nie można użyć jakiego specjalizowanego układu kontroli głośności, np. PGA2311? Jeszcze niedawno można je było nabyć w cenie kilkunastu zł na aukcjach Allegro. Duża precyzja, 127 dB regulacji poziomu (z krokiem 0,5 dB), bardzo niski poziom wprowadzanych zniekształceń i proste sterowanie pozwoliłoby wyeliminować z układu kilka potencjometrów nastawnych (wymagana byłaby prosta jednorazowa kalibracja, zapisywana w pamięci mikrokontrolera). Na wyświetlaczu mógłby być wyświetlany poziom sygnału w dB, lub mV (wartość bezwzględna), lub po zapisaniu jej jako poziom odniesienia mogłyby być wyświetlane odchyłki od tego poziomu (mV lub dB).
Pozdrawiam,
Romek
Panowie, czy do regulacji amplitudy nie można użyć jakiego specjalizowanego układu kontroli głośności, np. PGA2311? Jeszcze niedawno można je było nabyć w cenie kilkunastu zł na aukcjach Allegro. Duża precyzja, 127 dB regulacji poziomu (z krokiem 0,5 dB), bardzo niski poziom wprowadzanych zniekształceń i proste sterowanie pozwoliłoby wyeliminować z układu kilka potencjometrów nastawnych (wymagana byłaby prosta jednorazowa kalibracja, zapisywana w pamięci mikrokontrolera). Na wyświetlaczu mógłby być wyświetlany poziom sygnału w dB, lub mV (wartość bezwzględna), lub po zapisaniu jej jako poziom odniesienia mogłyby być wyświetlane odchyłki od tego poziomu (mV lub dB).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Jeśli LCD będzie wyświetlał negatyw a nie siekł po oczach niebieskim (czy jakim tam...) tłem to mogę zmienić zdanie.Tomasz Gumny pisze: Czas podjąć ostateczną decyzję: LED czy LCD? Ankieta wskazuje prawie równy podział, jednak z zauważalną przewagą LED.

_
-
- 625...1249 postów
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/170 - nie wszystkie tak biją po oczach;-) Widziałem gdzieś też takie z czarnym tłem i białymi znakami
EDIT
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/170 - takie coś.

EDIT
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/170 - takie coś.
-
- 1250...1874 posty
Takie wyświetlacze (PLED) są świetne, ale nieprzyzwoicie drogie

-
- 625...1249 postów
Jak drogie? I czy można ich używać zamiennie z LCD (takie samo sterowanie)?
-
- 6250...9374 posty
A nie można przystosować miernika do współpracy z jakimś konkretnym kontrolerem wyświetlacza? Wtedy można by było zastosować dowolny typ wyświetlacza byle zgodny z kontrolerem. Nie wiem czy użyłem poprawnych określeń, ale chodzi mi o przystosowanie do współpracy z wyświetlaczmi zgodnymi np. z HD44780.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Tak samo się je steruje. Kiedyś były na allegro po 40-50zł, teraz można kupić tu: http://www.lcd.elementy.pl za 122zł
Z miesiąc temu było na allegro 7 sztuk używanych (z możliwymi badpikselami) za 10zł/szt ale się troche spóźniłem...

Z miesiąc temu było na allegro 7 sztuk używanych (z możliwymi badpikselami) za 10zł/szt ale się troche spóźniłem...