Nerwus atomic 5W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Nerwus atomic 5W

Post autor: nerwus »

Można wkładać i całą lampę, co za problem, ale sam fakt posiadania takiej lampy natchnął mnie na zrobienie czegoś na nieparzystej liczbie triod w układzie :). Poza tym owa meska będzie stała u mnie w warsztacie i przyda się do testowania efektów i samych gitar. Czyli maksymalnie 3-4 godziny w tygodniu na chodzie.
Nic nie soi na przeszkodzie żebym kiedyś ją przerobił, wykorzystując wiszącą triodę.
Ale tez problemy robicie, że nie opłaca się robić wzmacniacza pod jedna lampę bo akurat ma urwana nogę, chce to robię. za swoje robię :).
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Do testowania efektów to dobry jest czysty fendera, zwłaszcza gdy mówimy o jakiś przesterach.
pozdrawiam,
Paweł
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Spokojnie, taki też się za parę, paręnaście dni zrobi :). Muszę tylko dokładnie zaplanować co kolejnego będę robił żeby wyciąć z arkusza od razu kilka wymiarów i hurtem to pozaginać.
Wiadomo że najlepszy do testowania efektów jest czysty kanał. Często wymieniam ludziom w gitarach przetworniki i dobrze mieć coś co od razu po włączeniu będzie dawało przester i będzie miało dużą czułość i od razu zweryfikuje jak bardzo gitara brumi, znaczy się zbiera syf z okolicy i czy trzeba to jakoś szczególnie ekranować czy nie.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Obity atomic, jeszcze tylko jakiegoś przoda mu muszę dać. Ciągnął mi się te projekty strasznie. Na tył mam już ładną gęściutka siateczkę.
Główka 50W już śmiga, clean na humbuckerze jest bardzo przyjemny. Pod koniec tygodnia ogram z singlem.
Mam zarejestrowanego atomica na kamerze, jakość dźwięku dobra, muszę tylko oddzielić fonię od wizji.
Mesa DR którą robiłem i pokazywałem gra, nie buczy ale totalna kicha jeśli chodzi o brzmienie, na pewno nie jednemu fanowi łojenia by się spodobało ale ja jednak wolę nieco inny przester.
Kiedyś jak robiłem główki 50 DR to byłem zachwycony, jednak na dzień dzisiejszy zdanie mam inne. Lepiej było zrobić atomica z pętlą :P.
I te śrubki muszę zmienić na czarne, te są tylko tymczasowe.
Załączniki
Zdjęcie(121).jpg
Zdjęcie(131).jpg
Zdjęcie(141).jpg
S77
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: S77 »

A do czego służy pstryczek pomiędzy gniazdem wejściowym, a pierwszym potencjometrem? To mod Marvela ?

ok. już wiem, doczytałem w pierwszym poście...
Sławomir Bieniek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Dobrze widze czy narozniki masz na frez o promieniu 5mm a frezowales 1/2 cala? Bo cos chyba nie do konca pasuja...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Wszystko się zgadza, wyfrezowane jest sporo za dużo i teraz kombinuje co zrobić bo mam tych narożników sporo, i jeszcze 4 budki podobnie wyfrezowane.
Tak to jest jak się samemu czegoś nie dopilnuje.
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: kiepura47-51 »

Marvel pisze:Ja z kolei słyszałem niepochlebne opinie o tym narzędziu. Podobno potrafi pofalować brzegi otworu. Nie przeszkadza to przy wycinaniu dziury pod baterię w zlewozmywaku, ale w chassis już tak. Zrób koniecznie najpierw próbę na kawałku takiego samego alu, z jakiego masz szaskę, żebyś nie musiał giąć drugiej albo rozwiercać wszystkich otworów pod oktale... :mrgreen: Zgadzam się natomiast, że na obrazku/ wideo wycinanie wygląda na lekkie, łatwe i przyjemne. Tak samo zresztą, jak wycinanie wczepów w sklejce. :wink:
:arrow: Otwory w tej żelaznej [stalowej] blasze,są wykonane przy użyciu poprzednio przedstawionych wykrojników.Blacha stalowa około 0,9mm.grubości.Otwory pod podstawki oktal jak również nowal tak wychodzą. Następnie mała pomyłka, otwór podstawki nowal został wycięty za blisko podstawki oktal.Przy użyciu tego wykrojnika tak wygląda zrobiony drugi otwór ,w jednej trzeciej przycięty do poprzedniego otworu . Brak pofalowania jak również przypuszczam,że przy użyciu wiertła na pomalowanej blasze nie byłbym w stanie tego wykonać.
Załączniki
IMG_6880.JPG
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

nerwus pisze:Wszystko się zgadza, wyfrezowane jest sporo za dużo i teraz kombinuje co zrobić bo mam tych narożników sporo, i jeszcze 4 budki podobnie wyfrezowane.
Tak to jest jak się samemu czegoś nie dopilnuje.
Ja podobnie wykombinowalem z naroznikami do paczki -- wyfrezowalem 1/2 cala a narozniki sa na 1 cal :? Ale z plastiku wiec tak nie widac, bo troche podcialem sklejke na rogach :)

kiepura47-51 :arrow: Potwierdzam obserwacje :) Dzis (dla mnie) zamieszcze zdjecie :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
baq
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: baq »

Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać - witam!

Pytanie mam co do zasilania wzmacniacza, na schematach transformator sieciowy to TS40/29 który daje 225VAC anodowego pod obciążeniem, w przypadku większego napięcia powinno się zwiększyć rezystor 5W w zasilaczu ( przy TS40/29 to 750R ), czy przy zastosowaniu transformatora o mniejszym napięciu anodowym, tak jak we wzmacniaczu zaprezentowanym w tym temacie gdyż TS30/1 pod obciążeniem daje 295-200VAC należy wprowadzić jakieś zmiany ( zmienić wartość tego rezystora lub coś innego )?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Tak, można zmniejszyć wartość tego rezystora. Można to obliczyć z prawa Oma. A można dobrać doświadczalnie tak, żeby napięcie mierzone między anodą a katodą lampy mocy wyniosło 250V. Wtedy jest jeszcze zdrowo dla lampy. Przy mniejszym napięciu będzie m.in. mniejsza moc.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

baq pisze:Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać - witam!

Pytanie mam co do zasilania wzmacniacza, na schematach transformator sieciowy to TS40/29 który daje 225VAC anodowego pod obciążeniem, w przypadku większego napięcia powinno się zwiększyć rezystor 5W w zasilaczu ( przy TS40/29 to 750R ), czy przy zastosowaniu transformatora o mniejszym napięciu anodowym, tak jak we wzmacniaczu zaprezentowanym w tym temacie gdyż TS30/1 pod obciążeniem daje 295-200VAC należy wprowadzić jakieś zmiany ( zmienić wartość tego rezystora lub coś innego )?

Pozdrawiam.
skąd masz takie dane? Oba wspomniane transformatory dają wyższe napięcia o jakieś 20V albo i wiecej do tego co piszesz.
baq
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: baq »

Dane tych transformatorów mam z katalogu ( załącznik ).

Napięcia TS30/1 potwierdza także nadruk Zatry na opakowaniu -> http://www.allegro.pl/item930476720_tra ... 6_nos.html
Załączniki
Trafa_katalog.pdf
Katalog transformatorów sieciowych Zatra
(82.57 KiB) Pobrany 537 razy
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

katalog katalogiem, a życie życiem...
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: COB »

Śmiem twierdzić, że pod znamionowym obciążeniem napięcie spadnie właśnie do wartości podanych przez baq.
ODPOWIEDZ