Gotowe kity wzmacniaczy lampowych zza granicy, U.S.A.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Gotowe kity wzmacniaczy lampowych zza granicy, U.S.A.

Post autor: Marvel »

templiers pisze:Mesa też za dużo sobie wymaga, tak samo Ebgl i inne, ludzie kto to kupuje, chyba tylko sam Skawiński
Pudło. Skawiński gra na ÷13
http://www.dividedby13.com/amplifiers.html
templiers pisze:Proste porównanie w kwestii zakupu towarów, u nich można kupić sygnowane przez Steva Vai'a przystawki Dimarzio Evolution za ok.180zł-nówki
Jeszcze się nie zorientowałeś, że "sygnowanie" to marketingowa ściema? A propos USA vs. reszta świata, to Hetfield po kryjomu gra na europejskim Diezlu VH4. A ostatnio VH4 zamówił Satriani (info z pierwszej ręki od Petera Diezla). Ciekawe po co mu jakiś Diezel, skoro ma swojego wspaniałego sygnowanego Peaveya?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Bo teraz Diezle są modne :mrgreen:
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

A propo Herberta - chce ktoś schemat ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Dawaj publicznie, co się będziesz pytał. Ocenimy architekturę
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobra - podaję, tylko trzeba parę wartości dopisać, bo ktoś zapomniał widocznie :D
Załączniki
Diezel VH4.pdf
(1.01 MiB) Pobrany 293 razy
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

templiers pisze: Jedyna tania alternatywa do wykonania lampowego gitarowca jaką znalazłem i niestety jedyna....to kit ze sklepu avt Lampowy Wzmacniacz Gitarowy
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48283/ ... owana.html
Wyjaśnij proszę, w jaki sposób kupienie PCB za dwie dychy sprawia, że wzmacniacz staje się tańszy? To jest może z 5% całkowitego kosztu tego wzmacniacza, może 10 jak ktoś używa części z demobilu. Pomijam już fakt, że to pieniądze wyrzucowne w błoto, bo taką konstrukcję można z powodzeniem złożyć na dwóch łączówkach po pięć oczek, a jak ktoś sie uprze to nawet na pająka.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Podaję coś żeby parę dziur zapełnić, może ktoś jeszcze od siebie jakieś parę groszy dorzuci ? Ciekawi mnie co to za dławik w potencjometrze Deep ?
Załączniki
Herbert.gif
herbert2.jpg
herbertb.jpg
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: templiers »

Jethrotull co się tyczy tego tematu z kitem avt,
mam prawo tego nie wiedzieć, jestem lepszym muzykiem niż specem od elektroniki i tylko próbuję od czasu do czasu się włączyć w wasze techniczne rozmowy na temat konstrukcji lampowych, ale po to jest zbudowane to forum by przestrzegać tradycji w stylu "kto pyta nie błądzi więc ja pytam".

Wy radzicie i tak powinno pozostać, dobrze że powiedziałeś mi ile jest wart ten kit avt z lampowym wzmacniaczem gitarowym
ale przynajmniej dobrze brzmi jakościowo w stosunku do konstrukcji typu Marshall MG15CD czy 15w lub 60w tranzystorowy Laney zrobiony w Chinach.

Będzie też lepiej brzmiał (oczywiście z dołączonym dobrym głośnikiem wysokiej jakości ) niż tanie Fendery do 600zł na układach tranzystorowych.

Nie śmiem równać i nigdy nie śmiałem tej konstrukcji z waszymi pomysłami i pomysłami Marvela.
Tak więc ogólnie fajnie że coś się dzieje, ale raczej mógłbym z kimś lepiej pogadać o muzyce i o graniu bo o elektronice nie mam pojęcia....

Co się tyczy zaś wypowiedzi Marvela na temat sygnatury przystawek
Dimarzio Evolution przez Vai'a to dobrze znam temat, ale użyłem słowa sygnatura tylko jako "slogan" bo zdecydowanie nie wierzę że moje przystawki dotykał
wielki mistrz gitary, a ja dałem za nie 450zł i jest super. Tak jest przecież z sygnowanymi przez Satrianiego Peaveyami czy Gibsonami przez Page'a-jedna wielka ściema, ale nie ukrywajmy, my jeśteśmy znawcami, wiemy swoje, ale na początkujących muzyków takie marketingowe slogany działają i będą działać.

To tak jak z ibanezem JEM za 5000-6000zł, ktoś myśli że to właśnie to..., ale to błąd bo jego odpowiednik
za około 11000zł w intertonie jest całkiem inny i bliższy Vai'owi, jeszcze inaczej:
brzmienie gitary Vai'a nawet tej kupionej za 11000zł., choć takie bliskie nie jest takie same, bo Vai przerabia bardzo często i ulepsza gotowe konstrukcje, wystarczy w czasie koncertów na żywo spojrzeć na ilość przełączników koło maskownicy wjego gitarze, nie każdej aczkolwiek ale są,
jest ich o wiele więcej niż jeden-wbudowane przedwzmacniacze, ulepszenia itd, ale nie o tym mowa.

Pozdrawiam.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: karczoch »

templiers pisze:Jethrotull co się tyczy tego tematu z kitem avt,

Co się tyczy zaś wypowiedzi Marvela na temat sygnatury przystawek
Dimarzio Evolution przez Vai'a to dobrze znam temat, ale użyłem słowa sygnatura tylko jako "slogan" bo zdecydowanie nie wierzę że moje przystawki dotykał
wielki mistrz gitary, a ja dałem za nie 450zł i jest super. Tak jest przecież z sygnowanymi przez Satrianiego Peaveyami czy Gibsonami przez Page'a-jedna wielka ściema, ale nie ukrywajmy, my jeśteśmy znawcami, wiemy swoje, ale na początkujących muzyków takie marketingowe slogany działają i będą działać.

Pozdrawiam.
No nie wiem kolego czy rzeczywiście jesteś takim znawcą, jak nie wiesz co to znaczy sygnowana przystawka, czy gitara.

A znaczy to ni mniej ni więcej tylko to, że masz kopię modyfikacji gitary czy przystawki robionej przez/dla Page`a, czy Vaia. Np. Page ma w gibsonie zmodyfikowany układ (dodane przełączniki) Taka modyfikacja jest przez niego sygnowana zarówno w gibsonie z custom shopu za 5000$ jak i w japońskim edwardsie za 800$. Jakość wykonania zależy od ceny, ale specyfikacja jest ta sama.
To nie ma nic wspólnego ze sloganami. Ktoś ma kapelę grającą np covery Claptona, to sobie kupuje jego "blondynkę". Wychodzi taniej niż kupić 2 modele strata i jeszcze płacić za lutnika.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Może nie powinienem się wtrącać bo żaden ze mnie muzyk, ale uważam, że żeby gra covery kogokolwiek wcale nie jest potrzebna taka sama gitara jak ma kompozytor. Bezmyślne naśladownictwo toczka w toczę jest jak dla mnie passe.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Może nie powinienem się wtrącać bo żaden ze mnie muzyk, ale uważam, że żeby gra covery kogokolwiek wcale nie jest potrzebna taka sama gitara jak ma kompozytor. Bezmyślne naśladownictwo toczka w toczę jest jak dla mnie passe.
Ja nie oceniam i się nie odnoszę :)
Po prostu prostuję tekst który wynika z nieznajomości tematu. Obecnie jest rozkwit klonów dawnych kapel. Różnych pseudoflojdów, pseudobitelsów i pseudocepelinów jest na pęczki, a do tego wiecznie żywy Elvis w tysiącach klonów. :shock:

W sumie są gorsze zboczenia, więc jak ktoś chce się poczuć jak Hetfield, czy Ron Wood raz w tygodniu to se kupi, bo kto bogatemu zabroni :)

A brzmienie i tak jest w palcach - Clapton brzmi Claptonem nawet na gibsonie "V"
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Jeśli chodzi Karczoch o twoją wypowiedż to odniosę się do niej tak:

Termin: sygnować - podpisywać (podpisać) coś nazwiskiem, parafką lub innym odpowiednim znakiem. Żródło - encyklopedia.

Są instrumenty sygnowane podpisem przez wirtuozów gitary,
są instrumenty nazywane sygnowanymi tylko dlatego, że po produkcji były testowane również przez jednego
spośród wirtuozów gitary. Z przystawkami mnie nie poprawiaj bo termin sygnowane przetworniki można odnależć na wielu forach,
ale również na wielu stronach dystrybutorów sprzętu gitarowego.
Ja natomiast nie kupowałem żadnych sygnowanych pickupów przez Vai'a - kupiłem po prostu pickupy, których podobny typ używa Vai i to wszystko.

Za kogo mnie masz Karczoch..bo nie wiem i nigdy nie zamierzałem się chwalić jakąś wiedzą, najważniejsza w dążeniu do celu i samorozwoju
jest nic innego jak tylko skromność która zawsze u mnie dominowała i zawsze pomagała mi się rozwijać.

Nigdy nie uważałem się za super wielką encyklopedię rocka i historii gitary i nigdy nie będę, próbuję tylko szczerze wymieniać się z ludżmi wiedzą
którzy są dla mnie sporym autorytetem w dziedzinie wiedzy elektronicznej na tym forum.

Więc nie patrz na mnie jak na gościa, który przysłowiowo "miał w ręku kilka amerykańskich stratów, grał na woodstock, kupił gitarę Vai'a i uważa się za autorytet w dziedzinie jakiejś wiedzy.

Pozdrawiam.
karczoch
100...124 posty
100...124 posty

Przeczytaj jeszcze raz, moje posty powyżej ze zrozumieniem. Pisałeś że masz sygnowane przystawki? No. I do tego się odniosłem. Za bardzo przejąleś się definicją słownikową - serio myslisz że Clapton siedzi i podpisuje?
Taaaa - jasne a świstak siedzi i zawija :)

Z sygnowanymi instrumentami i przystawkami jest tak jak napisałem - nie wiem po co bić pianę na ten temat?

a żeby ten oftop miał wartość poznawczą fota najdroższego tele z customshopa :)

ktoś zgadnie czyje to?
Załączniki
telecaster custom shop420516.jpg
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Cytujesz Karczoch:

"Przeczytaj jeszcze raz, moje posty powyżej ze zrozumieniem. Pisałeś że masz sygnowane przystawki? No. I do tego się odniosłem. Za bardzo przejąleś się definicją słownikową - serio myslisz że Clapton siedzi i podpisuje?
"Taaaa - jasne a świstak siedzi i zawija :)"----

- co to za tekst tu powyżej
- nie lubię takich słów Karczoch bo szanuję każdego na tym forum, a ty zdaje się masz
mnie rzeczywiście za jakiegoś nieudacznika lub małolata, przecież to w ogóle nie ma sensu.
Czy nie lepiej pogadać o czymś konstruktywnym i tylko zarzucać się nawzajem słowami.

Z sygnowaną przystawką termin którego użyłem wcześniej to miało być raczej zwykłe nazewnictwo przystawki
a nie chęć pokazania że naprawdę kupiłem przystawkę której używał Vai czy podpisał Vai czy też sprawdzał Va'i
bo nigdy tak nie myślałem, po prostu nie jestem głupi, a ty niepotrzebnie zrobiłeś z mojego przejęzyczenia szum, do tego teraz sam mnie posądzasz
że ja zrobiłem z twojego postu szum.

Spróbujmy to jakoś pogodzić i porozmawiajmy jak ludzie, w końcu możemy się dużo od siebie nauczyć, a przynajmniej ja od ciebie bo jesteś na tym forum
z pewnością znacznie dłużej niż ja. Nie chwytajmy się więc za szczegóły bo ja też nie wierzę w sygnatury z podpisami.

Pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jeff Beck Tribute Esquire Limited Edition
http://wildwestguitars.com/fender/pages/beck_tele.htm
ODPOWIEDZ