By zmienić Led na LCD potrzebna jest zmiana w kodzie (albo kod uniwersalny, ale czy wtedy wystarczy pamięci i wyprowadzeń w Attiny?), potrzebne by były wtedy dwa różne programy do procesora.
Czy jest sens?
Ja jestem za ledami, ciekawe czy przy wyświetlaniu multipleksowanym (multiplksowym?) czstotliwosć nie przeniknie do sygnału audio
Pamiętam, że w mierniku częstotliwości (własnej konstrukcji) musiałem zaekranować LCD bo wprowadzał błąd do pomiaru
Matizz pisze:Ja jestem za ledami, ciekawe czy przy wyświetlaniu multipleksowanym (multiplksowym?) czstotliwosć nie przeniknie do sygnału audio
Pamiętam, że w mierniku częstotliwości (własnej konstrukcji) musiałem zaekranować LCD bo wprowadzał błąd do pomiaru
Moj oscyloskop ma wejscia X-Y. Czulosc od (chyba, pisze posta z pracy, potwierdze pozniej) 5mV do 5V/div.
EDIT: czulosc -- od 5mV/div do 5V/div, lub mnoznik 5. krotny daje 25mV/div do 25V/div
Ostatnio zmieniony pn, 22 lutego 2010, 00:16 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Jesli mialoby byc sterowane z procesora to nie widze problemu. Jesli natomiast mialbym uzywac programu, to ja odpadam (MacOS plus brak RS232 )
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
Chłopaki dadzą RS-232 do tego mostek RS-232->USB FDTI FT2*** sterownik pod MacOS jest soft w LabView skompilowany dla MAC i działa nie widzę przeszkód.
painlust pisze:Zaraz zaraz, już się pogubiłem... po co w tym urządzeniu RS232?
Też się zastanawiam. Osobiście widziałbym możliwość wykorzystania wbudowanego częstościomierza niezależnie od generatora, zrealizowane np przełącznikiem - pomiar częstotliwości sygnału generowanego / zewnętrzne gniazdo bnc częstościomierza.
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Oj Panowie, cos za bardzo glowkujecie Tomek wspomnial o tej stronie wiec po prostu dalem odpowiedz
Pozdr,
-Tomek Drabas
Też się zastanawiam. Osobiście widziałbym możliwość wykorzystania wbudowanego częstościomierza niezależnie od generatora, zrealizowane np przełącznikiem - pomiar częstotliwości sygnału generowanego / zewnętrzne gniazdo bnc częstościomierza.
pozdrawiam
To ja chcę żeby miało otwieracz do piwa (uważam, że bardzo potrzebny gadżet) i pasteryzator do mleka (tak na wszelki wypadek).
Podałem przykład prostej realizacji DDS. W tamtym układzie sterowanie odbywa się z PC przez RS232, u nas - nie musi. Niemniej DDS jest chyba kiepskim rozwiązaniem, które ładnie wygląda tylko na oscyloskopie.
Co do stopnia skomplikowania układu, to właśnie się zresetowałem. bo byłem już na etapie dual-core AVR i DAC-a z karty dźwiękowej...
Tomasz Gumny pisze:Co do stopnia skomplikowania układu, to właśnie się zresetowałem. bo byłem już na etapie dual-core AVR i DAC-a z karty dźwiękowej...
To rzeczywiscie brakowac bedzie tylko tego, o czym Painlust pisal Do tego otwieracza to i ja sie podlacze -- pasteryzator mnie nie potrzebny
Pozdr,
-Tomek Drabas