Radzieckie radio Globus - potrzebny schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Radzieckie radio Globus - potrzebny schemat
Witam.
Poszukuję schematu radzieckiego odbiornika tranzystorowego Globus. Schemat co prawda jest na oldradio, lecz tak marnej jakości, że nie sposób cokolwiek z niego odczytać.
Pozdrawiam!
Poszukuję schematu radzieckiego odbiornika tranzystorowego Globus. Schemat co prawda jest na oldradio, lecz tak marnej jakości, że nie sposób cokolwiek z niego odczytać.
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Re: Radzieckie radio Globus - potrzebny schemat
To tylko nazwa, czy chodzi o to radyjko które jest wbudowane w niewielki globus i dostrojenie odbywa się przez przekręcenie kuli na odpowiednie miasto ? Takie radyjko mam gdzieś w gratach razem z instrukcją i schematem.
-
- 375...499 postów
Chodzi o radio o nazwie Globus, małe prostokątne, jako breloczyk do kluczy, zasilane z dwóch akumulatorków pastylkowych. Swoją drogą czy orientuje się ktoś, czy można dostać podobne akumulatorki gdzieś jeszcze? Oryginalne to D-0,1.
-
- 1250...1874 posty
Chyba jeszcze mam gdzieś parę opakowań tych akumulatorków, o ile nikt mi ich ze strychu nie wyrzucił. Jeśli możesz zdejmij wymiary (średnica i grubość) - z tego co pamiętam były dostępne co najmniej dwie wersje o różnej grubości, oprócz tego dzieliły sie chyba na wersje z 'rantem' i bez.
Nakupowałem tego kiedyś, bo były dość popularne w sprzętach zza wschodniej granicy, a ostatecznie jakoś nie bardzo się przydały, bo prędzej padał sam sprzęt w którym były niż akumulatorki.
Jutro przed południem pójdę poszukać, swoją drogą ciekawe czy jeszcze będą sprawne - jeśli wciąż gdzieś tam leżą, mają około 15 lat lub więcej.
Ciekawe, czy coś takiego nie podejdzie w to miejsce ?
6mm x 15.6mm
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowar ... &menu2=349
7mm x 15.6mm
Nakupowałem tego kiedyś, bo były dość popularne w sprzętach zza wschodniej granicy, a ostatecznie jakoś nie bardzo się przydały, bo prędzej padał sam sprzęt w którym były niż akumulatorki.
Jutro przed południem pójdę poszukać, swoją drogą ciekawe czy jeszcze będą sprawne - jeśli wciąż gdzieś tam leżą, mają około 15 lat lub więcej.
Ciekawe, czy coś takiego nie podejdzie w to miejsce ?
6mm x 15.6mm
7mm x 15.6mm
-
- 500...624 posty
Odbiornik "Globus", to wersja eksportowa odbiornika "Kosmos-M". Oto jego opis techniczny i schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 375...499 postów
Dziękuję kolegom za pomoc. Hmmm, też jestem ciekaw czy te akumulatorki jeszcze żyją po 15 latach... W radiu są akumulatory z datą produkcji 1966r
A czy wie ktoś może jakie kondensatory dolutować, aby przestroić radio na fale długie? Czy usunąć tzw. padding w obwodzie heterodyny?

-
- 6250...9374 posty
Z całego serca życzę powodzenia w uruchamianiu tego radyjka. Mam radio Cosmos M i dwa Orljonki i jednego próbowałem naprawić. Masakra, malutkie to takie, wyciągnąć jakikolwiek element jest ciężko ale i tak nie zdołałem ich naprawić 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Niestety na chwilę obecną nie udało mi się odnaleźć tego typu akumulatorków. Nikt z domowników jednak nie przyznaje się do ich wyrzucenia, więc pewnie leżą gdzieś na dnie szafy; gdyby były potrzebne i ciężkie do zastąpienia współczesnymi, będę szukał dalej.
-
- 6250...9374 posty
Będziesz miał problem z zastąpieniem współczesnymi. Szukałem w paru sklepach i pani tylko z uśmiechem stwierdzała że to już zabytki i niestety ale nawet w katalogach nie ma podobnych (gabarytowo). Jak znajdziesz to daj znać, również zakupię 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
To są takie same akumulatorki jak te, które były w ruskich latareczkach wtykanych do gniazdka w celu ładowania ?
-
- 6250...9374 posty
Konstrukcja ta sama ale inne gabaryty. Ja chciałem wsadzić takie od Kolibra ale były za duże.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Dlatego chętnie zobaczyłbym jakiś szkic albo foto z wymiarami, żeby mieć pewność, że myślimy o tym samym. Szkoda przewracać tony gratów na marne.
Czy te akumulatorki oznaczane były literką Д/д (mam nadzieję że dobrze wstawiłem) ? Takie chyba mam, ale nie pamiętam co było po myślniku.
Czy te akumulatorki oznaczane były literką Д/д (mam nadzieję że dobrze wstawiłem) ? Takie chyba mam, ale nie pamiętam co było po myślniku.
-
- 375...499 postów
Niestety, nie mam możliwości zrobienia zdjęcia. Tak, oryginalny akumulator ma D w oznaczeniu, konkretnie D0,1. Parę lat temu kupowałem jeszcze coś takiego w sklepie elektronicznym, będę musiał się tam przejechać i zorientować. Akumulator ma grubość 5mm i średnicę 17mm. Ponawiam pytanie - jak przestroić to radio, tzn jakie kondensatory dolutować do sekcji kondensatora zmiennego? Czy usunąć padding w obw. heterodyny?
-
- 6250...9374 posty
Kiedyś dostałem jakieś australijskie jedno-scalakowe radyjko i właśnie było na fale średnie. Przestroiłem je nawijając nową cewkę anteny ferrytowej
Tutaj jednak nie jest to wskazane jeśli chce się nie za bardzo grzebać w układzie. Spróbuj dolutować kondensatory 330pF-470pF... Twój wynalazek działa?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Tak, działa. Znalazłem opis przestrojenia w Świecie Radio
co prawda dotyczy on pospolitej "chińszczyzny" i różni się układowo, to mam nadzieję że podejdzie
Ale nie wystarczy zmiana anteny ferrytowej, heterodynę też trzeba przestroić. Chociaż czy któreś z polskich radii, Eltra czy Koliber nie miało właśnie w taki sposób zrealizowanej (przez dodanie pojemności) zmiany zakresów?