Ja myślę, że to cena jeszcze do przełknięcia:-) Ale niech wypowiedzą się inni.
Planowałem sobie zmajstrować to http://www.novotone.be/index.php?option ... &Itemid=34 na MAX293, ale chyba poczekam jak rozwinie się projekt forumowy
To może po generatorze, do kolekcji forumowy miernik zniekształceń?
Może na razie ograniczymy się do jakiegoś wskaźnika poziomu z ustawialnym poziomem odniesienia?
Dodałem ankietę dotyczącą wyświetlacza. Proponuję, żeby głosowali tylko zainteresowani zbudowaniem generatora - będziemy orientacyjnie wiedzieli ilu jest potencjalnych chętnych.
traxman pisze:MStaniszczak - ty chyba też programujesz uPC?
W uPC raczkuję bo na naukę tylko dla hobby zawsze mało czasu;-) Zawodowo programuję "normalne" maszyny (pc-ty), od pewnego czasu głównie dla Web-u, ale nie tylko.
Wracając do tematu, ten filtr jest w miarę fajny - ale tylko dla sinusa. Zamówiłem z ciekawości sprawdzę jak wypada w porównaniu do Hamega 8037.
LCD natomiast znacząco ułatwia zaprojektowanie jednostronnej płytki, którą każdy naprasuje sobie sam.
Raczej 100PLN jest realne (niezależnie od wyświetlacza) i raczej nie z MAX'em, który nadaje się do generacji sinusa - a co z pozostałymi przebiegami.
Proponowałbym zostać jednak przy XR2206.
Idę zająć się stopniem wyjściowym.....
Czy trójkąt faktycznie jest przydatny? Bo jeśli nie, to może rozwiązanie z filtrem może być ciekawe, ale da tylko prostokąt i sinus. Z tego co rozumiem wystarczyłoby wygenerować prostokąt o częstotliwości podstawowej (to może robić procesor) i 64..100 razy większej do taktowania filtru z przełączanymi pojemnościami?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Trójkąt to jedyny przebieg na którym da się wizualnie ocenić zniekształcenia (obcinanie, różnice nachylenia itp) na oscyloskopie - warto go mieć w generatorze.
Tego max'a można wykorzystać do eksperymentów z generatorem o małych zniekształceniach, też tak zrozumiałem, że z przebiegu prostokątnego metodą mocnej filtracji robi się sinus. Można zrobić podstawę czasu na dzielnikach i w tym przypadku pominąć procesor, o ile wstrzeli się w częstotliwość wejściową.
Z założenia generator ma współdziałać z oscyloskopem, więc chyba pomiar poziomu sygnału sobie podarujemy, wystarczy wyświetlanie nastawionej amplitudy.
Czy do regulacji częstotliwości i amplitudy sygnału wyjściowego można wykorzystać jeden enkoder? Wygodniej byłoby mieć osobne gały, ale koszt drugiego enkodera to ~10,-.
wtrącę się jeszcze co do LED/LCD - urządzenia w warsztacie można podzieli na takie, gdzie nawet najmniejsze zmiany parametrów powinny być dostrzegalne z daleka (np. amperomierz w zasilaczu), oraz takie gdzie po ustawieniu jakiejś konkretnej wartości pozostaje ona stała - takim urządzeniem bez wątpienia jest generator z wbudowanym częstotliwościomierzem (sam częstotliwościomierz już nie)
za LCD przemawia łatwość wyświetlania na ekranie innych informacji niż tylko częstotliwość, oraz prostsza płytka