Jak najlepiej ustawić transformatory ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jak najlepiej ustawić transformatory ?
Witam. Chciałbym zapytać który z przedstawionych przeze mnie układów transformatorów i dławika będzie pracował najlepiej. Po lewej trafo sieciowe, po prawej głośnikowe. W drugim przypadku rozważam też opcje obrotu sieciowego o 90 stopni w poziomie.
Polecam zapoznać się z przyklejonym wątkiem z działu 'Transformatory'
Polecam zapoznać się z przyklejonym wątkiem z działu 'Transformatory'
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Re: Jak najlepiej ustawić transformatory ?
A testu przenikania nie łaska wykonać?
-
- 625...1249 postów
A może lepiej najpierw poczytać forum:
viewtopic.php?f=7&t=2582
Szczególnie, że ten wątek wisi jako informacja na samej górze w Transformatorach: viewforum.php?f=7
viewtopic.php?f=7&t=2582
Szczególnie, że ten wątek wisi jako informacja na samej górze w Transformatorach: viewforum.php?f=7
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- moderator
Tylko w tym przypadku osie transformatorów są prostopadłe, w pozostałych TG i TS są równoległe.Ghost_CO pisze:W drugim przypadku rozważam też opcje obrotu sieciowego o 90 stopni w poziomie.
-
- 625...1249 postów
Wnioskując z tabeli 1 umieszczonej w drugim poście tego tematu viewtopic.php?f=7&t=2582 zakładam że jakikolwiek układ będzie dobry jeśli odległość między trafami będzie wynosić około 20 cm ? Jeśli tak to pytanie czy jesli wsadze jeszcze pomiędzy nie dławik to będzie on jakoś wpływał na resztę układu czy on też musi zachować odstęp około 20 cm ?
-
- 3125...6249 postów
A widziałeś jakiś wzmacniacz fabryczny? Większości wzmacniaczy dławiki prawie dotykają TS-ów. TG powinien być z kolei jak najdalej od czegokolwiek, w tym od lampy wejściowej.Ghost_CO pisze:jesli wsadze jeszcze pomiędzy nie dławik to będzie on jakoś wpływał na resztę układu czy on też musi zachować odstęp około 20 cm ?
Istotne jest też ustawienie transformatorów względem lamp i elementów wewnątrz wzmacniacza. Nie tylko względem siebie. Bo co z tego, że rozmieścisz trafa, skoro potem żeby je połączyć z czymkolwiek, narobisz sprzężeń przewodami...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Dodatkowo zastanów się czy dławik nie jest elementem zbędnym...
-
- 625...1249 postów
Tak widziałem sporo wzmacniaczy fabrycznych i wiem że w wielu konstrukcjach dławik niemal dotyka TG i w taki też sposób zaprojektowałem układ swojego wzmacniacza ( wzorowane na JCM 800 2204 ). Tylko że w tym wypadku dławik stoi tylko koło TG a jeśli bedzie pomiędzy nimi to czy TS nie będzie na niego zbytnio wpływał ?
Szaska ma 60 cm długości więc jakbym zamienił dławik z TG to akurat miedzy TG a TS będzie przerwa około 20 cm.
Szaska ma 60 cm długości więc jakbym zamienił dławik z TG to akurat miedzy TG a TS będzie przerwa około 20 cm.
Ostatnio zmieniony wt, 9 lutego 2010, 15:31 przez Ghost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 9375...12499 postów
Ja odpadam... powodzenia.
-
- 3125...6249 postów
Jeśli robisz JCM-a, to rób jak w JCM-ie. Kiedyś zrysowałem wymiary i odległości na chassis z oryginału:Ghost_CO pisze:w taki też sposób zaprojektowałem układ swojego wzmacniacza ( wzorowane na JCM 800 2204 ).
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?p=134799#p134799
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Wzorowałem się właśnie na tym pliku który zamieściłeś. Trafka na zdjeciu nr 1 są właśnie ustawione wedle tego rysunku. Zastanawiam się po prostu czy ze względu na bliską odległość trafa nie będą na siebie zbytnio siały bo nie mam do nich niestety dekli ekranujących.
-
- 3125...6249 postów
Zaekranuj karkasy folią miedzianą jak w Fenderach i będzie OK. Mam dekle do nich, z nóżkami, jak w Marshallu, ale nie chcę się ich pozbywać za bardzo...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Marvel a mógłbyś mi powiedzieć gdzie takowe dekielki nabyłeś. Bo do EI 96 to nie problem ale TG mam na EI 102 nawiniete i do niego nidzie nie widzialem odpowiednich dekielków. Moje karkasy mają tak zrobione wyprowadzenia że nie mogę na trafa nałożyć dekli które są dostępne w Amptonie niestety :/
A z ta folia to rozumiem zeby zrobić coś takiego jak na tym zdjeciu ? http://www.texasamp.com/images/mm_all4.jpg
A z ta folia to rozumiem zeby zrobić coś takiego jak na tym zdjeciu ? http://www.texasamp.com/images/mm_all4.jpg
-
- 1250...1874 posty
W amptone są, ale chwilowo nie w magazynie.
-
- 3125...6249 postów
Dekle mam jak w zał. z Ebay-a od człowieka z Kuala Lumpur w Malezji.
Ale jeśli łączówki na karkasie haczą Ci o dekle, to moje też Ci przecież nie podejdą...
Blacha miedziana normalnie, pasek na szerokość części karkasu, na której są zwoje i dookoła samego karkasu, albo po wierzchu, po rdzeniu. I zlutować. Jak nie znajdziesz w sieci, to sfotografuję bo mam Mesę i Fendare i w obu powinno tak być...

Blacha miedziana normalnie, pasek na szerokość części karkasu, na której są zwoje i dookoła samego karkasu, albo po wierzchu, po rdzeniu. I zlutować. Jak nie znajdziesz w sieci, to sfotografuję bo mam Mesę i Fendare i w obu powinno tak być...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com