Cóż to za Telefunken ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marko
125...249 postów
125...249 postów

Cóż to za Telefunken ?

Post autor: marko »

Witam.
Proszę kolegów o pomoc w rozszyfrowaniu modelu tego przedwojennego Telefunkena. Nie ma ścianki tylnej, ze skali także nic nie wyczytałem. Próbowałem znaleźć go po wyglądzie zewnętrznym pudła oraz po obsadzie lampowej ( RENS 1284, RENS-...RESZTA NIECZYTELNA, RES 964 I RGN 1064 ) ale niestety mi się to nie udało. :cry:
Chyba kłania się zbyt mało wiedzy z zakresu radiotechnicznej exploracji.
2010 pozdrowionek.
Marek
qqqqqqqqqqqqqqq 1041.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Cóż to za Telefunken ?

Post autor: zagore1 »

marko pisze:Witam.
Proszę kolegów o pomoc w rozszyfrowaniu modelu tego przedwojennego Telefunkena. Nie ma ścianki tylnej, ze skali także nic nie wyczytałem. Próbowałem znaleźć go po wyglądzie zewnętrznym pudła oraz po obsadzie lampowej ( RENS 1284, RENS-...RESZTA NIECZYTELNA, RES 964 I RGN 1064 ) ale niestety mi się to nie udało. :cry:
Chyba kłania się zbyt mało wiedzy z zakresu radiotechnicznej exploracji.
2010 pozdrowionek.
Marek
qqqqqqqqqqqqqqq 1041.jpg
klik; http://www.radiomuseum.org/r/telefunken_523wl.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
marko
125...249 postów
125...249 postów

Wielkie dzięki Zagore1 :D
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

marko pisze:Wielkie dzięki Zagore1 :D
LAMPY; T 523WL RENS1294, RENS1284, RES964, RGN1054 = Siemens 53WL

scemat; http://raupenhaus.de/down/getdown.php?d ... FK_523.zip
Wołyń 1943. Pamiętamy!
marko
125...249 postów
125...249 postów

:arrow: Zagore1
Ponowne dzięki.
Teraz już kumam dlaczego nie mogłem znaleźć tego radyjka na stronie radiomuseum. Odczytałem RGN 1054 jako RGN 1064 a dane RENS 1294 nie miały części cyfrowej.
Pozdrawiam.
marko
125...249 postów
125...249 postów

Witam.
Praktycznie temat możnaby już zamknąć ale mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje.
Rozumiem z jakich względów w latach trzydziestych, na skalach polskich radioodbiorników znajdowały się zniemczone nazwy polskich miast takie jak : WARSCHAU, BRESLAU, POSEN, KATTOWITZ. I nie będę tu tematu rozwijać bo każdy wie z historii o co chodzi.
Zagadką jest dla mnie jednak to jak z kolei na skali jakoby niemieckiego Telefunkena 523 WL także z lat trzydziestych, o którym w tym poście mowa znajdują się polskie i dosłownie tak w oryginale wypisane nazwy miast takie jak : POZNAN, WARSZAWA, KATOWICE.
O tak wielką miłość w tych latach Niemiec do Polski wcale tych pierwszych bym nie podejrzewał. :D
O co więc chodzi ?
Jeżeli okaże się to interesujacą sprawą wykonam i pokażę fotki tej skali.
Być może jednak jest to proste do wytłumaczenia a kłania się tutaj jedynie moja mizerna wiedza w temacie.
Pozdrawiam.
Marek
OTLamp

Post autor: OTLamp »

marko pisze: Rozumiem z jakich względów w latach trzydziestych, na skalach polskich radioodbiorników znajdowały się zniemczone nazwy polskich miast takie jak : WARSCHAU, BRESLAU, POSEN, KATTOWITZ. I nie będę tu tematu rozwijać bo każdy wie z historii o co chodzi.
To nie jest żadna reguła i w latach 30 nie za wiele miały z tym wspólnego relacje między państwami.
marko pisze: Zagadką jest dla mnie jednak to jak z kolei na skali jakoby niemieckiego Telefunkena 523 WL także z lat trzydziestych, o którym w tym poście mowa znajdują się polskie i dosłownie tak w oryginale wypisane nazwy miast takie jak : POZNAN, WARSZAWA, KATOWICE.
O tak wielką miłość w tych latach Niemiec do Polski wcale tych pierwszych bym nie podejrzewał. :D
O co więc chodzi ?
To normalna praktyka dla wielu firm. Stacje zagraniczne były najczęściej pisane na skalach w języku kraju, w którym się znajdowały. Dlatego Warszawę pisano po polsku*, Paryż po Francusku (Paris), Pragę po czesku (Praha) itd. Czasami pojawiały się błędy lub przeoczenia. Niektóre skale mają podkreślone nazwy stacji krajowych. Można to nazwać pierwszą grupą.

Do drugiej grupy zaliczają się skale w języku kraju, w którym produkowano odbiornik, a więc stacje zagraniczne będą przetłumaczone*, np. na skali polskiego Philipsa 456A mamy "Sztokholm", "Budapeszt", "Paryż" itd. Francuski Philips 456A będzie miał na skali naszą stolicę jako "Varsovie"

Do trzeciej grupy zaliczają się pozostałe skale, pomieszane z dwóch pierwszych grup, oraz inne wynalazki. Np. holenderski Erres KY165 (koncern Philipsa) z 1937 r. nie ma w ogóle Warszawy I na skali, a ma np. Warszawę II.

*wiele osób mylnie interpretuje to jako fakt świadczący o wyprodukowaniu radia w Polsce
**zdarzają się przypadki, że nie wszystkie są przetłumaczone, lub są przetłumaczone z błędami.
Ostatnio zmieniony pn, 11 stycznia 2010, 15:24 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
marko
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję OTLamp za tak szczegółowe wyjaśnienia. Dużo wniosły one do mojej wiedzy w tym zakresie.

Myślę jednak, iż troszeczkę uwarunkowania polityczne w tamtych latach miały wpływ na ,, nazewnictwo " stacji - miast stosowanych przez producentów na swoich skalach radioodbiorników. Chociażby na tej samej skali widocznymi są stacje takie jak : Danzig, Breslau i Gleiwitz.
Ponadto dlaczego w takim razie także na tej skali stolica naszych wschodnich sąsiadów nie widnieje w języku niemieckim czyli kraju producenta radia ani też w języku rosyjskim czyli kraju stacji a wypisana jest dokładnie jako Moskwa I i Moskwa II ?

Czy w takim razie skalę tę należy zaliczyć do tej trzeciej grupy mieszanych czy też wynalazków ?
Pozdrawiam.
Marek
OTLamp

marko pisze: Chociażby na tej samej skali widocznymi są stacje takie jak : Danzig, Breslau
Tutaj sprawa jest dość jasna. W Wolnym Mieście Gdańsk (Danzig) większość stanowili Niemcy, językiem urzędowym był również niemiecki, natomiast Wrocław (Breslau) i Gliwice (Gleiwitz) leżały wtedy w granicach Niemiec, były więc formalnie miastami niemieckimi.

marko pisze: Ponadto dlaczego w takim razie także na tej skali stolica naszych wschodnich sąsiadów nie widnieje w języku niemieckim czyli kraju producenta radia ani też w języku rosyjskim czyli kraju stacji a wypisana jest dokładnie jako Moskwa I i Moskwa II ?
No ale skala omawianego tu Telefunkena nie jest opisana językiem kraju producenta, bo jak wspomniałeś polskie stacje (z wyjątkiem Gliwic) są napisane po polsku. Moskwa jest na skalach bardzo specyficznym przypadkiem (i często pozwala zidentyfikować kraj producenta). Gdyby trzymano się całkowicie tego schematu (1 grupa), Moskwa powinna być napisana w języku rosyjskim, nigdy jednak tego nie czyniono i najczęściej podpisywano w języku kraju, w którym produkowano radio. Czyli radio wyprodukowane w Niemczech, zawierające skalę z 1 grupy, miało najczęściej na skali "Moskau" (czyli po niemiecku). W rzadszych przypadkach Moskwa była podpisana w języku sąsiada, np. po polsku (niektóre holenderskie Philipsy), albo przez "v" (Moskva).

Zauważyłem, że wiele osób ma problemy ze zrozumieniem ww. zależności (zwłaszcza ci, którzy upierają się, że posiadają polskie radio, bo ma np. "Warszawa" na skali), przedstawię to na przykładzie.

1 grupa: stacje opisane w języku kraju, w którym się znajdują, Moskwa w języku kraju producenta. Warszawa, Paryż, Praga, Moskwa, będą opisane następująco:

- w radiu niemieckim: "Warszawa", "Paris", "Praha", "Moskau"
- w radiu czechosłowackim" "Warszawa", "Paris", "Praha" "Moskva"
- w radiu polskim: "Warszawa", "Paris", "Praha", "Moskwa"

2 grupa: stacje opisane w języku kraju producenta

- w radiu niemieckim: "Warschau", "Paris", "Prag", "Moskau"
- w radiu czechosłowackim" "Varšava", "Paříž", "Praha" "Moskva"
- w radiu polskim: "Warszawa", "Paryż", "Praga", "Moskwa"

3 grupa: pozostałe skale, pomieszane nazwy itd. Np. na skali "Warschau" i "Katowice" -> załącznik
Ostatnio zmieniony wt, 12 stycznia 2010, 00:44 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
marko
125...249 postów
125...249 postów

Dzień dobry.
Na początku ażeby wszystko było jasnym naprawdę nie uważam aby mój Telefunken był radiem polskim i w ogóle jakimś wyjatkowym. Z oczywistych względów wolałbym aby był produkcją polską lecz wiem, iż tak nie jest. Jestem jednak zdania, że istnieje potrzeba aby takie niejasności jak sposoby opisywania skal przez różnych producentów przynajmniej tych wiekowych odbiorników wyjaśniać. Jest to po prostu bardzo interesujące a i wielokrotnie służy do rozpoznania marki oraz kraju producenta radia o czym niejednokrotnie przekonałem się czytając różne Kolegów posty na tym forum. Szkoda wszakże byłoby przeoczyć chociażby jakiś drobny szczegół dotyczący ewentualnej historii polskiego radia a laicy tacy jak ja, zapewniam, że na to forum również zaglądają.

:arrow: Dziękuję OTLamp za tak szczegółowe wyjaśnienia. Tak Kolega to ładnie, opisowo mi wyłożył, że wszystko jest dla mnie zrozumiałym chociaż zapewne wszystkich tajemnic opisów skal do tej pory na pewno nie rozwikłano.

Pozdrawiam serdecznie.
Marek
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

OT lamp.Gratulacje za rozsądny post.Każdy wytwórca stosował własne kryteria.Nie ma potrzeby stosować "spiskowej teorii dziejów".Pozdrawiam
PS Być może jednak dla skal niemieckich, po chyba 1936 roku, praktyka "germanizacji" nazewnictwa była już obowiązującą i jedynie słuszną.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Żeby nie otwierać nowego tematu - czy to jest polski Telefunken T6? Niestety nie mam możliwości zrobienia innych zdjęć, ani oględzin.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Chyba tak, kierując się słuszną logiką OTLamp'a.
Zauważ-na skali masz Murmańsk, no w jakich krajach miałeś jeszcze literkę "ń"?
Poszukuję 1R5T.
OTLamp

tetroda pisze:Żeby nie otwierać nowego tematu - czy to jest polski Telefunken T6?
Tak, przecież jest to napisane na skali, która to jest po właściwej dla polskich telefunkenów stronie. Telefunken produkował też radio o takim oznaczeniu we Włoszech, ale to już w drugiej połowie lat 40 i o całkiem innym wyglądzie.
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

OTLamp pisze:
tetroda pisze:Żeby nie otwierać nowego tematu - czy to jest polski Telefunken T6?
Tak, przecież jest to napisane na skali, która to jest po właściwej dla polskich telefunkenów stronie. Telefunken produkował też radio o takim oznaczeniu we Włoszech, ale to już w drugiej połowie lat 40 i o całkiem innym wyglądzie.
Znów nie wytrzymał i musiał się pochwalić.