preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.

Post autor: eS »

Witam!

Mam w planach zrobić pięciowatowca w starej szasce z komba MG10 marshalla. Chcę wykorzystać pentodę jako pierwszy stopień preampu a za nią wstawić jakąć ECC. Planowo ma to być na zasadzie klonowanie - w jednej pozycji będzie tor pentoda, jedna trioda i druga trioda a dalej na eelkę, a w drugiej różnicą ma być pominięcie pentody.
A teraz pytanie - przejrzałem wiele schematów i zastanawiam się czy ni będzie problemów ze zbyt duzym wzmocnieniem przy pierwszym torze. Planowo eefka ma pracować w aplikacji z DC30 a triody w fenderowskim z dwupunktowym korektorem.
Czy ktoś z szanownych kolegów budował coś podobnego i ma jakieś sugestie dot. ewentualnych rozwiązań? Do wyboru mam EF86 i EF80 na pierwszy stopień, zaś ECC83 i ECC81 na drugi. Co lepiej wybrać? Nie miałem styczności z pentodami w preampie jeszcze, dlatego pytam - może to trywialne, ale wolę zapytać, bo mam pewne wątpliwości.

Pozdrawiam!
eS
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.

Post autor: painlust »

EF80 nie nadaje się na stopień wejściowy jeśli nie ma być samotna.
lew z cepelii
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: lew z cepelii »

eS pisze:Planowo eefka ma pracować w aplikacji z DC30 a triody w fenderowskim z dwupunktowym korektorem.
Czy ktoś z szanownych kolegów budował coś podobnego i ma jakieś sugestie dot. ewentualnych rozwiązań?
Robiłem coś takiego, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu. Może da się tak pokombinować wartościami elementów, żeby to fajnie zagrało, ale ja się zraziłem;)
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Robiłem coś takiego, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu. Może da się tak pokombinować wartościami elementów, żeby to fajnie zagrało, ale ja się zraziłem;)
taki sam tor? pentoda i dwie triody?
byly jakies trudności?
-Jó vevökészuleke van?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

w takiej konfiguracji to tylko EF86. EF80 można się pokusić tylko jako samotny stopień. Dalej za nią tylko ECC83 lub pochodne. ECC81 to dla mnie już tylko invertery.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

painlust pisze:w takiej konfiguracji to tylko EF86. EF80 można się pokusić tylko jako samotny stopień. Dalej za nią tylko ECC83 lub pochodne. ECC81 to dla mnie już tylko invertery.
okej - EF80 odpada. czyli EF86 a dalej ECC83.

wyczytałem w necie gdzieś, że za pentodą w preampie potrzebny jest jakiś tłumiący odpowiednio korektor, z tym, że ja mam go dopiero miedzy triodami, czy to coś zmienia drastycznie?
-Jó vevökészuleke van?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

eS pisze:wyczytałem w necie gdzieś, że za pentodą w preampie potrzebny jest jakiś tłumiący odpowiednio korektor, z tym, że ja mam go dopiero miedzy triodami, czy to coś zmienia drastycznie?
No zmienia, skoro amplituda sygnału z EF86 jest za duża dla następnego stopnia na ECC83 i po to jest korektor, żeby sygnał stłumić, to jeśli dasz korektor w innym miejscu, to w tym miejscu sygnału nie stłumisz. Nie stłumisz korektorem, ale możesz stłumić dzielnikiem. Tak więc właściwie problemu nie ma. :wink:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

No zmienia, skoro amplituda sygnału z EF86 jest za duża dla następnego stopnia na ECC83 i po to jest korektor, żeby sygnał stłumić, to jeśli dasz korektor w innym miejscu, to w tym miejscu sygnału nie stłumisz. Nie stłumisz korektorem, ale możesz stłumić dzielnikiem. Tak więc właściwie problemu nie ma. :wink:
no to dobrze - dzielnik to nie problem.
painlust pisze:Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
co jeszcze ciekawego wyczytałeś? pochwal się...
-Jó vevökészuleke van?
lew z cepelii
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: lew z cepelii »

eS pisze:
taki sam tor? pentoda i dwie triody?
byly jakies trudności?
Tak, EF86 przed klasycznym Fenderkiem na ECC83. Trudności nie było, tylko mi brzmienie nie odpowiadało.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

eS pisze:
painlust pisze:Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
co jeszcze ciekawego wyczytałeś? pochwal się...
To jakaś zaczepka? Chciałem ci uzmysłowić, że net nie jest żadną wyrocznią, a korektor można wstawić za każdym stopniem ale wcale nie trzeba.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

wiem, że net nie jest wyrocznią. nie jestem całkiem zielony w tym temacie, więc nie musisz mi chyba tego powtarzać.

w sumie moje wątpliwości zostały rozwiane - mysle, ze temat mozna uznac za zamkniety.
-Jó vevökészuleke van?
ODPOWIEDZ