preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.
Witam!
Mam w planach zrobić pięciowatowca w starej szasce z komba MG10 marshalla. Chcę wykorzystać pentodę jako pierwszy stopień preampu a za nią wstawić jakąć ECC. Planowo ma to być na zasadzie klonowanie - w jednej pozycji będzie tor pentoda, jedna trioda i druga trioda a dalej na eelkę, a w drugiej różnicą ma być pominięcie pentody.
A teraz pytanie - przejrzałem wiele schematów i zastanawiam się czy ni będzie problemów ze zbyt duzym wzmocnieniem przy pierwszym torze. Planowo eefka ma pracować w aplikacji z DC30 a triody w fenderowskim z dwupunktowym korektorem.
Czy ktoś z szanownych kolegów budował coś podobnego i ma jakieś sugestie dot. ewentualnych rozwiązań? Do wyboru mam EF86 i EF80 na pierwszy stopień, zaś ECC83 i ECC81 na drugi. Co lepiej wybrać? Nie miałem styczności z pentodami w preampie jeszcze, dlatego pytam - może to trywialne, ale wolę zapytać, bo mam pewne wątpliwości.
Pozdrawiam!
eS
Mam w planach zrobić pięciowatowca w starej szasce z komba MG10 marshalla. Chcę wykorzystać pentodę jako pierwszy stopień preampu a za nią wstawić jakąć ECC. Planowo ma to być na zasadzie klonowanie - w jednej pozycji będzie tor pentoda, jedna trioda i druga trioda a dalej na eelkę, a w drugiej różnicą ma być pominięcie pentody.
A teraz pytanie - przejrzałem wiele schematów i zastanawiam się czy ni będzie problemów ze zbyt duzym wzmocnieniem przy pierwszym torze. Planowo eefka ma pracować w aplikacji z DC30 a triody w fenderowskim z dwupunktowym korektorem.
Czy ktoś z szanownych kolegów budował coś podobnego i ma jakieś sugestie dot. ewentualnych rozwiązań? Do wyboru mam EF86 i EF80 na pierwszy stopień, zaś ECC83 i ECC81 na drugi. Co lepiej wybrać? Nie miałem styczności z pentodami w preampie jeszcze, dlatego pytam - może to trywialne, ale wolę zapytać, bo mam pewne wątpliwości.
Pozdrawiam!
eS
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Re: preamp - EFXX+ECCXX - pytanie.
EF80 nie nadaje się na stopień wejściowy jeśli nie ma być samotna.
-
- 75...99 postów
Robiłem coś takiego, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu. Może da się tak pokombinować wartościami elementów, żeby to fajnie zagrało, ale ja się zraziłem;)eS pisze:Planowo eefka ma pracować w aplikacji z DC30 a triody w fenderowskim z dwupunktowym korektorem.
Czy ktoś z szanownych kolegów budował coś podobnego i ma jakieś sugestie dot. ewentualnych rozwiązań?
taki sam tor? pentoda i dwie triody?Robiłem coś takiego, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu. Może da się tak pokombinować wartościami elementów, żeby to fajnie zagrało, ale ja się zraziłem;)
byly jakies trudności?
-Jó vevökészuleke van?
w takiej konfiguracji to tylko EF86. EF80 można się pokusić tylko jako samotny stopień. Dalej za nią tylko ECC83 lub pochodne. ECC81 to dla mnie już tylko invertery.
okej - EF80 odpada. czyli EF86 a dalej ECC83.painlust pisze:w takiej konfiguracji to tylko EF86. EF80 można się pokusić tylko jako samotny stopień. Dalej za nią tylko ECC83 lub pochodne. ECC81 to dla mnie już tylko invertery.
wyczytałem w necie gdzieś, że za pentodą w preampie potrzebny jest jakiś tłumiący odpowiednio korektor, z tym, że ja mam go dopiero miedzy triodami, czy to coś zmienia drastycznie?
-Jó vevökészuleke van?
Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
No zmienia, skoro amplituda sygnału z EF86 jest za duża dla następnego stopnia na ECC83 i po to jest korektor, żeby sygnał stłumić, to jeśli dasz korektor w innym miejscu, to w tym miejscu sygnału nie stłumisz. Nie stłumisz korektorem, ale możesz stłumić dzielnikiem. Tak więc właściwie problemu nie ma.eS pisze:wyczytałem w necie gdzieś, że za pentodą w preampie potrzebny jest jakiś tłumiący odpowiednio korektor, z tym, że ja mam go dopiero miedzy triodami, czy to coś zmienia drastycznie?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
no to dobrze - dzielnik to nie problem.No zmienia, skoro amplituda sygnału z EF86 jest za duża dla następnego stopnia na ECC83 i po to jest korektor, żeby sygnał stłumić, to jeśli dasz korektor w innym miejscu, to w tym miejscu sygnału nie stłumisz. Nie stłumisz korektorem, ale możesz stłumić dzielnikiem. Tak więc właściwie problemu nie ma.
co jeszcze ciekawego wyczytałeś? pochwal się...painlust pisze:Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
-Jó vevökészuleke van?
-
- 75...99 postów
Tak, EF86 przed klasycznym Fenderkiem na ECC83. Trudności nie było, tylko mi brzmienie nie odpowiadało.eS pisze:taki sam tor? pentoda i dwie triody?Robiłem coś takiego, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu. Może da się tak pokombinować wartościami elementów, żeby to fajnie zagrało, ale ja się zraziłem;)
byly jakies trudności?
To jakaś zaczepka? Chciałem ci uzmysłowić, że net nie jest żadną wyrocznią, a korektor można wstawić za każdym stopniem ale wcale nie trzeba.eS pisze:co jeszcze ciekawego wyczytałeś? pochwal się...painlust pisze:Ja wyczytałem gdzieś w necie że ktoś tam widział UFO i Yeti...
wiem, że net nie jest wyrocznią. nie jestem całkiem zielony w tym temacie, więc nie musisz mi chyba tego powtarzać.
w sumie moje wątpliwości zostały rozwiane - mysle, ze temat mozna uznac za zamkniety.
w sumie moje wątpliwości zostały rozwiane - mysle, ze temat mozna uznac za zamkniety.
-Jó vevökészuleke van?