Formowanie kondensatorów- pytanie z pewną taką nieśmiałością

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Formowanie kondensatorów- pytanie z pewną taką nieśmiałością

Post autor: popiol17 »

Czym jest właściwie formowanie kondensatorów? Jakoś dotychczas mgliście kojarzyło mi się to ze strefą audiofilską :oops: :oops: Czy jak kupuję nowe elektrolity to też muszę je formować?

Pozdrawiam i z góry przepraszam za "lamerskie" pytanie...
Brencik

Post autor: Brencik »

popiol17, jest juz taki watek tutaj, slepyś jest czy cuś? prosze admina o pzreniesienie wpisu popioła do watku http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=2140 albo skasowanie.
PS przydalaby sie opcja "Raportuj" jak na Elektrodzie lub Allegro...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Formowanie kondensatorów- pytanie z pewną taką nieśmiało

Post autor: tszczesn »

popiol17 pisze:Czym jest właściwie formowanie kondensatorów? Jakoś dotychczas mgliście kojarzyło mi się to ze strefą audiofilską :oops: :oops: Czy jak kupuję nowe elektrolity to też muszę je formować?
Formowanie kondensatorów dotyczy wyłącznie kondensatorów elektrolitycznych i polega na wytworzeniu na folii aluminiowej będącej jedną okładziną kondensatora odpowiednio grubej warstwy izolatora (tlenku aluminium), właśnie poprzez elektrolizę (stąd nazwa). Kondensaotry są zaformowane w fabryce, tak aby miały znamionową pojemność i wytrzymałość napięciową, tak więc nie ma potrzeby ręcznego formowania nowego kondensatora. Sytuacja taka może nastąpić po bardzo długim (wiele lat) niewłączaniu kondensatora do źródła napięcia, w przypadku nowych kondensatorów nie jest to potrzebne.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Boguś, Boguś...

Post autor: popiol17 »

Ech, Boguś, czytasz a nie widzisz... pytałem się o samą istotę formowania, na czym to polega, a nie jak przeformować kondensatory na wyższe napięcie. Dzięki za linka:) i odpowiedzi.

Pozdrawiam!!
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

popiol17 napisał:
Ech, Boguś, czytasz a nie widzisz... pytałem się o samą istotę formowania, na czym to polega, a nie jak przeformować kondensatory na wyższe napięcie. Dzięki za linka:) i odpowiedzi.
czytać czytam i raczej wszystko widzę, a jak zaformować kondensator na wyzsze napięcie to raczej ja pytam a nie odpowiadam Tobie :wink: