Ujednolicanie lamp

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Ujednolicanie lamp

Post autor: Marcus »

No właśnie, na czym to polega?
Czy ktoś rozbiera lampę na części, zmienia odległości między elektrodami, składa, pobi pomiary i tak w kółko...??
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Ujednolicanie lamp

Post autor: tszczesn »

Marcus pisze:No właśnie, na czym to polega?
Czy ktoś rozbiera lampę na części, zmienia odległości między elektrodami, składa, pobi pomiary i tak w kółko...??
Lampy rozbieralne kiedyś były, ale nie do audio. :)
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Ano były rozbieralne, potężne lampy nadawcze. Gdzieś mam książkę, w której opisano budowę takiej lampy prod. CCCP, budowa przypominała trochę laborartoryjny eksykator, dwie części uszczelniane były czymś w rodzaju lepiku czy paku (coś jakby bardzo ciężka i lepka smoła).
Celem tego oczywiście nie było "ujednolicanie" :)
Tak więc na czym ten sławetny i tajemniczy proces, celem którego jest zmiana charakterystyki lampy polega i jak się odbywa.... :?
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcus pisze:Ano były rozbieralne, potężne lampy nadawcze. Gdzieś mam książkę, w której opisano budowę takiej lampy prod. CCCP, budowa przypominała trochę laborartoryjny eksykator, dwie części uszczelniane były czymś w rodzaju lepiku czy paku (coś jakby bardzo ciężka i lepka smoła).
Ja je mam opisane w którymś 'Radioamatorze' z lat 50-tych. No i jako że połączenie nie było zupełnie szczelne to lampa pracowała podłączona cały czas do pompy dyfuzyjnej.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Napotkałem kolejny ślad ujednolicania:
"Lampy te z eksportu do USA po parowaniu fabrycznymym są wygrzane i ujednolicone z dokładnoscią do o,5% w pracownii " U FLORIANA" mistrza w AUDIO, A znienawidzonego przez próbujących oszukać go różnego autoramentu cwaniaków . Doskonałe do układów SIGH - END . Grajace całym pasmem , a nie "środkiem" Zaspokoją potrzeby nie tylko miłośnikom , lecz także MISTRZOM MUZYKI. Doskonałe w zastosowaniu przy samodzielnym montażu wszelkiego rodzaju wzmacniaczy do słuchania jak i do grania muzyki , w czym możemy pomóc jak w wyborze schematu jak i montażu i we wszystkich częściach."
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40441062
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcus pisze:Napotkałem kolejny ślad ujednolicania:
"Lampy te z eksportu do USA po parowaniu fabrycznymym są wygrzane i ujednolicone z dokładnoscią do o,5% w pracownii " U FLORIANA" mistrza w AUDIO, A znienawidzonego przez próbujących oszukać go różnego autoramentu cwaniaków . Doskonałe do układów SIGH - END . Grajace całym pasmem , a nie "środkiem" Zaspokoją potrzeby nie tylko miłośnikom , lecz także MISTRZOM MUZYKI. Doskonałe w zastosowaniu przy samodzielnym montażu wszelkiego rodzaju wzmacniaczy do słuchania jak i do grania muzyki , w czym możemy pomóc jak w wyborze schematu jak i montażu i we wszystkich częściach."
Znakomita polszczyzna, wszystko zrozumiałe :) Dla rozrywki polecam inny link, chociaż nie w temacie: http://www.milosierdzieboze.com
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

O lampach rozbieralnych można przeczytać tutaj:
http://www.fonar.com.pl/historia/index.htm
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Napisałem do autora tych słów z zapytaniem na czym polega "ujednolicanie" oraz jak to się odbywa czy też być może proces ten znany jest pod inną nazwą w literaturze i otrzymałem taką oto odpowiedź:
"Nie ma innej nazwy.Pojęcie i nomenklature ujednolicenia jak i qadra wprowadzałem sam , gdyż nawet nie było takiej potrzeby, wystarczało parowanie, które dopuszczałodo 10% różnicy .
.Były stosowane inne technologie w budowie wzm lampowych, inna świadomość powszechna i potrzeba społeczna .Przy niższej potrzebie nie znano pojęcia anizjawiska hologramowego ,a ni matrycowania sygnnału.Lampy ujednolicone a jeszcze układziew/g dawnej technologii pracują dwa razy dłużej.Tego nie znajdzie się w literaturze AUDIO tylko w technice impulsowej, a ja nie mam czasy roz pisywać się Ja w lampch z kontrolowaym uformowaniu
"siedzę" ponad 50lat.Pozwalam Panu tą treść nagłaśniać ,lecz tylko z pozytywnym znaczeniem i tendencją

Treść ową "nagłaśniam" w dobrej wierze, w celach wyłącznie edukacujnych.
Ostatnio zmieniony wt, 25 stycznia 2005, 17:28 przez Marcus, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Marcus
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
tszczesn pisze: Dla rozrywki polecam inny link, chociaż nie w temacie: http://www.milosierdzieboze.com
:D :D .Skąd Ty to wytrzasnąłeś??

Najlepszy jest dział "o mnie" http://www.milosierdzieboze.com/informacja_o_mnie.php

Pozdrawiam

P.S. "......NIEŚMIERTELNYM. MOJE CIŚNIENIE TĘTNICZE BĘDZIE 400/100. Nie podoba się, że piszę nie gramatycznie, żeby wam udowodnić, co dla was jest ważniejsze, gramatyka czy Niebieski Promień? Na mojej stronie napisałem, że nie będzie, rz, ż, ó, ch, że będzie nowa pisownia. Tak jak ja już zacząłem tę pisownie? Ale za to jest zgodne z widzeniami i poleceniami, jakie otrzymuje..." :D :D :D
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

W zasadzie to nawet nie jest śmieszne ale raczej żałosne. Jak można wypisywać takie bzdety. Przecież jeśli działa się komercyjnie na określonym i dosyć wąskim rynku to takie kwiatki po prostu są formą autodestrukcji w środowisku.
Pozdrawiam
Ninja
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Ten świetny zacytowany powyżej tekst(o lampach) napisał nikt inny jak tylko Pan Florek - "Mistrz w AUDIO", który siedzi w tym, przepraszam za wyrażenie, pierdoleniu bzdur juz 50lat. Odwiedziałem jego stoisko na Warszawszkim Wolumenie wielokrotnie i oczywiście nic mądrego sie nie dowiedziałem. Radze raczej unikać tego człowieka, chyba że ktoś ma za dużo kasy :)

Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

edi_pg pisze:Ten świetny zacytowany powyżej tekst(o lampach) napisał nikt inny jak tylko Pan Florek - "Mistrz w AUDIO", który siedzi w tym, przepraszam za wyrażenie, pierdoleniu bzdur juz 50lat. Odwiedziałem jego stoisko na Warszawszkim Wolumenie wielokrotnie i oczywiście nic mądrego sie nie dowiedziałem. Radze raczej unikać tego człowieka, chyba że ktoś ma za dużo kasy :)

Pozdrawiam
Ostatnio Florek sprzedaje EL519, nie tylko ujednolicone, ale jeszcze SELEKTYWNIEJSZE od 6П45П. :D :D http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40808709

Nic dodać nic ująć: kretyn http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40806040
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Opis tej aukcji już przypomina kompilację fragmentów opisów 2-3 aukcji innych sprzedających http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41679827
swoją drogą jest nowa definicja ujednolicania: "ujednolicone tzn. o identycznych charakterystykach mierzone przyrządami z dokładnością do 0,5%"
pozdrawiam
Marcus
Zosia
5...9 postów
5...9 postów

Pan Florian

Post autor: Zosia »

Coś się panu Florianowi pomieszało trochę dodał od siebie i co z tego wyszło sami widzicie, a teraz poważnie kiedyś lampy nadawcze stosowane w wojsku były przed użyciem formowane (formowanie katod) dany typ lampy miał określone warunki i czas pracy do uformowania katody i odgazowania elementów w podwyższonej temperaturze. Dopiero po tym zabiegu można je było zamontować w radiostacji.
Zosia
Zosia
5...9 postów
5...9 postów

Pan Florian

Post autor: Zosia »

A może pan Florian po prostu traktuje, audiofilską brać jak przygłupów i robi z nich sobie kpiny. Te 0,5 % to żadna rewelacja jak segreguję lampy to opisuję je z dokładnością 0,5 mA co przy prądach rzędu 100 mA to akurat 0,5%
Zosia