Preamp Mesa Boogie VTwin - real foto.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Preamp Mesa Boogie VTwin - real foto.

Post autor: AnTech »

Dorzucę do galerii kolejny wyrób tej marki.
Do zasadniczego urządzenia potrzebny jest jeszcze zasilacz zewnętrzny 12VAC.
Obudowa jest wykonana z "kwasówki", dolna część i pokrywa lamp z blachy gr.1,2 mm, górna część z blachy gr. 1,5 mm, nakładkę wykonano z ryflowanej blachy aluminiowej gr.3 mm. Pancerna konstrukcja :)
Płytka drukowana dwustronna gr. 1,5 mm.
Wewnętrzny zasilacz anodowy daje bez obciążenia napięcie ok 280V. Po rozgrzaniu lamp napięcie zasilania spada do ok 180V !! Ok 35V odkłada się na szeregowych rezystorach filtru zasilacza.
Uwaga: dostępne w necie schematy odbiegają od rzeczywistości !!

Kilka fotek dla zainteresowanych.
Przepraszam za nienajlepszą jakość zdjęć :oops:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 6 stycznia 2010, 18:12 przez AnTech, łącznie zmieniany 1 raz.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Re: Preamp Mesa Boogie VTwin - real foto.

Post autor: schizwania »

Uwaga: dostępne w necie schematy odbiegają od rzeczywistości !!
...to by wiele tłumaczyło jeśli chodzi o brzmienie ;);) jakie uzyskałem z 5lat budując jeden z trybów tego preamp'a jako osobny moduł. Czy możesz opisać pokrótce czego te różnice dotyczą ?
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Przede wszystkim numerowanie wyprowadzeń elektrod lamp i oznaczenia tranzystorów polowych zupełnie się nie zgadzają. Adresy sygnałów sterujących klucze tranzystorowe nijak się mają do rzeczywistości :evil: Na schemacie są trzy diody sygnalizujące włączone funkcje, w rzeczywistości są cztery. Na schemacie brak zasilacza 5V do sterownika przełaczników, a na płytce taki zasilacz jest. Więcej rzeczy pewnie wyjdzie "w praniu". Wydaje się jednak że ogólna koncepcja układu narysowana na papierze odpowiada stanowi rzeczywistemu. Trzeba będzie zrysować schemat z natury i porównać, gdzieś mi sygnał ucieka :evil: G... nie robota szukanie go przy pomocy dostępnego w necie schematu :evil:
A może to po prostu inna wersja tego urządzenia oznaczona na płytce jako V2-B ?
Nie podobają mi się w tym preampie cztery rzeczy:
1. potencjometry nie są przymocowane mechanicznie (poza lutowaniem wyprowadzeń) do płytki drukowanej. Po przykręceniu ich do górnej części obudowy mamy widoczny na zdjęciu efekt deformacji wyprowadzeń.
2. diody sygnalizacyjne przyłączane na długich (ok 20cm) przewodach zamiast wlutowania na jakiś przedłużkach bezpośrednio w płytkę tak jak widoczny po środku przełącznik CLEAN/BLUES. Płyta górna obudowy z zamontowanymi na niej diodami wybitnie przeszkadza przy sprawdzaniu układu. Nie wiem czy tak było od początku, w preampie było grzebane, więc może ktoś zmienił oryginalną konstrukcję
3. przełączniki nożne również nie są przymocowane mechanicznie do płytki drukowanej, znakomicie utrudniają manewrowanie płytką przy pomiarach i sprawdzaniu działania funkcji.
4. wszystkie opisy rezystorów na płytce drukowanej są dokładnie przez te rezystory zasłonięte, i znajdź tu człowieku gdzie jest R25 :evil: opis wzmacniaczy operacyjnych też jest niewidoczny :evil:
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Przewertowałem cały układ.
Okazało się, że podane na schemacie adresy sygnałów sterujących kluczami na tranzystorowach J175 odpowiadają temu co jest na płytce natomiast zupełnie nie zgadzaja się z odpowiednimi miejscami na schemacie części sygnałowej :shock:
Wspomniana brakująca czwarta dioda sygnalizacyjna CLEAN jest sterowana przez ten sam tranzystor, który steruje LDR1. Dioda jest zasilana z napięcia +5V, a LDR1 z napięcia +12V. Współną masę podaje ów tranzystor.
Napięcie +5V jest uzyskiwane poprzez stabilizator 7805 z zasilacza +12V.
Suwak potencjometru TREBLE jest zamknięty do masy przez kondensator 120pF. Brak jest tego kondensatora na schemacie.
Rezystor katodowy w pierwszym stopniu kanału BLUES-SOLO ma wartość 2,2 kOm zamiast podanego na schemacie 1,5 kOm.
Dioda LED3 sygnalizująca włączenie trybu BLUES była zasilana z pominięciem rezystora R52 ograniczającego płynący przez nią prąd (wyglądajaca na fabrycznie zamontowaną zwora na płytce zamiast rezystora). Wstawiłem rezystor 1kOm.
Napięcie stałe żarzenia lamp wynosi ok 10,6V przy czym napięcie sieci u mnie to nieco powyżej 220V.
Kanał CLEAN obsługuje lampa umiesczona z prawej strony płytki, kanał BLUES-SOLO obsługuje lampa z lewej strony płytki.

Jak wcześniej wspomniałem podane na schemacie rozmieszczenie i opisy wyprowadzeń lamp, tranzystorów i układów scalonych oraz elementów biernych mijają się z rzeczywistością.
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡