Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: Marvel »

Mogę zrobić eksport, ale płytki. Nie wiem, jak z biblioteką.

Nie wiem, co dobrego mogę powiedzieć, bo nie mam żadnego porównania. Dobre jest to, że firma, w której robię płytki ma m.in ten program, więc nie muszę niczego eksportować przy zlecaniu. Darmowa wersja ma duże możliwości a rozszerzenie do komercyjnej kosztuje normalne pieniądze (ok. 300zł?).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

W wolnej chwili może mu się bliżej przyjrzę. Target 3001! ma kilka drobnych bo drobnych, ale czasami denerwujących wad;-)
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Używasz tej biblioteki lamp którą można pobrać ze strony producenta DipTrace - http://www.diptrace.com/libraries_user.php ?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Nigdy w życiu. Pierwsze, co zrobiłem po zainstalowaniu programu, to narysowałem własne podstawki (niestety tylko nowal, bo takich używam do PCB). Własne biblioteki to gwarancja sukcesu :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

MStaniszczak pisze:... Target 3001! ma kilka drobnych bo drobnych, ale czasami denerwujących wad;-)
A można wiedzieć jakie to wady?
Ja korzystam z Protela i muszę przyznać, że najwięcej czasu zajmuje mi "blokowanie" mnóstwa opcji, które przy projektowaniu płytek jedno - dwuwarstwowych nie są do niczego potrzebne. No i ta kosmiczna cena. Korzystam z legalnego oprogramowania "firmowego" - chciałbym coś do prywatnego użytku w rozsądnej cenie i zainteresował mnie wspomniany przez Ciebie Target3000. Obejrzałem stronę dystrybutora i program wygląda zachęcająco. Niepokoi mnie, że nie mogę wejść na stronę producenta - wyświetla się strona startowa i dalej już nie ma połączenia :( .
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmmm... Mi ic strona działa http://server.ibfriedrich.com/wiki/ibfw ... =Main_Page. Przy okazji radzę demo pobrać ze strony producenta - jest bardziej aktualne.
Wady - głównie średnio stabilnie działa mi na Viście. Używam wielu różnych programów (głównie związanych z programowaniem i bazami danych etc.) i to jest w zasadzie jedyny który potrafi się wyłożyć. Czasami zdarza mu się też że połączenia (nitki z netlisty) "gubią się" i łączą nie wiadomo gdzie... To dość spora wada, bo zdarza się że nie pomaga ponowne uruchomienie programu... I tu nie wiem czy to też tylko na Viście, czy ogólnie tak ma - niestety pewnie tak ma...
Dlatego popatrzę na diptrace :-)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Sorry za odgrzewanie tematu :oops: ale mam problem... Ostatnio zmienilem system na Mac OS X i nie moge znalezc sensownego programu do rysowania schmatow i PCB na ta platforme...

Jest Eagle, ale licencja jednostanowiskowa to ca. 250USD :shock: wiec troche odstrasza... Choc juz sie nawet przyzwyczailem do niego... :| Znalazlem tez Osmond, ale jakos mnie nie oczarowal... Tu mozna znalezc kilkanascie linkow do roznych programow, ale niestety niczego nie moge znalezc dla siebie... Ktos ma jakis pomysl moze? Z gory dzieki za podpowiedzi!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

TooL46_2 pisze:Sorry za odgrzewanie tematu :oops: ale mam problem... Ostatnio zmienilem system na Mac OS X i nie moge znalezc sensownego programu do rysowania schmatow i PCB na ta platforme...

Jest Eagle, ale licencja jednostanowiskowa to ca. 250USD :shock: wiec troche odstrasza... Choc juz sie nawet przyzwyczailem do niego... :| Znalazlem tez Osmond, ale jakos mnie nie oczarowal... Tu mozna znalezc kilkanascie linkow do roznych programow, ale niestety niczego nie moge znalezc dla siebie... Ktos ma jakis pomysl moze? Z gory dzieki za podpowiedzi!
Masz x86 czy PPC ?? na x86 można emulować winde, ale podejrzewam że nie po to zdecydowałeś się na OSX żeby teraz emulować winde :D
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

qdlaczian pisze:Masz x86 czy PPC
x86. Mac OS X 10.6 Snow Leopard
qdlaczian pisze:na x86 można emulować winde, ale podejrzewam że nie po to zdecydowałeś się na OSX żeby teraz emulować winde
No dokladnie ;) Mozna zainstalowac chocby VirtualBox i na tym winde, ale wolalbym tego uniknac ;) Choc pewnie na tym sie skonczy... :? Ale nie uprzedzam faktow 8) Moze ktos zna jakis program, ktorego ja sie nie moge doszukac. Eagle dziala dobrze (sciagnalem na razie wersje demo), ale ta cena...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Brencik

Post autor: Brencik »

Eagle jest za darmo....
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

... ale ma ograniczenia w wersji darmowej.
TooL46_2 a KiCAD (http://en.wikipedia.org/wiki/KiCAD) próbowałeś? Darmowy, nie ma ograniczeń.
Ostatnio zmieniony pn, 4 stycznia 2010, 12:18 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Plytka 10x8cm to jest jednak spore ograniczenie... Zbyt wiele sensownego sie na tym zrobic nie da, w szczegolnosci, jesli szaska ma np. 40x20x5cm lub wiecej... Choc do samego rysowania schematow jest ok.
fugasi pisze:TooL46_2 a KiCAD próbowałeś? Darmowy, nie ma ograniczeń.
Sciagnalem, ale cos mi wywala, ze nie ma bibliotek z elementami...Tyle, ze pewnie i tak trzeba by narysowac swoje. Choc sciagnalem tylko wersje binarna (z braku czasu nie podjalem sie jeszcze wyzwania kompilacji ze zrodel) wiec moze tu lezy problem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

TooL46_2 pisze: Sciagnalem, ale cos mi wywala, ze nie ma bibliotek z elementami...
No proszę, a wydawałoby się że dla luksusowego Mac OS pakiety są dopracowane do najmniejszego szczegółu. :twisted:
TooL46_2 pisze:Tyle, ze pewnie i tak trzeba by narysowac swoje.
Jakieś podstawowe lampki są w sieci, opracowane przez dziewczynę która publikowała w Elektronice dla Wszystkich, w sieci nick Tasza http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5362
_
traxman

Post autor: traxman »

Luksusowy to on jest w Europie, za wodą jest całkiem standardowy.
Brencik

Post autor: Brencik »

Ja mam Eagla darmowego wersję Proffesional.