Program - tworzenie PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: program-tworzenie PCB
Mogę zrobić eksport, ale płytki. Nie wiem, jak z biblioteką.
Nie wiem, co dobrego mogę powiedzieć, bo nie mam żadnego porównania. Dobre jest to, że firma, w której robię płytki ma m.in ten program, więc nie muszę niczego eksportować przy zlecaniu. Darmowa wersja ma duże możliwości a rozszerzenie do komercyjnej kosztuje normalne pieniądze (ok. 300zł?).
Nie wiem, co dobrego mogę powiedzieć, bo nie mam żadnego porównania. Dobre jest to, że firma, w której robię płytki ma m.in ten program, więc nie muszę niczego eksportować przy zlecaniu. Darmowa wersja ma duże możliwości a rozszerzenie do komercyjnej kosztuje normalne pieniądze (ok. 300zł?).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
W wolnej chwili może mu się bliżej przyjrzę. Target 3001! ma kilka drobnych bo drobnych, ale czasami denerwujących wad;-)
-
- 625...1249 postów
Używasz tej biblioteki lamp którą można pobrać ze strony producenta DipTrace - http://www.diptrace.com/libraries_user.php ?
-
- 3125...6249 postów
Nigdy w życiu. Pierwsze, co zrobiłem po zainstalowaniu programu, to narysowałem własne podstawki (niestety tylko nowal, bo takich używam do PCB). Własne biblioteki to gwarancja sukcesu 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
A można wiedzieć jakie to wady?MStaniszczak pisze:... Target 3001! ma kilka drobnych bo drobnych, ale czasami denerwujących wad;-)
Ja korzystam z Protela i muszę przyznać, że najwięcej czasu zajmuje mi "blokowanie" mnóstwa opcji, które przy projektowaniu płytek jedno - dwuwarstwowych nie są do niczego potrzebne. No i ta kosmiczna cena. Korzystam z legalnego oprogramowania "firmowego" - chciałbym coś do prywatnego użytku w rozsądnej cenie i zainteresował mnie wspomniany przez Ciebie Target3000. Obejrzałem stronę dystrybutora i program wygląda zachęcająco. Niepokoi mnie, że nie mogę wejść na stronę producenta - wyświetla się strona startowa i dalej już nie ma połączenia

-
- 625...1249 postów
Hmmm... Mi ic strona działa http://server.ibfriedrich.com/wiki/ibfw ... =Main_Page. Przy okazji radzę demo pobrać ze strony producenta - jest bardziej aktualne.
Wady - głównie średnio stabilnie działa mi na Viście. Używam wielu różnych programów (głównie związanych z programowaniem i bazami danych etc.) i to jest w zasadzie jedyny który potrafi się wyłożyć. Czasami zdarza mu się też że połączenia (nitki z netlisty) "gubią się" i łączą nie wiadomo gdzie... To dość spora wada, bo zdarza się że nie pomaga ponowne uruchomienie programu... I tu nie wiem czy to też tylko na Viście, czy ogólnie tak ma - niestety pewnie tak ma...
Dlatego popatrzę na diptrace
Wady - głównie średnio stabilnie działa mi na Viście. Używam wielu różnych programów (głównie związanych z programowaniem i bazami danych etc.) i to jest w zasadzie jedyny który potrafi się wyłożyć. Czasami zdarza mu się też że połączenia (nitki z netlisty) "gubią się" i łączą nie wiadomo gdzie... To dość spora wada, bo zdarza się że nie pomaga ponowne uruchomienie programu... I tu nie wiem czy to też tylko na Viście, czy ogólnie tak ma - niestety pewnie tak ma...
Dlatego popatrzę na diptrace

-
- 1875...2499 postów
Sorry za odgrzewanie tematu
ale mam problem... Ostatnio zmienilem system na Mac OS X i nie moge znalezc sensownego programu do rysowania schmatow i PCB na ta platforme...
Jest Eagle, ale licencja jednostanowiskowa to ca. 250USD
wiec troche odstrasza... Choc juz sie nawet przyzwyczailem do niego...
Znalazlem tez Osmond, ale jakos mnie nie oczarowal... Tu mozna znalezc kilkanascie linkow do roznych programow, ale niestety niczego nie moge znalezc dla siebie... Ktos ma jakis pomysl moze? Z gory dzieki za podpowiedzi!

Jest Eagle, ale licencja jednostanowiskowa to ca. 250USD

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 375...499 postów
Masz x86 czy PPC ?? na x86 można emulować winde, ale podejrzewam że nie po to zdecydowałeś się na OSX żeby teraz emulować windeTooL46_2 pisze:Sorry za odgrzewanie tematuale mam problem... Ostatnio zmienilem system na Mac OS X i nie moge znalezc sensownego programu do rysowania schmatow i PCB na ta platforme...
Jest Eagle, ale licencja jednostanowiskowa to ca. 250USDwiec troche odstrasza... Choc juz sie nawet przyzwyczailem do niego...
Znalazlem tez Osmond, ale jakos mnie nie oczarowal... Tu mozna znalezc kilkanascie linkow do roznych programow, ale niestety niczego nie moge znalezc dla siebie... Ktos ma jakis pomysl moze? Z gory dzieki za podpowiedzi!

NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
-
- 1875...2499 postów
x86. Mac OS X 10.6 Snow Leopardqdlaczian pisze:Masz x86 czy PPC
No dokladnieqdlaczian pisze:na x86 można emulować winde, ale podejrzewam że nie po to zdecydowałeś się na OSX żeby teraz emulować winde

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 3125...6249 postów
... ale ma ograniczenia w wersji darmowej.
TooL46_2 a KiCAD (http://en.wikipedia.org/wiki/KiCAD) próbowałeś? Darmowy, nie ma ograniczeń.
TooL46_2 a KiCAD (http://en.wikipedia.org/wiki/KiCAD) próbowałeś? Darmowy, nie ma ograniczeń.
Ostatnio zmieniony pn, 4 stycznia 2010, 12:18 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
-
- 1875...2499 postów
Plytka 10x8cm to jest jednak spore ograniczenie... Zbyt wiele sensownego sie na tym zrobic nie da, w szczegolnosci, jesli szaska ma np. 40x20x5cm lub wiecej... Choc do samego rysowania schematow jest ok.
Sciagnalem, ale cos mi wywala, ze nie ma bibliotek z elementami...Tyle, ze pewnie i tak trzeba by narysowac swoje. Choc sciagnalem tylko wersje binarna (z braku czasu nie podjalem sie jeszcze wyzwania kompilacji ze zrodel) wiec moze tu lezy problem.fugasi pisze:TooL46_2 a KiCAD próbowałeś? Darmowy, nie ma ograniczeń.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 3125...6249 postów
No proszę, a wydawałoby się że dla luksusowego Mac OS pakiety są dopracowane do najmniejszego szczegółu.TooL46_2 pisze: Sciagnalem, ale cos mi wywala, ze nie ma bibliotek z elementami...

Jakieś podstawowe lampki są w sieci, opracowane przez dziewczynę która publikowała w Elektronice dla Wszystkich, w sieci nick Tasza http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5362TooL46_2 pisze:Tyle, ze pewnie i tak trzeba by narysowac swoje.
_
Luksusowy to on jest w Europie, za wodą jest całkiem standardowy.