polska skala radiowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: polska skala radiowa
Ale to chyba nie jest adres samej firmy tylko adresata listu/przesyłki? gdzie na kopercie się reklamowała ta firma.
SQ9KQZ
-
- 1250...1874 posty
Przecie widać jak byk ...
Adres "fabryki na pierwszej ulotce Poznań ul Skarbowa 20 ...dawniej...............
Na drugiej ulotce ul. Św. Marcin 57............
Adres "fabryki na pierwszej ulotce Poznań ul Skarbowa 20 ...dawniej...............
Na drugiej ulotce ul. Św. Marcin 57............
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Witam nie ulega wątpliwości że radyjko które posiadam jest firmy Radjofon szkoda że nie było u niego głośnika
viewtopic.php?f=11&t=14077 znalezione zostało w okolicach Poznania, po co innego pojechałem a przywiozłem radio, pozdrawiam Hieronim.
PS. mam prośbę o fotki głośnika.

PS. mam prośbę o fotki głośnika.
-
- 10...14 postów
Marcin K. pisze:Wielmożny pan... Miedźna, Górny Śląsk (czytaj pierwsza broszura).
Ta miejscowość leży niedaleko Częstochowy, Miedźno, jeśli to o nie chodzi... To bardzo ciekawe, to wioska, ciekawe gdzie by fabryka radioodbiorników tam miała być, chyba że o inne Miedźno chodzi
Widać łatwo pomylic adresata z nadawcą...
Najlepszego!!!
Witam może ma Pan zdjęcie dziadka a właściciela firmy "Radjofon" mile widziana każda wiadomość, rok założenia, dokumenty związane z firmą ,warto zapełnić białą plamę Polskiej radiofonii, pozdrawiam Hieronim Krauze.
-
- 1250...1874 posty
[Mam nadzieję , że nastąpi jakas kontynuacja powyższej historii.....]W roku 1935 "grono wytraw-
nych fachowców -inżynierów i doświadczonych kupców -organizatorów,rodowitych Wielkopolan,
podjęło inicjatwę założenia wytwórni popularnych typów odbiorników radiowych pod firmą "RADIO-
FON" w Poznaniu........Nasz przemysł radiowy stanowiący tak ważny czynnik oświaty i kultury,po
siadający również ogromne znaczenie dla obronności,znajduje się niestety dotąd jeszcze przeważ
nie w rękach obcych ,zwłaszcza żydowskich.Stan ten odbił się już fatalnie na radiofonizacji kraju.
........" Jest to fragment tekstu z będącego w mym posiadaniu orginalnego dokumentu.Prezentuję go bez komentarza .Pozostawiam tę" przyjemność" Szanownym Forumowiczom z uprzejmą pro-
pozycją o zachowanie "klasy" w prezentacji Swych komentarzy.Sądzę również, że nie zawiodłem
nadzieji Szanownego Wnuczka.
nych fachowców -inżynierów i doświadczonych kupców -organizatorów,rodowitych Wielkopolan,
podjęło inicjatwę założenia wytwórni popularnych typów odbiorników radiowych pod firmą "RADIO-
FON" w Poznaniu........Nasz przemysł radiowy stanowiący tak ważny czynnik oświaty i kultury,po
siadający również ogromne znaczenie dla obronności,znajduje się niestety dotąd jeszcze przeważ
nie w rękach obcych ,zwłaszcza żydowskich.Stan ten odbił się już fatalnie na radiofonizacji kraju.
........" Jest to fragment tekstu z będącego w mym posiadaniu orginalnego dokumentu.Prezentuję go bez komentarza .Pozostawiam tę" przyjemność" Szanownym Forumowiczom z uprzejmą pro-
pozycją o zachowanie "klasy" w prezentacji Swych komentarzy.Sądzę również, że nie zawiodłem
Witam wracając do adresu, na kopercie pisze że poprzednio adres firmy zlokalizowany był na ul FR. ?( szkoda że są braki) 16, może były trzy adresy firmy?
Wracając do przytoczonego w poprzednim poście tekstu .... no cóż taka natura Polaka potrafimy się tylko cieszyć z nieszczęścia sąsiada, przytoczę może tylko końcówkę czarnego humoru ......Bóg chcąc się zrewanżować pyta się człowieka co by chciał ale sąsiad dostanie dwa razy tyle - Panie Boże wykol mi oko...., każdy może mieć swoje 5 minut, no ale my Polacy potrafimy się tylko kłócić i zazdrościć....... .
Wracając do przytoczonego w poprzednim poście tekstu .... no cóż taka natura Polaka potrafimy się tylko cieszyć z nieszczęścia sąsiada, przytoczę może tylko końcówkę czarnego humoru ......Bóg chcąc się zrewanżować pyta się człowieka co by chciał ale sąsiad dostanie dwa razy tyle - Panie Boże wykol mi oko...., każdy może mieć swoje 5 minut, no ale my Polacy potrafimy się tylko kłócić i zazdrościć....... .
-
- 625...1249 postów
kraz pisze:no ale my Polacy potrafimy się tylko kłócić i zazdrościć....... .
Nie do końca

Na pocieszenie; znalazłem tylko kilka, dosłownie 3-5 reklam radiowych tego typu, i ze dwa artykuły aluzyjnie nawiązujące do tego, że Elektrit to firma Żydowska.
A w porównaniu z np. Francuzami to możemy być z siebie dumni!
ORT!!! Wielkie Litery!!!
Robert SP5RF
Witam no nie tylko z francuzami bo i anglikami i jeszcze innymi to nie my się sprzedaliśmy tylko perfidnie w tych wszystkich układach Jałtańskich nami handlowano i jeszcze za obronę Anglii kazano sobie zapłacić i to w złocie, ale nie chodzi tutaj o historię Polski tylko o radiofonii, chociaż polityka też miała na nią wpływ
, mnie interesuje kto jeszcze był z składzie założycielskim firmy i wszelkie inne szczegóły.

Ostatnio zmieniony ndz, 3 stycznia 2010, 20:28 przez kraz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 5...9 postów
Chodzi o ul Franciszka Ratajczaka 16Witam wracając do adresu, na kopercie pisze że poprzednio adres firmy zlokalizowany był na ul FR. ?( szkoda że są braki) 16, może były trzy adresy firmy?
Witam więc można wywnioskować że pierwotna lokalizacja mieściła się na ul Św. Marcina 57 następnie była to Franciszka Ratajczaka 16, a na końcu ul Skarbowa 20 .
-
- 10...14 postów
Szczerze powiem, że nawet nie spodziewałem się takiego odzewu, zatem zobowiązuję się do zebrania moich szczątków i udostępnienia na forum - ale potrzebuję nieco czasuanka pisze:[Mam nadzieję , że nastąpi jakas kontynuacja powyższej historii.....]W roku 1935 "grono wytraw-
pozdrawiam
RK
-
- 10...14 postów
...no i dokument fantastyczny !
-
- 1250...1874 posty
Witam w 2010 roku.Z uwagi na "rozwojowy" charakter wątków i względnie wysokie nimi zainte-
resowanie /polska skala.. i rozpoznane radyjko../,proponuję ich scalenie /np. pod nazwą Historia firmy" RADIOFON"/.Pzdr.
resowanie /polska skala.. i rozpoznane radyjko../,proponuję ich scalenie /np. pod nazwą Historia firmy" RADIOFON"/.Pzdr.
-
- 10...14 postów
Tytuł dość konkretny, jeśli wyjdzie przy okazji inny temat można otworzyć nowy wątek. Ale wolę by zadecydowali starsi stażem. Póki co zamieszczam fotografię Bolesława Konopińskiego z małżonką Stefanią.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 5 stycznia 2010, 07:07 przez Robert K., łącznie zmieniany 1 raz.