Zwiezda - filtry p.cz. - pomoc w naprawie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Zwiezda - filtry p.cz. - pomoc w naprawie
Witam.
Po długich bojach i nawijaniu na nowo cewek heterodyny udało uruchomić mi się to radio. Czułość bardzo kiepska, chciałem je podstroić ale niestety rdzenie filtrów p.cz. są pourywane w miejscu, w którym wychodzą z kubka ferrytowego. Nie wiem jak sobie z tym dać radę - zostawić filtry a dać trymery równolegle, a może wstawić do kubków filtry piezoceramiczne? Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem - bardzo proszę o radę.
Po długich bojach i nawijaniu na nowo cewek heterodyny udało uruchomić mi się to radio. Czułość bardzo kiepska, chciałem je podstroić ale niestety rdzenie filtrów p.cz. są pourywane w miejscu, w którym wychodzą z kubka ferrytowego. Nie wiem jak sobie z tym dać radę - zostawić filtry a dać trymery równolegle, a może wstawić do kubków filtry piezoceramiczne? Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem - bardzo proszę o radę.
-
- 1875...2499 postów
Re: Zwiezda - filtry p.cz. - pomoc w naprawie
Trzeba się dobrać do rdzeni i wymienić.
Najłatwiej małym wiertłem ponawiercać rdzeń i próbować to ruszyć wkładając czubki pincety w dziurki itp.
Pozdrawiam
Najłatwiej małym wiertłem ponawiercać rdzeń i próbować to ruszyć wkładając czubki pincety w dziurki itp.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 375...499 postów
Ok, super. Ale skąd takie rdzenie wziąć?
-
- 1875...2499 postów
Podaj wymiary(średnica, długość i skok gwintu) lub zrób zdjęcie to się coś dobierze.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 6250...9374 posty
Rdzenie można wziąć np. z mojej magicznej szafeczki lub szafeczki innego kolegi...
Jak pisze Michał, podaj wymiary bo ja już nie pamiętam co tam wsadzałem (do swojej Zwezdy).
Jak pisze Michał, podaj wymiary bo ja już nie pamiętam co tam wsadzałem (do swojej Zwezdy).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Ok, jak zmierzę i sfotografuję to dam znać. Ale poszczególne rdzenie różnią się materiałem, przenikalnością magnetyczną, co wpływa na indukcyjność czy dobroć obwodu. Czy jak wkręcę inny rdzeń to na pewno będzie to stroić?
-
- 1875...2499 postów
Rdzenie w pośrednich w tamtych latach pewnie były robione z podobnych materiałów.
Jak rdzeń jest z filtru p.cz z innego radia, produkowanego mniej więcej w tych samych latach to pewnie będzie działać. Może dobroć będzie trochę mniejsza/większa ale grać będzie.
Nie przekonasz się zanim nie sprawdzisz
Jak rdzeń jest z filtru p.cz z innego radia, produkowanego mniej więcej w tych samych latach to pewnie będzie działać. Może dobroć będzie trochę mniejsza/większa ale grać będzie.
Nie przekonasz się zanim nie sprawdzisz

-
- 375...499 postów
W przypadku jednego z kubków udało mi się wykręcić rdzeń - okazało się że pasuje rdzeń stosowany w polskich radiach na scalakach - taki jak w głowicach UKF tyle że wziąłem z heterodyny AM. Niestety, próba wykręcenia pozostałych zakończyła się rozsypaniem na drobny mak pozostałych kubków
Ostatniego już bałem się ruszyć. Próbowałem jak najostrożniej ale to g.. jest tak kruche... Teraz już na prawdę nie wiem co zrobić? Zrezygnować z jednego filtra i podłączyć wzmacniacz p.cz. aperiodycznie? Te filtry są tak małe, że wątpię aby podeszło coś innego. A próbował ktoś może podłączyć w miejsce transformatorków trójkońcówkowe filtry piezoceramiczne?

-
- 375...499 postów
-
- 1875...2499 postów
Ściągnąłeś z filtru p.cz aluminiową osłonę?
W środku są o dziwo cewki schowane w rdzeniu kubkowym, i w ten wkręcany jest rdzeń. Między rdzeniem a kubkiem jest albo cienki papier albo folia(umożliwia wkręcanie). Rdzenie chodzą tak luźno, że palcami da się wykręcić.
Możliwe, że miałeś rdzenie zalane czymś. Wtedy trzeba podgrzewać je i ładnie wychodzą.
Kubków na cewki raczej nie dostaniesz. Już prędzej cały filtr p.cz ze Zwiezdy.
W środku są o dziwo cewki schowane w rdzeniu kubkowym, i w ten wkręcany jest rdzeń. Między rdzeniem a kubkiem jest albo cienki papier albo folia(umożliwia wkręcanie). Rdzenie chodzą tak luźno, że palcami da się wykręcić.
Możliwe, że miałeś rdzenie zalane czymś. Wtedy trzeba podgrzewać je i ładnie wychodzą.
Kubków na cewki raczej nie dostaniesz. Już prędzej cały filtr p.cz ze Zwiezdy.
-
- 375...499 postów
W tej zwiezdzie nie było nic pomiędzy rdzeniem a kubkiem, w dodatku dwa z kubków łącznie z rdzeniem były w całości zalane lakierem. Natomiast pozostałe dwa które nie były, właśnie pękły. Mam filtry z jakiegoś Klawesynu czy czegoś podobnego. Może tymczasowo założę je gdzieś obok, gdyby udało się dostać gdzieś oryginalne filtry.
-
- 6250...9374 posty
wylutuj, wymontuj i rozbierz ostrożnie filtr. Wyciągnij równie ostrożnie rozsypane rdzenie i posklejaj jeśli pękł karkas lub coś innego (rdzenie wywal w cholere). Poskłąda i zalutuj jak należy i następnie wkręć rdzenie narazie jakie masz. Najlepsze ze współcześniejszych są takie z czerwonym plastikowym gwintem. Ostatecznie mogą być rdzenie pochodzące z p.cz. telewizorów np. Libra. Najlepiej było by zastosować rdzenie z takich odbiorników jak Stolica/Syrena/Aga/Podhale i inne starsze. Ale one są tak samo g...niane jak te ze Zwezdy.
Narazie tyle.
Narazie tyle.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Niestety to całe kubki ferrytowe się rozsypały, nie ma sensu w ogóle tego kleić, rdzenie to przy tym już najmniejszy problem... Z Libry i z polskich radii są za duże, w zwiezdzie są rdzenie o średnicy 4mm.
-
- 1875...2499 postów
Od Agi stolicy itp nie podejdą.
Zwiezda ma cienki rdzenie- coś koło fi 3 lub mniejsze. Dodatkowo rdzenie są wkręcane w kubki ferrytowe(pierwszy raz widzę takie rozwiązanie.) Jak kubki szlag trafi to po ptokach.
Pozdrawiam
Zwiezda ma cienki rdzenie- coś koło fi 3 lub mniejsze. Dodatkowo rdzenie są wkręcane w kubki ferrytowe(pierwszy raz widzę takie rozwiązanie.) Jak kubki szlag trafi to po ptokach.
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Aaa tak faktycznie, macie rację, tam są cieńsze... Podejdą z filtrów p.cz. współcześniejszych filtrów.
Musiałeś na chama kręcić rdzeniami w filtrach że się wszystko rozsypało. Albo posklejasz albo szukaj nowych
Musiałeś na chama kręcić rdzeniami w filtrach że się wszystko rozsypało. Albo posklejasz albo szukaj nowych

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU