jcm i bias
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
jcm i bias
W schemacie poniżej chciałbym przerobić bias na regulowany dla kazdej z lamp.
Czy słusznym będzie wywalenie dzielnika RG i wpięcie się z napięciami ujemnymi między Csprzęg. i rez. S1?, Czy wartość tego rezyst. powinna ulec zmianie ( np Painlust ma w podobnym układzie 1K1)
I jeszcze jedno, czy osobna regulacja biasu, czyli, jak rozumiem prądu anodowego, wystarczy by w układzie mogły pracować lampy nieparowane?
Czy słusznym będzie wywalenie dzielnika RG i wpięcie się z napięciami ujemnymi między Csprzęg. i rez. S1?, Czy wartość tego rezyst. powinna ulec zmianie ( np Painlust ma w podobnym układzie 1K1)
I jeszcze jedno, czy osobna regulacja biasu, czyli, jak rozumiem prądu anodowego, wystarczy by w układzie mogły pracować lampy nieparowane?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Re: jcm i bias
Nie możesz wywalić tego dzielnika. Gdzie ty u mnie widziałeś w tym miejscu 1k1?
-
- 625...1249 postów
Może takie coś przejdzie (w układzie Ultra Linear było), ......tak sobie myślę czy sam potek bez rezystorów 470k by nie wystarczył ?!
-
- 10...14 postów
Pailust
Gdzie ty u mnie widziałeś w tym miejscu 1k1?

-
- 3125...6249 postów
To są rezystory antyparazytowe. Ich wartość nie ma znaczenia dla układu biasu.
-
- 9375...12499 postów
Ale to nie ma nic wspólnego z tymi rezystorami których chcesz się pozbyć... U ciebie są rezystory 5k6 w tym miejscu. U mnie zamiast tych 150k są 220k tylko na schemacie są gdzie indziej narysowane.
-
- 10...14 postów
Jakoś się nie rozumiemy,
chcę zastąpić kawałek schematu> cały układ biasu od trafo do siatki1, łącznie z rezystorami antyparazytowymi
ze schematu "mojego" z równoważnym schematem Painlusta, albo innym, ale działającym w tym konkretnym układzie. Przypominam, że chodzi o reglacje biasu dla każdej z lamp.

-
- 3125...6249 postów
Nie "się" nie rozumiemy, tylko Ty nie rozumiesz...awja pisze:Jakoś się nie rozumiemy,![]()

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
My rozumiemy wszystko. Mam wrażenie, że to Ty nie rozumiesz że nie wszystko aż do siatki pierwszej jest częścią układu biasu, np. rezystor antyparazytowy nią nie jest.
-
- 10...14 postów
Dobrze, że trzymacie sztamę
, ale ja zadałem tylko proste pytanie, już nie na temat samego biasu, tylko kawałka schematu do podmienienia..
I nigdzie wcześniej nie pisałem, że rezystory przy S1 należą do biasu...

I nigdzie wcześniej nie pisałem, że rezystory przy S1 należą do biasu...
-
- 125...249 postów
Te dwa rezystory to żaden dzielnik, po prostu w punkcie gdzie podajesz ujemne napięcie pomiędzy nimi na schemacie rozpinasz te rezystory i do każdego z osobna dajesz z suwaka potencjometru od biasu czy z czego tam sobie chcesz.
Czyli robisz dwa oddzielne układy regulacji bias i z jednego podajesz na jeden rezystor 150k jak na schemacie a z drugiego na drugi rezystor i nie są te rezystory połączone.
Czyli znowu masz przed każdą lampa szeregowo kondensator i rezystor który idzie na siatkę, i pomiędzy ten kondensator a rezystor wstawiasz 150k który drugim końcem idzie na układ regulacji bias.
Napisałem kilka razy o tym samym wiec może zrozumiesz.
Jak już to zrozumiesz to narysuj to i wrzuć tutaj, jak fachowcy o czymś rozmawiają to biora kartkę i rysują.
Czyli robisz dwa oddzielne układy regulacji bias i z jednego podajesz na jeden rezystor 150k jak na schemacie a z drugiego na drugi rezystor i nie są te rezystory połączone.
Czyli znowu masz przed każdą lampa szeregowo kondensator i rezystor który idzie na siatkę, i pomiędzy ten kondensator a rezystor wstawiasz 150k który drugim końcem idzie na układ regulacji bias.
Napisałem kilka razy o tym samym wiec może zrozumiesz.
Jak już to zrozumiesz to narysuj to i wrzuć tutaj, jak fachowcy o czymś rozmawiają to biora kartkę i rysują.
-
- 10...14 postów
Dzikuję wszystkim, a narysuję, jak zrobię i wypróbuję .
Pozdrawiam awja
Pozdrawiam awja