Push-pull na 6V6 - co o nim myślicie?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Push-pull na 6V6 - co o nim myślicie?

Post autor: elektro_nowy »

Czy ktoś z was zna może ten wzmacniacz: Grommes Little Jewel - artykuł? A może ktoś go zbudował?
Powoli przymierzam się do zbudowania pierwszego push-pulla, a że mam kilka sztuk 6P6S (odpowiednik 6V6) to właśnie schematy na tej lampie mnie interesują.
traxman

Re: Push-pull na 6V6 - co o nim myślicie?

Post autor: traxman »

Fajny, tylko będziesz miał drobne problemy z nabyciem potencjometrów i lampy prostowniczej. Jeżeli myślisz o stereo to trzeba zmodyfikować zasilacz. Zamiast 12AX7 możesz dać 6N9S będziesz miał jednakowe podstawki (o ile to ma jakieś znaczenie).
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:Fajny, tylko będziesz miał drobne problemy z nabyciem potencjometrów i lampy prostowniczej.
A to nie to samo co rosyjska 6C5S (6Ц5С), tylko w wersji metalowej? 6C5S mam. Jeżeli chodzi o potencjometry to masz na myśli ten 1M z odczepem? Ja nie planuję aż tak bardzo trzymać się oryginału, np. przedwzmacniacz gramofonowy jest mi w ogóle niepotrzebny, co do regulacji barwy tonu też się nie upieram.
Zależy mi zwyczajnie na pewnym, sprawdzonym rozwiązaniu. Jeśli znasz jakieś inny, dobry projekt który z powodzeniem zbudowało wielu ludzi to podrzuć. Do realizacji jeszcze długa droga, przede wszystkim muszę się szarpnąć na transformator wyjściowy PP. :mrgreen: Chyba że do pierwszego uruchomienia wykorzystam jakiś sieciowy tak jak na stronie Toma (w audio taki się jednak na dłużej nie ostanie). Na razie stawiam pierwsze kroki w teorii i wielu rzeczy nie wiem. Na przykład jaki odwracacz fazy będzie najlepszy dla lamp 6P6S?
traxman pisze:Zamiast 12AX7 możesz dać 6N9S będziesz miał jednakowe podstawki (o ile to ma jakieś znaczenie).
Unifikacja typów (podstawek) lamp akurat nie jest jakaś szczególnie dla mnie ważna zresztą wydaje mi się że fajnie wygląda jak lampy mocy są duże a wstępne mniejsze więc połączenie niedużego oktala jakim jest 6V6 z nowalem 12AX7 jest dobre.
Ostatnio zmieniony pn, 28 grudnia 2009, 13:42 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Ja akurat mam, kilka osób poskładało i żyją.
viewtopic.php?f=8&t=8216&start=105&st=0 ... &hilit=6v6
Jeszcze są dwa komplety płytek, a i transformatory też na zbyciu mam.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Polecam projekt kolegi traxman, mój już działa :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Zasilacz masz odwrotnie zamontowany... :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Marvel pisze:Zasilacz masz odwrotnie zamontowany... :mrgreen:
To da się poprawić w prosty sposób :D skończyłem go w wigilie o 17:00 wiesz jak to jest....
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
elektro_nowy pisze:Czy ktoś z was zna może ten wzmacniacz: Grommes Little Jewel - artykuł? A może ktoś go zbudował?
Mam ampltuner (Bogena) z praktycznie identycznym stopniem końcowym. IMO bardzo taki sobie (choć być może ze względu na dosyć małe transformatory).

6V6 to też praktycznie to samo co 6p1p, czy pentodowa część EBL21 - oglądając schematy nie sugeruj się specjalnie typem lampy - jeżeli Ci się coś spodoba, to pewnie da się dobrać punkt pracy do Twoich lamp.

Sugerował bym Ci raczej coś późniejszego - na przykład jakiś Ultra Linear.

Pozdrawiam,
Jasiu
traxman

Pozostają jeszcze bardzo fajne EL90/6AQ5.
Z staroci jest jeszcze Pilot AA-902.

Przy obsadzie 6V6PP i jednej lampie sterującej (podwójnej triodzie), może być trudno wygospodarować wzmocnienia na UL i sprzężenie zwrotne - przy rozsądnej czułości.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Kiedyś nawet chciałem to z ciekawości zmontować, by m.in. zweryfikować podaną tabelkę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

To było by w miarę szybko możliwe do sprawdzenia. Co to za książka?
traxman

qdlaczian pisze:Polecam projekt kolegi traxman, mój już działa :D
Czy obudowa to wrak AT9100?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

traxman pisze: Co to za książka?
Wilhelm Rotkiewicz "Technika odbioru radiowego" tom II
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
OTLamp pisze:Kiedyś nawet chciałem to z ciekawości zmontować, by m.in. zweryfikować podaną tabelkę :)
Rzeczywiście podejrzane... Wykres pasma też: jakim cudem włączenie ujemnego sprzężenia zwrotnego ZWIĘKSZA wzmocnienie dla małych i dużych częstotliwości :? Trzeba by dotrzeć do oryginalnego artykułu (w dostępnych mi bazach literaturowych nie ma). W przystępie dobrego humoru można spróbować przeanalizować taki odwracacz fazy - a nuż okaże się poprawia mu się symetria? Choć wtedy malała by druga harmoniczna, a w tabelce maleje głównie trzecia.

Pozdrawiam,
Jasiu
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:Ja akurat mam, kilka osób poskładało i żyją.
To bardzo krzepiąca wiadomość. :mrgreen:
traxman pisze:viewtopic.php?f=8&t=8216&start=105&st=0 ... &hilit=6v6
Jeszcze są dwa komplety płytek, a i transformatory też na zbyciu mam.
Żebym ja tak jeszcze teraz miał pieniądze... :x Na same transformatory (ile kosztuje para takich toroidzików - możesz odpowiedzieć na PW jeśli wolisz) bo wolałbym budować bez płytki. Można wyrzeźbić ciekawszy plastycznie wzmacniacz, większa swoboda w doborze obudowy.
Jasiu pisze:6V6 to też praktycznie to samo co 6p1p
Tak, wiem, ma nawet parkę ale 6P6S są ładniejsze.
Jasiu pisze:Sugerował bym Ci raczej coś późniejszego - na przykład jakiś Ultra Linear.
Traxman, czy te transformatorki mają odczepy UL?
Ostatnio zmieniony pn, 28 grudnia 2009, 15:04 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 2 razy.