Pokaz moze tez srodek po Twoich ostatnich poprawkach. Moze cos wypatrzymyzuk pisze:Generalnie to pokaż schemat.
Wzmacniacz Red Baron i paczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz Red Baron i paczka
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Przypominam schemat. A później wrzucę zdjęcia.
-
zuk
- 75...99 postów

Patrząc teraz na schemat, nasuwa mi się wniosek: o ile nie popełniłeś błędów montażowych, to budując według tego schematu wszystko powinno pracować poprawnie.
Wszystkie przewody sygnałowe są ekranowane ?
Chassis w którym miejscu podłączone jest do masy ?
Nie zrobiłeś nigdzie pętli masy ?
Tak przejrzałem ten wyrośnięty topic i w pewnym miejscu (końcówka 8 strony) moją uwagę przyciągnęły twoje posty, w których w jednym piszesz, że polutowałeś kanał przesterowany i jest super nic nie brumi, a po tym post, że jednak coś tam brumi.
Jak to się stało ?
Hmm... O ile nic w między czasie wtedy nie zmieniałeś, nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł, czemu by tak było...
W każdym razie czekamy na zdjęcia.
pzdr
Wszystkie przewody sygnałowe są ekranowane ?
Chassis w którym miejscu podłączone jest do masy ?
Nie zrobiłeś nigdzie pętli masy ?
Tak przejrzałem ten wyrośnięty topic i w pewnym miejscu (końcówka 8 strony) moją uwagę przyciągnęły twoje posty, w których w jednym piszesz, że polutowałeś kanał przesterowany i jest super nic nie brumi, a po tym post, że jednak coś tam brumi.
Jak to się stało ?
Hmm... O ile nic w między czasie wtedy nie zmieniałeś, nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł, czemu by tak było...
W każdym razie czekamy na zdjęcia.
pzdr
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

To jest mój pierwszy wzmacniacz. Najwyraźniej wydawało mi się, że jest okej
Oto zdjęcia: i widok z góry: .
Oto zdjęcia: i widok z góry: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
zuk
- 75...99 postów

Lampy w preampie masz 6n2p-ew/6n1p-ew ? Podłącz wewnętrzny ekran lampy do masy (bodajże 9 pin).
Żarzenie przedwzmacniacza jest realizowane napięciem zmiennym ? Dla spokoju ducha sprawdź jak zachowuje się z żarzeniem stałym.
Oprócz brumienia masz jeszcze jakieś problemy z tym ?
Żarzenie przedwzmacniacza jest realizowane napięciem zmiennym ? Dla spokoju ducha sprawdź jak zachowuje się z żarzeniem stałym.
Oprócz brumienia masz jeszcze jakieś problemy z tym ?
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Lampy mam 6n2p-ew. Wszystkie żarzone zmiennym.
Spróbuję najpierw przylutować do masy piny 9 lamp, tak jak radzisz.
Następnie zmienię żarzenie pierwszej (czy wszystkich?) lampy preampu.
A co do dodatkowych problemów to po podłączeniu gitary jest przydźwięk, który maleje po dotknięciu ręką chassis.
Spróbuję najpierw przylutować do masy piny 9 lamp, tak jak radzisz.
Następnie zmienię żarzenie pierwszej (czy wszystkich?) lampy preampu.
A co do dodatkowych problemów to po podłączeniu gitary jest przydźwięk, który maleje po dotknięciu ręką chassis.
-
zuk
- 75...99 postów

Tym bym radził się nie przejmować.MagicMarcus pisze:A co do dodatkowych problemów to po podłączeniu gitary jest przydźwięk, który maleje po dotknięciu ręką chassis.
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Dlaczego? Nie da się tego wyeliminować?zuk pisze:Tym bym radził się nie przejmować.MagicMarcus pisze:A co do dodatkowych problemów to po podłączeniu gitary jest przydźwięk, który maleje po dotknięciu ręką chassis.
Zresztą sytuacja taka ma miejsce tylko na masterze i gainie prawie na maksa.
Przy okazji stwierdziłem, że wzmacniacz w ogóle nie mam mocy, a kanał przesterowany z takim nie ma nic wspólnego.
Zauważyłem też, że kondensator na wejściu korektora dałem inny niż na schemacie. Jest 680n, a powinien być 470p. Dostałem torebki z elementami ze sklepu niby opisane, tylko ,że źle. Tak to jest jak się człowiek spieszy i nie sprawdzi. Może to być przyczyną tego braku wzmocnienia i zniekształceń dźwięku? Pytam bo akurat nie mam teraz możliwości podmiany tego kondensatora.
-
zuk
- 75...99 postów

Skoro nie ma mocy:
Sprawdź napięcia, wartości elementów obsadzonych w stopniu końcowym, ale najsampierw sprawdź czy poprawnie podłączyłeś trafo głośnikowe (a zwłaszcza głośnik pod odpowiednie uzwojenie). Jak masz możliwość, to podmień lampę.
W moim wzmacniaczu też to występuje, chociaż, generalnie ani razu nie podłączałem head'a do gniazdka z przewodem ochronnym... Bo takich ani w moim domu, ani w w sali prób nie ma.
Jednak jest to na tyle błachy problem, że ja nie zwracam na to uwagi.
Ponadto tak jak piszesz, jest to bardziej słyszalne gdy amp jest rozkręcony, a wtedy gdy nie grasz - ściszasz volume w gitarze, bo przecież byłby sprzęg... a tak to przecież dotykasz strun czy mostka i jest ok.
Dobra rada: możesz rozmontować head'a i zmontować go na nowo. Będzie to pewniejsze rozwiązanie, nabierzesz dodatkowej wprawy. ALE najpierw przeczytaj ze dwa razy tą sławną stronę:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/
Pozdro
Sprawdź napięcia, wartości elementów obsadzonych w stopniu końcowym, ale najsampierw sprawdź czy poprawnie podłączyłeś trafo głośnikowe (a zwłaszcza głośnik pod odpowiednie uzwojenie). Jak masz możliwość, to podmień lampę.
Jest to do wyeliminowania poprzez uziemienie wzmacniacza.MagicMarcus pisze:Dlaczego? Nie da się tego wyeliminować?zuk pisze:Tym bym radził się nie przejmować.MagicMarcus pisze:A co do dodatkowych problemów to po podłączeniu gitary jest przydźwięk, który maleje po dotknięciu ręką chassis.
Zresztą sytuacja taka ma miejsce tylko na masterze i gainie prawie na maksa.
W moim wzmacniaczu też to występuje, chociaż, generalnie ani razu nie podłączałem head'a do gniazdka z przewodem ochronnym... Bo takich ani w moim domu, ani w w sali prób nie ma.
Jednak jest to na tyle błachy problem, że ja nie zwracam na to uwagi.
Ponadto tak jak piszesz, jest to bardziej słyszalne gdy amp jest rozkręcony, a wtedy gdy nie grasz - ściszasz volume w gitarze, bo przecież byłby sprzęg... a tak to przecież dotykasz strun czy mostka i jest ok.
Dobra rada: możesz rozmontować head'a i zmontować go na nowo. Będzie to pewniejsze rozwiązanie, nabierzesz dodatkowej wprawy. ALE najpierw przeczytaj ze dwa razy tą sławną stronę:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/
Pozdro
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Dziękując Wszystkim za okazaną pomoc Życzę Wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym Nowym Roku, spełnienia marzeń i samych sukcesów w życiu osobistym, jak i zawodowym. Oczywiście zawsze udanych konstrukcji, czego również i sobie życzę.
Mam nadzieję, że dojedziemy z tym wzmacniaczem do końca
i będzie działał tak jak ma działać.
Mam nadzieję, że dojedziemy z tym wzmacniaczem do końca
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

c.d.
Wewnętrzny ekran lamp podłączyłem do masy. Dalej brumi i słychac trzaski przy uderzaniu w struny.
Podłączyłem wyjście z trafa głośnikowego do komputera i uruchomiłem oscyloskop bez podpiętej gitary i master vol na 0. Tak to wygląda: czyli wychodzi, że brumi zasilacz anodowego.
A tak wyglądają napięcia (na czerwono): .
Wewnętrzny ekran lamp podłączyłem do masy. Dalej brumi i słychac trzaski przy uderzaniu w struny.
Podłączyłem wyjście z trafa głośnikowego do komputera i uruchomiłem oscyloskop bez podpiętej gitary i master vol na 0. Tak to wygląda: czyli wychodzi, że brumi zasilacz anodowego.
A tak wyglądają napięcia (na czerwono): .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Jestem sfrustrowany
Skorzystałem z prawie wszystkich Waszych rad i dalej brumi. Pozostała mi jeszcze zmiana żarzenia na stałe w preampie. Dzisiaj spróbuję, a nuż pomoże. A może trzeba jeszcze (chyba raczej na pewno) zaekranować inne przewody oprócz połączenia wejścia z preampem? Tylko które?
Co jeszcze zrobiłem: dodałem jeden stopień filtrujący w zasilaczu, usunąłem rezystor 3K3 z końcówki (widziałem to na jakimś schemacie), podniosłem napięcie przed mostkiem z 200V na 250V.
Dalej brumi ale to nie jest najgorsze. Najgorszy jest brak mocy. A raczej był (choć dalej nie jest różowo), tzn. wczoraj po tych wcześniej opisanych operacjach sama gitara grała głośniej od wzmacniacza. W pewnym momencie zacząłem "nawalać" w strunę i o dziwo nagle wzmacniacz zaczął grać. Dziwne. Gra nawet głośno ale pozostaje efekt przygasania dźwięku i trzaski.
Proszę o dalszą pomoc.
Dziękuję
Skorzystałem z prawie wszystkich Waszych rad i dalej brumi. Pozostała mi jeszcze zmiana żarzenia na stałe w preampie. Dzisiaj spróbuję, a nuż pomoże. A może trzeba jeszcze (chyba raczej na pewno) zaekranować inne przewody oprócz połączenia wejścia z preampem? Tylko które?
Co jeszcze zrobiłem: dodałem jeden stopień filtrujący w zasilaczu, usunąłem rezystor 3K3 z końcówki (widziałem to na jakimś schemacie), podniosłem napięcie przed mostkiem z 200V na 250V.
Dalej brumi ale to nie jest najgorsze. Najgorszy jest brak mocy. A raczej był (choć dalej nie jest różowo), tzn. wczoraj po tych wcześniej opisanych operacjach sama gitara grała głośniej od wzmacniacza. W pewnym momencie zacząłem "nawalać" w strunę i o dziwo nagle wzmacniacz zaczął grać. Dziwne. Gra nawet głośno ale pozostaje efekt przygasania dźwięku i trzaski.
Proszę o dalszą pomoc.
Dziękuję
Ostatnio zmieniony czw, 7 stycznia 2010, 09:12 przez MagicMarcus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Wszystkie, ktore ida do siatek triod przedwzmacniacza a sa dluzsze niz 3-5cm. Czyli, patrzac na kanal przesterowany, pomiedzy kondensatorem sprzegajacym pierwszy stopien z drugim (22n) a potencjometrem Gain polaczenie na pewno powinno byc zrobione przewodem w ekranie. Ale nie sadze, by to bylo przyczyna brumu -- wzmacniacz raczej by Ci piszczal i wyl bez ekranow...MagicMarcus pisze:A może trzeba jeszcze (chyba raczej na pewno) zaekranować inne przewody oprócz połączenia wejścia z preampem? Tylko które?
Edit: patrze na te Twoje polaczenia poszczegolnych rezystorow i kondensatorow z masa i niezly chaos tam panuje... Przegladnij moze jeszcze raz strone Toma pod katem prowadzenia masy i popatrz do swojego wzmaka, czy wszystko masz tak, jak powinienes. Przydzwiek 100Hz zazwyczaj pochodzi od zle poprowadzonej masy (a przynajmniej tak mi sie wydaje
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
painlust
- 9375...12499 postów

MagicMarcus pisze:, usunąłem rezystor 3K3 z końcówki (widziałem to na schemacie painlusta)
A gdzie to u mnie widziałeś? Na jakim schemacie?
-
MagicMarcus
- 75...99 postów

Bardzo Cię przepraszam. Byłem pewien, że to był Twój schemat (sprawdziłem teraz i się myliłem).
Przepraszam.
Przepraszam.