Trochę inne radio Koncert

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Trochę inne radio Koncert

Post autor: Marcin K. »

Witajcież. Trafił do mnie odbiornik Koncert ale jest on trochę inny. Miałem kiedyś jednego Koncerta ale wymieniłem się ze Zbieraczem na coś tam i miał on oczko EM80. Ten zaś któego przytargałem wczoraj ma oczko EM34 :shock: Fabrycznie zamontowane. Czy ktoś widział coś takiego? Pierwszy raz spotykam Koncerta/Sonatę z taką obsadą lamp (oczko).
Pozdrawiam!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Trochę inne radio Koncert

Post autor: Michał_B »

Pewnie jest to początek produkcji.

Dziwne że jest tam EM34. Jakiej jest firmy?
Pewnie było EM4 a ktoś przerobił na EM34. Widać jakieś ślady grzebania na podstawce?

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Co ciekawsze radio ma górny zakres UKF, teraz dopiero zauważyłem :shock: Co prawda nie pełny bo do 100MHZ ale jednak. Śladów grzebania nie widzę ale i nawet EM4 a raczej jej podstawka nie zmieściła by się tam. EM34 jest firmy TELAM, również ciekawostka.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

O kurde. To żeś trafił na ciekawy egzemplarz. Gratulacje :D EM34 Telamu, więc pewnie oryginalnie siedziała w tym radiu.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Marcin K. pisze:Co ciekawsze radio ma górny zakres UKF, teraz dopiero zauważyłem :shock: Co prawda nie pełny bo do 100MHZ ale jednak.
W tamtych latach, w całej Europie górne pasmo było tylko do 100 MHz (dolne oczywiście pomijam).
"Koncert" to po prostu inaczej zapakowane "Calypso", więc tak jak w "kalipsiaku", wczesne serie miały górny UKF (zanim towarzysze nie zadecydowali słuszniej).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Czyli to nie jest zbyt popularny model. To nawet dobrze bo za te pieniądze opłacało się brać nawet samo chassis (28zł) :)
Na początku myślałem że tam nie ma głowicy a jeno przystawka superreakcyjna UKF jak w Podhalu ale to jednak głowica. Narazie radio jest martwe, świeci się ale nie dochodzi napięcie na anodę EL84, kwestia czasu, narazie są Święta...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Po przeczytaniu tego wątku zajrzałem do mojego Calypso z górnym UKFem i okrąglym okiem w celu sprawdzenia jaki wskaźnik zastosowano- dotychczas byłem przekonany, że to EM4 - a tu okazało się, że też jest to EM34 z Telamu i siedzi tam fabrycznie- nie jest to przeróbka z EM4. Na tylnej ściance jest napisane, że powinno być EM80 ale skala ma okrągły otwór, więc nie ma mowy o późniejszej modyfikacji. Widocznie ścianki wybiegały trochę w przyszłość.
Komar
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Może i tak być, ja niestety nie posiadam ścianki do Koncerta. Musze je uruchomić, jestem ciekaw jak cholera jak to odbiera na UKF :!: :?:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Calypso jeszcze mam nieuruchomione, ale przestrojona Rumba gra całkiem przyzwoicie tylko dopóki porządnie się nie rozgrzeje to stacja ucieka (tak z 15 minut). Bolero z fabrycznym górnym Ukfem gra bardzo dobrze i nawet stacje nie uciekają (głowica jest jeszcze na pajęczynce, a nie na płytce).
Komar
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No więc radio wstępnie uruchomione, gra wyśmienicie, nieoryginalne mam tylko trafo głośnikowe go oryginalne jest spalone i dlatego też takiegoż szukam.
Pytanie mam dot. anteny ferrytowej. Jeśli ktoś mógłby mi podesłać jej fotkę... Moja spadła z tego całego magicznego trzymacza i nie wiem czy ma wszystkie cewki. Są tylko dwa uzwojenia, niby radio gra na długich ale jakoś słabo.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Moja pamięć jest zawodna , dlatego sprawdziłem na schemacie i tak jak piszesz są dwie cewki . Na ogół cewka Śr falowa była nawijana licą i miała mniejszą ilość zwojów - Dł falowa , drutem - więcej zwojów. A próbowałeś czy stroją się te cewki ??
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Przesuwałem cewki na rdzeniu anteny ferrytowej, stroiło się ale nic się nie polepszyło. Radio odbiera nawet ładnie ale cicho na AM, na FM jest elegancko, czyściutko. Spróbuję podstroić p.cz. 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Marcin K. pisze:Co prawda nie pełny bo do 100MHZ ale jednak.
Do połowy lat 60-tych to był pełny zakres CCIR w Europie. Poszerzono go wtedy do 104Mhz. Zdecydowanie póżniej poszerzono do 108Mhz - w RFN chyba najpoźniej bo pod koniec lat 70-tych (jeśli zestaw muzyczny - radio - gramofon - wzmacniacz - z 1978 roku, produkcji RFN miał nadal zakres UKF 87.5 - 104MHz...).
_idu

Post autor: _idu »

komar pisze:ale przestrojona Rumba gra całkiem przyzwoicie tylko dopóki porządnie się nie rozgrzeje to stacja ucieka (tak z 15 minut). Bolero z fabrycznym górnym Ukfem gra bardzo dobrze i nawet stacje nie uciekają (głowica jest jeszcze na pajęczynce, a nie na płytce).
No cóż tak to jest z kondesatorami jeśłi nie dobierze sie ich współczynników temperaturowych....
Ponadto zbyy wąskie pasmo p.cz. tez przeszkadza - mimo większej czułości niestety mamy bardziej wrażliwe radio na dryft temperaturowy.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marcin K. pisze:Cześć! Przesuwałem cewki na rdzeniu anteny ferrytowej, stroiło się ale nic się nie polepszyło. Radio odbiera nawet ładnie ale cicho na AM, na FM jest elegancko, czyściutko. Spróbuję podstroić p.cz. 8)
To by wskazywało na p.cz . Cewki antenowe zestrajaj zawsze przy zamkniętym kond. strojeniowym . Trymerami przy otwarty kondensatorze.