Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem radia jak w tytule (i załacznikach) - i mam kilka problemów:
- przejrzałem dostępne zdjecia i widzę, ze mój egzemplarz czegoś nie ma (dławik, trafo międzuystopniowe?)
- jeden z kondensatorów jest dziwnie mocowany i wygląda na dodany
- różnie w różnych egzemplarzach są rozłożone gniazda głośnikowe, antenowe etc
- z dołu doczepiona jest bateria (z epoki) a na połązcenia napis "gitterbaterie" (niby siatkowa, ale czy oryginalna - bo odbiornik jest na 110 zmiennego -zachowała się oryginalna tabliczka z datą produkcji i kontroli 22/24.11.1930)
Przydałby się schemat - bo jeśli czegoś brak i czegoś jest więcej, to mogę z tego radyjka zrobić jakiegoś kundla.
Moze ktoś coś ma i mógłby pomóc - zdjęcia, informacje, schematy..
Pozdrawiam
Tefagon 23L - potrzeba informacji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Tefagon 23L - potrzeba informacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiga
Re: Tefagon 23L - potrzeba informacji
Tak, brakuje transformatora międzystopniowego o przekładni ok. 1:5spiga pisze: - przejrzałem dostępne zdjecia i widzę, ze mój egzemplarz czegoś nie ma (dławik, trafo międzuystopniowe?)
Tak, ten po prawej jest raczej nieoryginalny.spiga pisze: - jeden z kondensatorów jest dziwnie mocowany i wygląda na dodany
Raczej nieoryginalna, inaczej nie miałoby to żadnego sensu.spiga pisze: - z dołu doczepiona jest bateria (z epoki) a na połązcenia napis "gitterbaterie" (niby siatkowa, ale czy oryginalna
Z tym będzie duży problem, nie znalazłem tego nigdzie, to chyba dość rzadkie radio. Mam gdzieś zdjęty częściowy schemat z mojej wersji na prąd stały (23LG), ale wiele Ci to chyba nie pomoże, bo to w zasadzie tylko zasilacz i stopień mocy. Obwody wejściowe u mnie nie istnieją, a i tak nie wiadomo, czy były identyczne, choć wydaje mi się patrząc na zdjęcia, że sprzężenie z anteną jest transformatorowe, więc mogłoby pasować również do radia zasilanego bezpośrednio z sieci.spiga pisze: Przydałby się schemat - bo jeśli czegoś brak i czegoś jest więcej, to mogę z tego radyjka zrobić jakiegoś kundla.
-
- 375...499 postów
Myślę, że z takiego porównania coś dobrego moze sie urodzić - może uda się odwzorować z jednej strony trafo, z drugiej obwody wejściowe - a to już dużo. Tak jak pisałem na poczatek wymienimy się zdjęciami
Spiga
Załączam więc zdjęcia mojego egzemplarza, oraz schemat. To co jest na niebiesko istnieje w tym radiu, to co na czarno to jedna z moich hipotez. Zastanawia mnie zastane w tym egzemplarzu bezpośrednie podłączenie jednej z okładzin kondensatora zmiennego do siatki lampy reakcyjnej (czerwona strzałka), nie za bardzo ma to sens. Rdzeń transformatorka międzystopniowego składa się z 42 blaszek*, reszta wymiarów na fotkach.
*rdzeń jest najprawdopodobniej w układzie CC, a więc blaszek w kształcie litery C jest po 21 sztuk z każdej strony, razem 42 sztuki.
*rdzeń jest najprawdopodobniej w układzie CC, a więc blaszek w kształcie litery C jest po 21 sztuk z każdej strony, razem 42 sztuki.
Ostatnio zmieniony czw, 24 grudnia 2009, 20:39 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Transformatorek.