Witam wszystkich!!!!!!
Mam problem z radiem Klawesyn. Otóż radio dobrze zachowane, stan ogólny bardzo dobry, ale ma jeden feler....gra bardzo cicho. Czym to może być spowodowane i jak to naprawić? Pomózcie mi bo ja jestem jeszcze mało doświadczony w tych sprawach (mam 15 lat) niemniej lampowa technika jest dla mnie czyms wspaniałym i chciałbym to radio doprowadzić do ideału..
z góry dzięki
Trochę mało danych.Jeżeli na wszystkich zakresach gra jednakowo - cicho ,przyczyna tkwi we wzmacniaczu m.cz.Może lampa trioda -pentoda ECL86.
Sprawdż napiecia na poszczególnych punktach pomiarowych.Potem mozna diagnozowac dalej.Nie wiem czy masz schemat tego radia, ale bez niego kazdy poczatkujacy będzie miał problem.
Lech Sołtysik pisze:Trochę mało danych.Jeżeli na wszystkich zakresach gra jednakowo - cicho ,przyczyna tkwi we wzmacniaczu m.cz.
Albo (i to bardziej prawdopodobne) we wzmacniaczu p.cz. Uszkodzenia wzmacniacza m.cz. często powodują również degradację dźwięku (zniekształcenia, przydźwięk itp.), a rozstrojenie p.cz. lub proste zużycie pracującej tam lampy daje właśnie w efekcie duży spadek poziomu sygnału przy zachowaniu jego jakości.
Czym jest wiek wobec mojej głębokiej pasji jaką jest elektronika lampowa...
no niby młody jestem ale to raczej nie przeszkadza w naprawie radia
ps. dzięki za linki[/quote]
Ja zaczynałbym od sprawdzenia lamp.. Jeśli nic nigdzie nie iskrzy, nie błyska itp. to wsadź lampy od innego radia. Pobróbuj powymieniać właściwie wszystkie oprócz ECC85.
Witam!
Zauwazyłem ciekawe zjawisko w tym radiu...mianowicie czasem jak chodzi to nagle sie podgłaśnia i gra normalnie a jak chce go sciszyć to znów gra cicho....co to moze być???
A słychać jakieś trzaski, stuki albo coś w tym stylu? (równierz w czasie gdy zmienia się ten poziom głośności) Czy może objawy te nasilają się jak radyjko pogra kilka minut?