Mam pytanie co robicie ze starymi broszurkami, w których przerdzewiały spinacze?
Mam broszurkę z papieru kredowego z przerdzewiałymi spinaczami. Niestety wokół spinaczy na kartkach są rdzawe ślady.. Da się to jakoś wybielić?
Stare broszurki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Stare broszurki
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Re: Stare broszurki
Wywabianie plam z rdzy jest pracochłonne i wymaga sporego doświadczenia. Najpierw na ślady działa się roztworem kwasu szczawiowego, następnie po przepłukaniu wodą, działamy na plamy amoniakiem i po kolejnym płukaniu, nadmanganianem potasu. Ta metoda jest również bardzo skuteczna na plamy z atramentu. Tak działają profesjonaliści... Bez wprawy i odpowiedniego doświadczenia ciężko będzie wykonać ten zabieg w warunkach domowych.
-
- 2500...3124 posty
Korektorem ?Bobekmaster pisze:Da się to jakoś wybielić?
Nic.Bobekmaster pisze:Mam pytanie co robicie ze starymi broszurkami, w których przerdzewiały spinacze?
- dark_one
- 375...499 postów
Lepiej nie ruszać samych kartek, a spinacze zmienić na nowe. Z tego co pamiętam z opowieści mojego ojca to amoniakiem impregnowało/wywoływało się duże odbitki powielaczowe w rodzaju dokumentacji technicznej czy rysunków technicznych. Arkusze tak potraktowane po latach stają się niesamowicie kruche. Znam to z własnego doświadczenia bo w pracy mamy taką dokumentację i czasem korzystanie z tego to festiwal ostrożności. Nie wiem jak to wygląda w przypadku papieru kredowego ale podejrzewam że podobnie.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Waldemar D. pisze:Wywabianie plam z rdzy jest pracochłonne i wymaga sporego doświadczenia. Najpierw na ślady działa się roztworem kwasu szczawiowego, następnie po przepłukaniu wodą, działamy na plamy amoniakiem i po kolejnym płukaniu, nadmanganianem potasu. Ta metoda jest również bardzo skuteczna na plamy z atramentu. Tak działają profesjonaliści... Bez wprawy i odpowiedniego doświadczenia ciężko będzie wykonać ten zabieg w warunkach domowych.
Wystarczy kwas szczawiowy albo cytrynowy. Kwasy organiczne mają wysokie powinowactwo do żelaza.
Nadmanganian potasu - chyba po to aby jony Fe2+ utlenić do Fe3+ - ale to tlyko daje zwiększenie intensywności zabarwienia plamy....