Wzmacniacz radiowęzła do ID

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wzmacniacz radiowęzła do ID

Post autor: chrzan49 »

Witam.Pomóżcie Koledzy.Idę sobie 2 dni temu koło śmietniczka modernizowanego budynku w mojej wsi a tu patrzę i oczom nie wierzę.Odgarnąłem żelastwo i połamane rigipsy i zobaczyłem porzucona sierotkę.Przygarnąłem natychmiast ,odczyściłem wstępnie i szybciutko do garażu aby Ukochana Małżonka broń Boże nie zobaczyła.Praktycznie kompletny.
Obsada lamp: 3x ECC 81,1x ECC 82 ,1X EZ 81,4xEY88,4xEL34.
Uprzejmie prosze o identyfikację ,ponieważ "cudo" nie posiada żadnej tabliczki producenta.wsze;kie wasze cenne uwagi na temat parametrów -mile widziane.
Nagroda : piwo do wypicia ze Znalazcą.
Pozdrawiam Tomasz
PS omal przepukliny nie dostałem bo bydlę nad wyraz ciężkie i na całe szczęście wandale go nie dopadli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz radiowęzła do ID

Post autor: jethrotull »

W galerii fonaru znajdziesz ten wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

W-100 prod. Elektronika - Legionowo. Bardzo dobry wzmacniacz, transformatory to klasa sama w sobie :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

DZIĘKI.A coś więcej?

T
traxman

Post autor: traxman »

Właśnie te transformatory głośnikowe to te coś "więcej", wzmacniacz miał sprzężenie katodowe (jak legendarne wzmacniacze firmy QUAD), podział na sekcje, możliwość przełączenia na 8R oraz pasmo znacznie przekraczające wymagania radiowęzła, a nawet dzisiejszego HiFi. Spokojnie obsłuży parę KT88PP.
Aż szkoda go było używać do nagłośnienia Gomuły i innych "wicie Panie", on raczej nadawał się nagłaśniania Evity Peron.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Miód na zbolałą duszę mi lejecie ale gdzie jakieś dane techniczne zdobędę? Jam nieco wiekowy tow.Wiesława świetnie pamiętam a zwłaszcza uroczy sposób cytowania kwintali z ha i procentów a boska Evitka Peron to inna bajka.
Może byśmy wspólnie ten wynalazek przetestowali? Lokalizacja Zgierz więc niedaleczko a może przecież do Litzmanstadt dojechać na kocyku.To do Vault Dweller
Pozdrawiam Tomasz
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Przed jakimikolwiek próbami trzeba całość starannie wysuszyć i pomierzyć stan izolacji .
Pomiar megoomomierzem o napięciu 500V /stałego/.Jak bedzie miał dobra izolację uzwojenia pierwotnego do jego żyły zerującej -rzędu 100-1000 MOmów to go można włączyć bezpiecznie .
Wg. starych norm na 1V napięcia sieciowego izolacja miedzy zylami kabla sieciowego miała wynosi.ć min. 1 kOhm -
Nowych danych nie mam.
Włączenie niewysuszonego wzmacniacza grozi jakimś wyrobieniem ścieżek przebiciowych /pocżątek zniszczenia/.
Nic na siłę -niech poleży w suchym -przewiewnym miejscu-nawet 1-mc..Pomiary powtórzyć i porównać wyniki.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Do KaW.Dzięki .Leżał kilka dni na dworze a nieco padało.Na szczęście był przykryty płytami gipsowymi.Na razie "suszy" się w garażu a potem będę musiał przemycić do kanciapki choć Potwór czujny jak Milicja(Ludowa).Jezu,za co ja tak cierpię.Was też gnębią Wasze Potwory?To są spore moce i wysokie napięcia (mówie o wzmaku)
Pozdrawiam Tomasz

PS Dziękuje Koledze Zoltanowi, bo pozostawił w necie piękne artykuły o zabytku.mam już wszystko co potrzebuję.
geguś

Post autor: geguś »

KaW pisze: Wg. starych norm na 1V napięcia sieciowego izolacja miedzy zylami kabla sieciowego miała wynosi.ć min. 1 kOhm -
Nowych danych nie mam.
Wg nowej 1M do 500V.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Chrzan49 - chętnie zobaczę ten wzmacniacz, obmierzę i przegwizdam na sztucznym obciążeniu... Gorzej z odsłuchem - brak mi kolumny, która to przyjmie, chociaż mogę sprawdzić na kołchoźniku. Swoją drogą kiedyś chyba wrzucałem tu kompletną serwisówkę od Bogusia, jeśli wpadniesz z pędrakiem to mogę Ci skopiować :).

KaW - ale Ty pierdzielisz bzdury, jeśli wzmacniacz zawilgł ale na oko jest w dobrym stanie, to niech poleży dzień czy dwa bez włączania w suchym pomieszczeniu i mu to wystarczy, obędzie się bez jakichś specjalnych testów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Vault_Dweller pisze:KaW - ale Ty pierdzielisz bzdury, jeśli wzmacniacz zawilgł ale na oko jest w dobrym stanie, to niech poleży dzień czy dwa bez włączania w suchym pomieszczeniu i mu to wystarczy, obędzie się bez jakichś specjalnych testów.
W suchym i w temperaturze powyżej punktu rosy, czyli powyżej 10stC.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Według danych technicznych transformatorów ze wzmacniacza W-100 izolacja międzyuzwojeniowa w nich wykonana jest z papieru olejowego.Ponadto po złozeniu trafo jest suszone przez 12 godzin w temp 90 stopni potem nasycane w zimnym lakierze elektroizolacyjnym ( poprzez zanurzenie ) a nastepnie suszone w piecu przez 2 godziny w temp. 100stopni.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

To jest wzmacniacz naprawde dobry i szkoda go spisywac na straty.Lepiej delikatnie pomierzyć -nawet napięciem z uniwersalnego cyfrowego
niz patrzec na fajerwerki.Gdyby ich leżało w miejscu znalezienia 500szt nie pisałbym nic . Zniszczyć cos w elektronice to tzw "moment nieuwagi".
Jakość wykonania znam -ale po iluś cyklach temperaturowych każda izolacja pęka .Przecież izolacja tez pracuje termicznie .
Gdyby to był silnik od odkurzacza ,to bym proponował metode elektryka -sieć 230V I żarówka 15W w szereg.-prosty próbnik jakości izolacji.
Nie należy szerzyć tzw. podejścia na HURRA -prawidłowo jest wykonać podstawowe pomiary elektryczne -w tym wyp. pomiar izolacji .
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziękuję za cenne uwagi.Wzmak w fachowej konserwacji przez złote rączki kol.Vaulta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Koledze Vault Dweller serdecznie dziękuję za wkład (olbrzymi) w renowację Elektroniki.Foty zamieszczę.Wzmak jak nowy albo lepszy.W przyszłym tygodniu przegwizdamy .Pozdrawiam.
PS Krzysztof -mazs jeszcze u mnie "sraczkowego"kołchoźnika obiecanego.Zabacyłek.Wybacz.