Wzmacniacz radiowęzła do ID
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Wzmacniacz radiowęzła do ID
Witam.Pomóżcie Koledzy.Idę sobie 2 dni temu koło śmietniczka modernizowanego budynku w mojej wsi a tu patrzę i oczom nie wierzę.Odgarnąłem żelastwo i połamane rigipsy i zobaczyłem porzucona sierotkę.Przygarnąłem natychmiast ,odczyściłem wstępnie i szybciutko do garażu aby Ukochana Małżonka broń Boże nie zobaczyła.Praktycznie kompletny.
Obsada lamp: 3x ECC 81,1x ECC 82 ,1X EZ 81,4xEY88,4xEL34.
Uprzejmie prosze o identyfikację ,ponieważ "cudo" nie posiada żadnej tabliczki producenta.wsze;kie wasze cenne uwagi na temat parametrów -mile widziane.
Nagroda : piwo do wypicia ze Znalazcą.
Pozdrawiam Tomasz
PS omal przepukliny nie dostałem bo bydlę nad wyraz ciężkie i na całe szczęście wandale go nie dopadli.
Obsada lamp: 3x ECC 81,1x ECC 82 ,1X EZ 81,4xEY88,4xEL34.
Uprzejmie prosze o identyfikację ,ponieważ "cudo" nie posiada żadnej tabliczki producenta.wsze;kie wasze cenne uwagi na temat parametrów -mile widziane.
Nagroda : piwo do wypicia ze Znalazcą.
Pozdrawiam Tomasz
PS omal przepukliny nie dostałem bo bydlę nad wyraz ciężkie i na całe szczęście wandale go nie dopadli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
Re: Wzmacniacz radiowęzła do ID
W-100 prod. Elektronika - Legionowo. Bardzo dobry wzmacniacz, transformatory to klasa sama w sobie
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1875...2499 postów
DZIĘKI.A coś więcej?
T
T
Właśnie te transformatory głośnikowe to te coś "więcej", wzmacniacz miał sprzężenie katodowe (jak legendarne wzmacniacze firmy QUAD), podział na sekcje, możliwość przełączenia na 8R oraz pasmo znacznie przekraczające wymagania radiowęzła, a nawet dzisiejszego HiFi. Spokojnie obsłuży parę KT88PP.
Aż szkoda go było używać do nagłośnienia Gomuły i innych "wicie Panie", on raczej nadawał się nagłaśniania Evity Peron.
Aż szkoda go było używać do nagłośnienia Gomuły i innych "wicie Panie", on raczej nadawał się nagłaśniania Evity Peron.
-
- 1875...2499 postów
Miód na zbolałą duszę mi lejecie ale gdzie jakieś dane techniczne zdobędę? Jam nieco wiekowy tow.Wiesława świetnie pamiętam a zwłaszcza uroczy sposób cytowania kwintali z ha i procentów a boska Evitka Peron to inna bajka.
Może byśmy wspólnie ten wynalazek przetestowali? Lokalizacja Zgierz więc niedaleczko a może przecież do Litzmanstadt dojechać na kocyku.To do Vault Dweller
Pozdrawiam Tomasz
Może byśmy wspólnie ten wynalazek przetestowali? Lokalizacja Zgierz więc niedaleczko a może przecież do Litzmanstadt dojechać na kocyku.To do Vault Dweller
Pozdrawiam Tomasz
-
- 625...1249 postów
Przed jakimikolwiek próbami trzeba całość starannie wysuszyć i pomierzyć stan izolacji .
Pomiar megoomomierzem o napięciu 500V /stałego/.Jak bedzie miał dobra izolację uzwojenia pierwotnego do jego żyły zerującej -rzędu 100-1000 MOmów to go można włączyć bezpiecznie .
Wg. starych norm na 1V napięcia sieciowego izolacja miedzy zylami kabla sieciowego miała wynosi.ć min. 1 kOhm -
Nowych danych nie mam.
Włączenie niewysuszonego wzmacniacza grozi jakimś wyrobieniem ścieżek przebiciowych /pocżątek zniszczenia/.
Nic na siłę -niech poleży w suchym -przewiewnym miejscu-nawet 1-mc..Pomiary powtórzyć i porównać wyniki.
Pomiar megoomomierzem o napięciu 500V /stałego/.Jak bedzie miał dobra izolację uzwojenia pierwotnego do jego żyły zerującej -rzędu 100-1000 MOmów to go można włączyć bezpiecznie .
Wg. starych norm na 1V napięcia sieciowego izolacja miedzy zylami kabla sieciowego miała wynosi.ć min. 1 kOhm -
Nowych danych nie mam.
Włączenie niewysuszonego wzmacniacza grozi jakimś wyrobieniem ścieżek przebiciowych /pocżątek zniszczenia/.
Nic na siłę -niech poleży w suchym -przewiewnym miejscu-nawet 1-mc..Pomiary powtórzyć i porównać wyniki.
-
- 1875...2499 postów
Do KaW.Dzięki .Leżał kilka dni na dworze a nieco padało.Na szczęście był przykryty płytami gipsowymi.Na razie "suszy" się w garażu a potem będę musiał przemycić do kanciapki choć Potwór czujny jak Milicja(Ludowa).Jezu,za co ja tak cierpię.Was też gnębią Wasze Potwory?To są spore moce i wysokie napięcia (mówie o wzmaku)
Pozdrawiam Tomasz
PS Dziękuje Koledze Zoltanowi, bo pozostawił w necie piękne artykuły o zabytku.mam już wszystko co potrzebuję.
Pozdrawiam Tomasz
PS Dziękuje Koledze Zoltanowi, bo pozostawił w necie piękne artykuły o zabytku.mam już wszystko co potrzebuję.
Wg nowej 1M do 500V.KaW pisze: Wg. starych norm na 1V napięcia sieciowego izolacja miedzy zylami kabla sieciowego miała wynosi.ć min. 1 kOhm -
Nowych danych nie mam.
-
- 2500...3124 posty
Chrzan49 - chętnie zobaczę ten wzmacniacz, obmierzę i przegwizdam na sztucznym obciążeniu... Gorzej z odsłuchem - brak mi kolumny, która to przyjmie, chociaż mogę sprawdzić na kołchoźniku. Swoją drogą kiedyś chyba wrzucałem tu kompletną serwisówkę od Bogusia, jeśli wpadniesz z pędrakiem to mogę Ci skopiować
.
KaW - ale Ty pierdzielisz bzdury, jeśli wzmacniacz zawilgł ale na oko jest w dobrym stanie, to niech poleży dzień czy dwa bez włączania w suchym pomieszczeniu i mu to wystarczy, obędzie się bez jakichś specjalnych testów.

KaW - ale Ty pierdzielisz bzdury, jeśli wzmacniacz zawilgł ale na oko jest w dobrym stanie, to niech poleży dzień czy dwa bez włączania w suchym pomieszczeniu i mu to wystarczy, obędzie się bez jakichś specjalnych testów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 375...499 postów
W suchym i w temperaturze powyżej punktu rosy, czyli powyżej 10stC.Vault_Dweller pisze:KaW - ale Ty pierdzielisz bzdury, jeśli wzmacniacz zawilgł ale na oko jest w dobrym stanie, to niech poleży dzień czy dwa bez włączania w suchym pomieszczeniu i mu to wystarczy, obędzie się bez jakichś specjalnych testów.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 2500...3124 posty
Według danych technicznych transformatorów ze wzmacniacza W-100 izolacja międzyuzwojeniowa w nich wykonana jest z papieru olejowego.Ponadto po złozeniu trafo jest suszone przez 12 godzin w temp 90 stopni potem nasycane w zimnym lakierze elektroizolacyjnym ( poprzez zanurzenie ) a nastepnie suszone w piecu przez 2 godziny w temp. 100stopni.
-
- 625...1249 postów
To jest wzmacniacz naprawde dobry i szkoda go spisywac na straty.Lepiej delikatnie pomierzyć -nawet napięciem z uniwersalnego cyfrowego
niz patrzec na fajerwerki.Gdyby ich leżało w miejscu znalezienia 500szt nie pisałbym nic . Zniszczyć cos w elektronice to tzw "moment nieuwagi".
Jakość wykonania znam -ale po iluś cyklach temperaturowych każda izolacja pęka .Przecież izolacja tez pracuje termicznie .
Gdyby to był silnik od odkurzacza ,to bym proponował metode elektryka -sieć 230V I żarówka 15W w szereg.-prosty próbnik jakości izolacji.
Nie należy szerzyć tzw. podejścia na HURRA -prawidłowo jest wykonać podstawowe pomiary elektryczne -w tym wyp. pomiar izolacji .
niz patrzec na fajerwerki.Gdyby ich leżało w miejscu znalezienia 500szt nie pisałbym nic . Zniszczyć cos w elektronice to tzw "moment nieuwagi".
Jakość wykonania znam -ale po iluś cyklach temperaturowych każda izolacja pęka .Przecież izolacja tez pracuje termicznie .
Gdyby to był silnik od odkurzacza ,to bym proponował metode elektryka -sieć 230V I żarówka 15W w szereg.-prosty próbnik jakości izolacji.
Nie należy szerzyć tzw. podejścia na HURRA -prawidłowo jest wykonać podstawowe pomiary elektryczne -w tym wyp. pomiar izolacji .
-
- 1875...2499 postów
Dziękuję za cenne uwagi.Wzmak w fachowej konserwacji przez złote rączki kol.Vaulta.
-
- 1875...2499 postów
Koledze Vault Dweller serdecznie dziękuję za wkład (olbrzymi) w renowację Elektroniki.Foty zamieszczę.Wzmak jak nowy albo lepszy.W przyszłym tygodniu przegwizdamy .Pozdrawiam.
PS Krzysztof -mazs jeszcze u mnie "sraczkowego"kołchoźnika obiecanego.Zabacyłek.Wybacz.
PS Krzysztof -mazs jeszcze u mnie "sraczkowego"kołchoźnika obiecanego.Zabacyłek.Wybacz.