Symetryzacja uzwojen zarzenia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gosc123

Re: Symetryzacja uzwojen zarzenia

Post autor: gosc123 »

Zastanawia mnie czy stosowanie kondensatora bocznikujacego rezystor katodowy ma wplyw na smieci przedostajace sie z obwodu zarzenia lampy na katode?
Akurat I stopniu mam SRPP i rezystor katodowy niebocznikowany , wszedzie gdzie sie obejrze jest ten kondensator Ck- co on wnosi poza utrzymaniem potencjalu katody na 'stalym' poziomie ?Jak wyznaczyc jego wartosc - sprawa jest prosta w przypadku obciazenia lampy rezystorem anodowym , ale jak jest w przypadku SRPP? Jakie typy stosujecie , do elektrolitow jakos mam wstret , moze tantalowe ( sa latwo dostepne np. 50uF/10V) ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

lysy ns pisze:Zastanawia mnie czy stosowanie kondensatora bocznikujacego rezystor katodowy ma wplyw na smieci przedostajace sie z obwodu zarzenia lampy na katode?
Akurat I stopniu mam SRPP i rezystor katodowy niebocznikowany , wszedzie gdzie sie obejrze jest ten kondensator Ck- co on wnosi poza utrzymaniem potencjalu katody na 'stalym' poziomie ?Jak wyznaczyc jego wartosc - sprawa jest prosta w przypadku obciazenia lampy rezystorem anodowym , ale jak jest w przypadku SRPP? Jakie typy stosujecie , do elektrolitow jakos mam wstret , moze tantalowe ( sa latwo dostepne np. 50uF/10V) ?
Kondensator ten zwiera katodę do masy (dla prądów zmiennych), więc i zakłócenia od żarzenia odprowadza do masy, zmniejszając przez to wrażliwość stopnia. Ale o ile nie jets to superczuły szerokopasmowy stopień wejściowy to zakłócenia od żarzenia nie powinny być problemem.
Brencik

Post autor: Brencik »

tszczesn pisze: Kondensator ten zwiera katodę do masy (dla prądów zmiennych), więc i zakłócenia od żarzenia odprowadza do masy, zmniejszając przez to wrażliwość stopnia. Ale o ile nie jets to superczuły szerokopasmowy stopień wejściowy to zakłócenia od żarzenia nie powinny być problemem.
Ale jednocześnie zwiększa się wzmocnienie stopnia który staję czulszy... czyli koło się zamyka i nie wiemy co jest lepsze. Może dla jednej lampy i danego punktu pracy taka opcja spowoduje zmniejszenie się zakłóceń od żarzenia a w innej będzie odwrotnie.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Brencik pisze: Ale jednocześnie zwiększa się wzmocnienie stopnia który staję czulszy... czyli koło się zamyka i nie wiemy co jest lepsze. Może dla jednej lampy i danego punktu pracy taka opcja spowoduje zmniejszenie się zakłóceń od żarzenia a w innej będzie odwrotnie.
A, to już nie fakt a oczywisty fuckt: jak się natrafi na upierdliwą bańkę (a wielu - zwłaszcza młódź - nie wie o tym, że lampa lampie nierówna - nawet NOS-y od renomowanych wywórców :!: ) to taka krew wyssie z człowieka do sucha - a ów brumu nie zniweluje.
Zwłaszcza niektóre ECC83 z Neuhaus są takie.

Dlatego aleksandryjskie cięcie węzła gordyjskiego: katoda L1 do masy - oczywiście w najmniej zakłóconym miejscu (u mnie przy gnieździe wejściowym) i pozamiatane :D

Wadą tego rozwiązania jest jakby spłaszczenie (subiektywne) brzmienia, ale nie ma co do czego siać.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mam nawet jedną wściekle brumiącą 6N2P-EW. Nie nadaje się do niczego, podejrzewam upływ między kadotą a grzejnikiem. Może jakby ze stałego żarzyć to by jeszcze popracowała.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

jethrotull pisze:Mam nawet jedną wściekle brumiącą 6N2P-EW. Nie nadaje się do niczego, podejrzewam upływ między kadotą a grzejnikiem. Może jakby ze stałego żarzyć to by jeszcze popracowała.
To zastosuj cięcie aleksandryjskie ( :arrow: mój poprzedni post)
albo wsadź ją do odwracacza fazy - tam to nie powinno przeszkadzać (pod warunkiem, że odwracacz nie jest równocześnie pierwszym stopniem wzmocnienia w jakimś dopalaczu :idea: )

No i na wszelki wypadek zmierz obukierunkowo przejścia ż-k1 i ż-k2 - na zimno i na gorąco
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
gosc123

Chyba odpuszce kondensator bocznikujacy rezystor katodowy .Brumienie pochodzi od lamp , dzisiaj zmienilem lampy stopnia wstepnego i zeby uslyszec jakikolwiek brum musze przystawic cho wprost do glosnika.
Mam pytanko , jak wyznaczyc warunki pracy w stopniu SRPP , gdy rezystor kat. gornej lampy ma inna wartosc od rezystora kat. lampy dolnej (np 1k i 470R). W jakim celu stosuje sie taka kombinacje , czy tylko zeby ustalic odpowiednie napiecie na siatce stopnia nastepujacego, ktore pochodzi z anody lampy dolnej?
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na mnie w kwestii kaskody nie licz - nigdy nie stosowałem i nie zamierzam stosować takiej sztuczki w m.cz. choćby milczała jak grób i śpiewała jak słowik... cóż, stara szkoła we mnie siedzi ;))
gosc123

Jakie sa twoje przeciw SRPP i co proponujesz jako stopien wstepny do EL34/PP ?
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

lysy ns pisze:Jakie sa twoje przeciw SRPP i co proponujesz jako stopien wstepny do EL34/PP ?
Żeby SRPP prawidłowo działał musi mieć odpowiednie zasilanie. Na standardowych 250 - 300V ma różne humory...

I nie myśl, że nie próbowałem :oops: - co to to nie ja, zebym nie spróbował, ale nie chodziło tak jak oczekiwałem i posłałem te eksperymenty do czarta - chyba nieodwołanie.

Co proponuję? Np. przyzwoicie zrobiony (i to bez udziwnień czyli cysto forma, Panocku - alias katalogowo) stopień na poczciwej EF86 - wiem, że ludzie nie lubią pentod na wejściach bo teraz moda na triody, ale ta lampka jest wyjątkowo wdzięczna, niezawodna i niekłopotliwa w aplikacji.

Do tego niesamowita żywotność i stabilność parametrów, małe szumy, pomijalne brumy i - zwłaszcza, gdy EF806 - minimalne mikrofonowanie. No i duże wzmocnienie o minimalnych zniekształceniach

I cudownie miękkie i delikatne brzmienie. Zupełnie niepentodowe (subiektywnie oceniając).
gosc123

Czyli jakim napieciem zasilac ?
Chcialbym porownac 2 stopnie SRPP , jeden standard(oba rezystory katodowe takie same ) i drugi z roznymi wartosciami .Nie bardzo wiem jak wyznaczyc warunki w tym drugim przypadku - moze ktos ma jakas literature w formie elektronicznej?
Jak jest z tym wyznaczaniem kondensatorow bocznikujacych rezystor katodowy , z roznych zrodel wynika ze dobiera sie go tak aby cz. odciecia byla 1-5Hz i wychodza wartosci powiedzmy w okolicach 100u . Przegladalem wczoraj jakies schematy a tam 10000u?
traxman

Post autor: traxman »

lysy ns pisze:C Przegladalem wczoraj jakies schematy a tam 10000u?
Bo nie zawsze słowo pisane jest prawdziwe.
gosc123

quote="traxman"]
lysy ns pisze:C Przegladalem wczoraj jakies schematy a tam 10000u?
Bo nie zawsze słowo pisane jest prawdziwe.[/quote]
Czyli blad w druku?
Znasz moze jakies miejsce w internecie gdzie moge cos znalezc o SRPP ,w przypadku o ktory pytam?
traxman

Post autor: traxman »

Nie o to chodzi, w internecie jest sporo schematów z błędami, kto się sparzył podchodzi do sprawy bardzo ostrożnie.
Jest trochę starszej literatury godnej polecenia, była strona "pmillet" czy jakoś tak, gdzie zamieszczono sporo skanów amerykańskich książek technicznych - znajdziesz to i wiele innych wyjaśnień.
Znalazło się:
http://www.pmillett.com/tecnical_books_online.htm
Brencik

Post autor: Brencik »

To jaki sposób z podanych niżej trzech jest najlepszy? Ponoć dla PCL86 lepiej jak nie symetryzujemy tylko damy nogę 4 ma masę (ponoć budowa grzejników powoduje że taka opcje daje mały brum - ktoś to opisywał chyba tu gdzieś).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.