Wskazówka do Sonatiny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Wskazówka do Sonatiny
Witam! Ma ktoś z Was zdjęcie tej części? Jestem właśnie na etapie odnawiania tego radia, ale brak w nim właśnie wskazówki i muszę ją dorobić. Także zdjęcie mile widziane. Pozdrawiam.
Re: Wskazówka do Sonatiny
Witam chyba takie fotki wystarczą, na wskazówkę naciągnięta jest czerwona koszulka igielitowa jeszcze jakieś fotki ? rozebrane radyjko mam a długo go nie mogę tak trzymać żona protestuje
pozdrawiam Hieronim.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Dzieki wielkie
Myslałem że to jest jakaś bardziej finezyjna konstrukcja
Czyli da się spokojnie zrobić. Muszę przyznać że radyjko które mam miało zostać przeznaczone na części ( hassis w strasznym stanie, do tego obudowa... opał nawet by nie wyszedł) ale po kilku postach stwierdziłem że trzeba będzie je odnowić. Mam jeszcze prośbę o 2 zdjęćia, mianowićie tylnia ścianka (muszę dorobić) i spód obudowy w widoku z zewnątrz. Po resztkach listwy sądze że tam była jakaś kratka czy coś podobnego do osłonięcia tego otworu? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję 

Proszę bardzo a co do tylniej ścianki to tu już zaczynają się u mnie "schody"
, pozdrawiam Hieronim.

-
- 125...249 postów
Witam.jacekk pisze:Czyli da się spokojnie zrobić. Muszę przyznać że radyjko które mam miało zostać przeznaczone na części ( hassis w strasznym stanie, do tego obudowa... opał nawet by nie wyszedł) ale po kilku postach stwierdziłem że trzeba będzie je odnowić.
Po tym co piszesz masz spore braki w częściach no i resztę także w dość nieprzyzwoitym stanie. To dość popularne radyjko można więc je odnowić niewielkim nakładem finansowym jeżeli samą naprawą i rekonstrukcją zajmiesz się osobiście. Ode mnie w prezencie otrzymasz czerwoną metalową wskazówkę, z której bez problemów dorobisz, prawdopodobnie tylko poprzez jej przycięcie tą brakującą ( jednakże postaram się jeszcze poszukać oryginalnej ). Jedynie musiałbyś pokryć koszty przesyłki. Ja prawdę mówiąc jak tylko jest to możliwe trzymam się oryginalnych elementów nie tylko jeżeli chodzi o radia ale i też inne starocie. Wobec tego co piszesz o swojej obudowie miałbym także dla Ciebie inną propozycję. Dobrą obudowę z oryginalną dolną ścianką mogę Ci odstapić za naprawde symboliczną kwotę lub za coś na wymianę. Jest zdrowa tylko do odnowienia politury - pomalowania. Jeżeli byłbyś zainteresowany proszę o korespondencję na PW. Także tam prześlę ewentualnie fotki.
Pozdrawiam.
Marek
-
- 1250...1874 posty
Dziękuję za zdjęcia! Już wiem co z czym jeść
Wiec tak, radyjko powoli wraca do świata grających radyjek
Całość remontu robię sam, mam warunki ku temu (odpowiednie narzędzia, miejsce itp) więc i poważnych napraw się nie boję. Jako że radio w pierwszych planach miało iść na "stracenie" więc, jakieś cześci które będą nie oryginalne nie będą razić w oczy
Owszem czeka mnie jeszcze trochę pracy do efektu końcowego, ale i tak już jest "niebo a ziemia" w stanie przed i po.

-
- 1250...1874 posty
Witam ponownie. Radyjko już się odezwało
Co prawda dopiero częśc mcz. ale jednak. jakiś McGiver chyba się tam dobrał niestety, no i myszy... Ma ktoś z Was dane cewek? wszystkie są pogryzione
a chciałbym uruchomić przynajmniej zakres fal długich.
Ps. Wasze sonatiny mają wejście na gramofon? jak to działa w ogóle? i czy to jest to faktycznie?

Ps. Wasze sonatiny mają wejście na gramofon? jak to działa w ogóle? i czy to jest to faktycznie?
-
- 6250...9374 posty
Sonatinka, przynajmniej moja i jak chyba wszystkie radioodbiorniki o zasilaniu uniwersalnym produkowane w kraju, nie posiadały wejścia na gramofon. To były by dodatkowe koszty choć w Czechach do uniwersalnych Tesli pakowano małe trafko i wejście gramofonowe było.
Jeśli tylko zakres częstotliwości zgadza się z zakresem fal w Pionierku, spróbuj zastosować siędo danych nawojowych z niego.
Pozdrawiam!
Jeśli tylko zakres częstotliwości zgadza się z zakresem fal w Pionierku, spróbuj zastosować siędo danych nawojowych z niego.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
A są gdzieś dane tych cewek? Bo prawdę mówiąc nie znalazłem :/ A co do tego wejścia to u mnie w tym radio jest ono. Po środku hassis z tylu są dwa gniazdka podłączone do 2-iej lampy UCH21. I po podaniu sygnału z małego bateryjnego radia dziala jako wzmacniacz.
Znalazłem. O ile heterodyne dało by się ożenić to już obwody wejśćiowe niewiem jak zrobić. W Pionierze jest "transformator" zaś w Sonatinie jest prosty obwód LC. Czy po prostu wziąć nawinąć jedną cewkę tą "wejśćiową"? Zgłupiałem trochę już...
Znalazłem. O ile heterodyne dało by się ożenić to już obwody wejśćiowe niewiem jak zrobić. W Pionierze jest "transformator" zaś w Sonatinie jest prosty obwód LC. Czy po prostu wziąć nawinąć jedną cewkę tą "wejśćiową"? Zgłupiałem trochę już...
-
- 6250...9374 posty
Pokaż zdjęcie tego wejścia, niby gramofonowego... Na dodatkowy głośnik jest ale możliwe że ktoś sobie to dorobił, miałem takiego Pioniera 6161.
Co do cewki, najlepiej było by odwijając policzyć zwoje, choćby w dużym przybliżeniu. Inaczej nie dojdziemy
Co do cewki, najlepiej było by odwijając policzyć zwoje, choćby w dużym przybliżeniu. Inaczej nie dojdziemy

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Proszę. Oto te zdjęcia, mi się wydaje że to jest tam od początku, są te same wkręty co i w innych częściach radia. I nie jest to wyjście na głośnik, bo jest to wejście. (tak właśnie uruchomiłem przez nie część mcz.) A cewka nie istnieje niestety, zrobił się z niej kłębek drutu 

-
- 6250...9374 posty
Śmiem twierdzić że jest to dorobione wejście. Lepiej uważaj z podłączaniem tam czegokolwiek bo to cudo ma czasami fazę na chassis i możesz sobie tym rozwalić źródło sygnału
Gdyby wejście było oryginalne zapewne było by zanitowane a nie przykręcane.
Spróbuj odpalić ją narazie na falach krótkich, na tym zakresie cewki mają dość gruby drut i nawet jeśli była by jakaś uszkodzona to będzie to łatwe do naprawy bo jest mało zwojów.
Powodzenia!

Spróbuj odpalić ją narazie na falach krótkich, na tym zakresie cewki mają dość gruby drut i nawet jeśli była by jakaś uszkodzona to będzie to łatwe do naprawy bo jest mało zwojów.
Powodzenia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Możliwe że tak właśnie jest, ekspertem w tych sprawach nie jestem i mogę się mylić
O zepsucie czego kolwiek się nie martwię mam takie coś. Jest to autotransformator z separacją wejścia i wyjścia. Bardzo przydatny wynalazek przy różnych zajęciach... A pochodzi ze złomu. (tam był znaleziony) 

-
- 625...1249 postów
Cewki obwodów wejściowych Sonatiny:
Fale długie - uzwojenie 1 - 440 zw, uzwojenie 2 - 1145 zw dne 0,1 mm - uzwojenie komórkowe 1/2 fali obr.
Fale średnie - uzwojenie 1 - 124 zw lica 7 x 00,7, uzwojenie 2 - 470 zw DNEJ 0,1 mm. rodzaj uzwojenia jak wyżej.
Fale krótkie 1 - uzwojenia 1 i 2 po 13 zw. Uzwojenie 1 DNBB 0,5, uzw. 2 - DNEJ 0,1 uzwojenie jednowarstwowe.
Fale krótkie 2 - uzwojenie 1 5.5 zw DNBB 0,5 mm, uzw. 2 - 25 zw DNEJ 0,1 mm. Uzwojenie jednowarstwowe.
Cewki obwodów oscylatora:
Fale dł. - uzwojenie 1 - 190 zw, uzw 2 - 24zw DNJJn o,1 mm, komórkowe.
Fale śr. - uzwojenie 1 - 90 zw, uzw 2 - 13 zw DNEJ 0,1 mm , komórkowe
Fale kr.1 - uzwojenie 1 - 17 zw DNEBB 0,5mm, uzw. 2 - 9 zw DNEJ 0,1 mm. Uzwojenie jednowarstwowe.
Fale kr.2 - uzwojenie 1 - 7 zw DNBB 0,5 mm, uzw. 2 - 4 zw DNEJ 0,1 mm jednowarstwowe.
Fale długie - uzwojenie 1 - 440 zw, uzwojenie 2 - 1145 zw dne 0,1 mm - uzwojenie komórkowe 1/2 fali obr.
Fale średnie - uzwojenie 1 - 124 zw lica 7 x 00,7, uzwojenie 2 - 470 zw DNEJ 0,1 mm. rodzaj uzwojenia jak wyżej.
Fale krótkie 1 - uzwojenia 1 i 2 po 13 zw. Uzwojenie 1 DNBB 0,5, uzw. 2 - DNEJ 0,1 uzwojenie jednowarstwowe.
Fale krótkie 2 - uzwojenie 1 5.5 zw DNBB 0,5 mm, uzw. 2 - 25 zw DNEJ 0,1 mm. Uzwojenie jednowarstwowe.
Cewki obwodów oscylatora:
Fale dł. - uzwojenie 1 - 190 zw, uzw 2 - 24zw DNJJn o,1 mm, komórkowe.
Fale śr. - uzwojenie 1 - 90 zw, uzw 2 - 13 zw DNEJ 0,1 mm , komórkowe
Fale kr.1 - uzwojenie 1 - 17 zw DNEBB 0,5mm, uzw. 2 - 9 zw DNEJ 0,1 mm. Uzwojenie jednowarstwowe.
Fale kr.2 - uzwojenie 1 - 7 zw DNBB 0,5 mm, uzw. 2 - 4 zw DNEJ 0,1 mm jednowarstwowe.
-
- 1250...1874 posty
Wielkie dzięki! Jutro zabieram się za cewki, zobaczymy co z tego wyjdzie