Niebieska bańka EL34 TESLA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Niebieska bańka EL34 TESLA
Witam! Czy któryś z szanownych forumowiczów spotkał się z tak nietypowa EL34? Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Niebieska bańka EL34 TESLA
Wiem że amerykańska firma Arcturus produkowała takie lampy (foto) ale Tesle widzę pierwszy raz. Może ktoś sobie stuningował? 

_
-
- 250...374 postów
Tego nie wiem. To zdjęcie znalazłem kiedyś w internecie. Gdzie dokladnie nie pamiętam, dawno to było.fugasi pisze:Może ktoś sobie stuningował?

-
- 1250...1874 posty
Minuta na googlach: http://www.jogis-roehrenbude.de/EL34-St ... 4-Blue.jpgSOVTEK pisze:Tego nie wiem. To zdjęcie znalazłem kiedyś w internecie. Gdzie dokladnie nie pamiętam, dawno to było.fugasi pisze:Może ktoś sobie stuningował?
-
- 2500...3124 posty
Nie tylko el34 były niebieskiego szkła
http://www.tubedepot.com/jj-kt88b.html
http://www.tubedepot.com/jj-kt88b.html
Niebieskie.... Ograniczenie promienowania podczerwonego????
-
- 375...499 postów
Chyba nie, bo ciepło i tak musi się z lampy wydostać. A jak się ograniczy emisję podczerwieni i zostanie sama konwekcja, to temperatura bańki się podniesie, a to chyba źle.
-
- 625...1249 postów
Pamiętam, że był już tutaj kiedyś podobny temat o lampach z niebieskim wnętrzem.
Ale chodziło o lampy małej mocy.
Sam mam kilka takich EF** z niebieską bańką na wysokości systemu.
Pozdrawiam
Matizz
Ale chodziło o lampy małej mocy.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Ale może to być porządane by np. nie podgrzewać innych elementów. POwietrze to słąbawy przewodnik ale promienowanie to już probolem.Krzysiek16 pisze:Chyba nie, bo ciepło i tak musi się z lampy wydostać. A jak się ograniczy emisję podczerwieni i zostanie sama konwekcja, to temperatura bańki się podniesie, a to chyba źle.
Temperatura bańki - no problem - chłodzenie wymuszone. Ale promieniowanie ma gdzieś to czy poeitrze porusza sie powoli (swobodna konwekcja) czy szybko (konwekcja wymuszona).
Sytuacja dotyczy zarówno lamp "napięciowych" jak i mocy oraz niektórych magicznych oczek, głównie starszych. Tzw. niebieszczenie przez pokrycie bańki od wewnątrz tlenkiem wolframu ma na celu zminimalizowanie emisji wtórnej ze szkła (z tego samego powodu pokrywa się bańki niektórych lamp grafitem). Niebieszczone były np. lampy EF91, EL51, EM1, EM4, ale raczej nigdy nie całe bańki, lecz tylko określone jej miejsca, np. w oczkach magicznych naprzeciw ekranu.Matizz pisze: Ale chodziło o lampy małej mocy.
-
- 3125...6249 postów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
No kurczę, zawodowo ta E34L JJ wygląda
Muszę sprawdzić, jaki ma wolfram wpływ na brzmienie gitarowca 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 125...249 postów
Mam pytanie przy okazji, czy wewnętrzna strona bańki rosyjskiej lampy 6P6S jest właśnie pokryta grafitem? Przyznam, że nigdy się nad tym dotychczas nie zastanawiałem. I dlaczego w tej lampie, a juz w innych podobnych tetrodach strumienowych jak np. 6P3S, albo 6V6 tego patentu się nie stosuje.OTLamp pisze: (z tego samego powodu pokrywa się bańki niektórych lamp grafitem).
Tak.kris pisze: Mam pytanie przy okazji, czy wewnętrzna strona bańki rosyjskiej lampy 6P6S jest właśnie pokryta grafitem?
W 6V6 jak najbardziej. Generalnie zależy to od konstrukcji systemu elektrod, zastosowanych materiałów itp. Istnieją lampy tego samego typu z powłoką grafitową i bez. Ostatnio miałem w rękach 12AU7 (=ECC82) z grafitowaną bańką. Możliwe, że niektórzy producenci pokrywali bańki grafitem niejako na wszelki wypadek.kris pisze: I dlaczego w tej lampie, a juz w innych podobnych tetrodach strumienowych jak np. 6P3S, albo 6V6 tego patentu się nie stosuje.