Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Post autor: frycz »

Własnie do naszej ferajny przybył nowy kolega, Norweg z pochodzenia. Nazywa się Vega Clipper Super. Inni koledzy, w tym Stradivari patrzą na niego krzywo, bo wiedzą, że nowy kolega oznacza dla nich tułaczkę po świecie aukcji internetowych i szukanie nowego domu. Taki lajf...

A co do radyjka to wykonane jest niezwykle starannie. Ogromna skala opisana absolutnie egzotycznymi stacjami z całego globu, trzysekcyjny kondensator, mnóstwo lamp elektronowych, pięciu różnych typów, bocznostyk i rimlock w jednym. ECH21, AZ1, i para 6V6 w przeciwsobnym wzmacniaczu m cz. Strojenie z kołem zamachowym, pasma amatorskie i chyba BFO :shock: , rozbudowana regulacja tonów, dwa głośniki i montaż który do tej pory widziałem tylko w urządzeniach militarnych. Wszystko schludnie, przestrzennie na ogromnym aluminiowym chassis.

Bajka, to radio to miłość od pierwszego wejrzenia! Jest charakterystyczne dla swej epoki, odbiorników z takimi skalami było wtedy wiele. Były wtedy że tak powiem "modne". Fenomenalna strona intenetowa z radiostacjami takimi jak Radio Luxemburg i przesłaniem , które niosły. jest tu: http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... window%3D1

Niestety jak na razie nigdzie nie natrafiłem na schemat, i z tego co przeczytałem na jakimś fińskim forum nie będzie to proste :/
Ktokolwiek widział..... :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 21 listopada 2009, 14:06 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
Jasiu

Re: Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Gratuluję! Jest absolutnie genialny.

Coś trochę podobnego:
http://www.radiomuseum.org/r/klaveness_ ... 575_a.html
http://www.radiomuseum.org/r/nordstrm_time_super.html

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki, w tym drugim linku jest schemat.
Czy ktoś logował się już w Radiomuseum?

Jak to zrobić najprościej?
Robert SP5RF
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Masz.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję !! :D

Schemat jest wprawdzie trochę inny, ale mam już punkt zaczepienia. A jakby co, to pozostanie mozolnie odrysować z natury.

Szukam dalej.

Pozdr!
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Liczyłeś literówki na skali? Rzuciłem tylko okiem i wpadły mi w nie dwie :shock:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

"WARZAWA" zauważyłem :)

Patrzę, bo nie interesuję się i nie odnawiam odbiorników na których skali nie ma Warszawa. Celują w tym Niemcy :evil:

W radiach francuskich, belgijskich, brytyjskich (poza jakimiś lokalnymi reakcyjniakami), z NRD, Czech, Węgier czy Rosji jest Warszawa, a w tych Niemieckich radiach nie ma . Pomimo ze miejsce jest. Proszę Lowe Opta Traxa , Radio nastawione na jedynkę, i co? i puste miejsce.
Bo Warszawy miało nie być.. :(

Nie jestem w stanie opisać jak mnie to... denerwuje.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio gra!! Gra NIESAMOWICIE !! I nie ma w tym cienia przesady!! Nie potrzeba UKF kiedy jest taki sprzęt!! W tej chwili w paśmie 49 mtr. słucham z Danii stacji, transmitują jakiś mecz i zapodają taką muzę :lol: Fading minimalny! Na kawałku drutu... Prowadzą w stylu lat 60/70 i muza też taka :) Zaraz wrzucę na You Tuba zajawkę, a jak naprawię linkę skali to nakręcę filmiki w HD :)

Był uszkodzony kondensator prostownika - taki inny niż "nasze", na zaginane blaszki, i potencjometr. Potencjometr to chyba wymienię, chociaż jest taki ze "sprzęgłem" jak w Stradivari. Widzę że kiedyś był wymieniany trafo. Nigdzie nie ma bezpiecznika :?:

Radio ma tak czytelny montaż że leci się po kabelkach (każdy ma inny kolor) jak po schemacie !

Radio musiało upaść na bok bo ma "przekoszone" klawisze i chassis. Potrzebuję teraz patentu na czyszczenie aluminium. Mój patent to WD 40 o ściereczka...
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Podobne kondensatory można dorwać na allegro..
Ale ważne że uruchomiłeś.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Znalazłem jeszcze miejsce po jednym kondensatorze, który się zepsuł i ktoś go... wywalił... :shock:
No to w sumie logiczne - zepsuty - wywalamy.

Radio ciągle gra :D Rany Julek, jaką Ci Duńczycy maja radiofonię!! Gra jak bajka a co godzinę podaje kanały satelitarne i adres WWW. Zmienił bym stację ale to trzeba włożyć rękę do wnętrza radia a po ciemku się boję :wink: . I wiecie co? To nie prawda że AM gaśnie. Fakt nie jest to już to co kiedyś , ale stacje są jedna przy drugiej!

Zajawka na YT; http://www.youtube.com/watch?v=A90Mg4LqNrs

Jak zrobię budę i środek to wrzucę filmy HD.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

frycz pisze:Znalazłem jeszcze miejsce po jednym kondensatorze, który się zepsuł i ktoś go... wywalił... :shock:
No to w sumie logiczne - zepsuty - wywalamy.

Radio ciągle gra :D Rany Julek, jaką Ci Duńczycy maja radiofonię!! Gra jak bajka a co godzinę podaje kanały satelitarne i adres WWW. Zmienił bym stację ale to trzeba włożyć rękę do wnętrza radia a po ciemku się boję :wink: . I wiecie co? To nie prawda że AM gaśnie. Fakt nie jest to już to co kiedyś , ale stacje są jedna przy drugiej!

Zajawka na YT; http://www.youtube.com/watch?v=A90Mg4LqNrs

Jak zrobię budę i środek to wrzucę filmy HD.
Fajna sprawa strasznie Ci zazdroszczę
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kurde piękny sprzęt! Jeśli chodzi o nazwy stacyj na skalach. W przedwojennych niemieckich radiach Warszawa jest, przynajmniej w tych trzech które mam. Później już gorzej, nie dawali w ogóle polskich stacyj. Nie wiem jak jest w radiach radzieckich?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Ciekawa sprawa z tą Warszawą a raczej jej brakiem.Posprawdzam w swoich zabytkach.Na szybko Graetz Melodia 301.Piękny tranzystorowy amplitunerek(bo nieduży) o rozbudowanych krótkich i średnich(po 2 zakresy) ma skalę L zupełnie uproszczoną ze znacznikami częstotliwości tylko.Może nie przywiązywali wagi do długich ,uważając to pasmo za "schodzące"?

Radio przepiękne i jak wszystkie skandynawskie ma czysty logiczny montaż.Radość popatrzeć.No i posłuchać.Też czasami lubię poszperać poza FM gdzie gra tylko 3-ka.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Sprawdziłem. Na radiach RFT jest dużo polskich stacji. Natomiast z zachodnich Niemczech nie ma na skali kompletnie nic. Wcześniej nawet nie zauważyłem..

Na:
Nordmende
Loewe opta
Grundig
Philips
nie ma warszawy i polskich stacji.

O dziwo na Graetz-u są.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Bobekmaster pisze:Sprawdziłem. Na radiach RFT jest dużo polskich stacji. Natomiast z zachodnich Niemczech nie ma na skali kompletnie nic. Wcześniej nawet nie zauważyłem..

Na:
Nordmende
Loewe opta
Grundig
Philips
nie ma warszawy i polskich stacji.

O dziwo na Graetz-u są.
Ja to zauważyłem 6 lat temu! Na radiach RFT musiała być Warszawa i jest zawsze pięknie zaznaczona, bo byliśmy z NRD członkami RWPG (Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej) i te radia szły na wewnętrzny komunistyczny rynek. Może tam w Graetzu projektant nie był emerytowanym nazistą, albo co?
W przedwojennych niemieckich Warszawa też jest. To tym bardziej dziwi że Warszawa była silna dobrze odbieraną stacją. Po prostu Warszawy miało nie być. A nienawiść do nas w latach 50-70 była w zachodnich Niemczech ogromna. Heh...
Robert SP5RF