Saby mają bardziej skomplikowana automatykę, lamp też więcej, a chassis budzi szacunek. Nie trzeba trzymać guzika, sam znajduje stację (na wszystkich zakresach - UDSK), ma dwie prędkości - szybką i powolną. ARCz ciągle dostraja radio, do tego są dwie dodatkowe lampy i dość śmieszny, ale skuteczny układ. Przynajmniej Freiburgi tak miały.Bobekmaster pisze:Na własne oczy nie widziałem jeszcze Saby.
Chodziło mi o to że chassis mają mało, mają mało lamp itp.
Jak dla mnie to tylko Saba Meersburg Automatic 125 Stereo konkuruję z tym RFT. Co do funkcji i jakości.
Saby mają troszkę mniej skomplikowaną automatykę. Trzeba trzymać przycisk żeby przewinąć na dalszą stację. W RFT raz się naciska, a on sam jedzie aż do stacji.
Nie jestem pewien czy ma ARCz, ale głowice ma tak stabilną, że po godzinie grania nie trzeba podstrajać. A automatyka od razu dostroiła na max.
Stradivari 4 Automatic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Stradivari 4 Automatic
-
- 1875...2499 postów
Podaj dokładny model. O ile wiem Saby Automatik miały 7-10 lamp. Stradivari 4 ma ich 13.
Np taka SABA Meersburg Automatic 7, wygląda dość biednie..
Np taka SABA Meersburg Automatic 7, wygląda dość biednie..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- moderator
Aoj, to mnie zabiłeś, one nie była moja, tylko ją serwisowałem,, To któryś z Freiburgów, a lamp miał AFAIR 17.Bobekmaster pisze:Podaj dokładny model. O ile wiem Saby Automatik miały 7-10 lamp. Stradivari 4 ma ich 13.
-
- 1875...2499 postów
Ale lamp 17 czyli systemów, czy baniek?
Jeśli baniek, to Ci uwierzę jak pokażesz schemat
Nie twierdze, że Stradivari 4 jest najlepszy na świecie, ale lepszy od większości Sab. Szczególnie Meersburgów. Nie wykluczam, że był porównywalny model Saby lub nawet lepszy.
Chciałbym także zauważyć, że Stradivari 4 był z początku 62 roku(bodajże styczeń). Lepsze Saby były już z późniejszych lat, i niestety miały kwadratowe obudowy..
Większość osób mówi, że NRD-owskie radia były zacofane w porównaniu do zachodnich. Różnica była naprawdę mała.
Już większa różnica była między Polską a zachodem..
Jeśli baniek, to Ci uwierzę jak pokażesz schemat

Nie twierdze, że Stradivari 4 jest najlepszy na świecie, ale lepszy od większości Sab. Szczególnie Meersburgów. Nie wykluczam, że był porównywalny model Saby lub nawet lepszy.
Chciałbym także zauważyć, że Stradivari 4 był z początku 62 roku(bodajże styczeń). Lepsze Saby były już z późniejszych lat, i niestety miały kwadratowe obudowy..
Większość osób mówi, że NRD-owskie radia były zacofane w porównaniu do zachodnich. Różnica była naprawdę mała.
Już większa różnica była między Polską a zachodem..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- moderator
To była chyba Saba Freiburg 15, z takim zestawem lamp: ECC85, ECH81, EF89, EBF89, EM84, EM87, 2*EF86, ECC83, 2*ELL80, EABC80, ECL80. Schematu już nie mam. Radio jest bez stereodekodera, był na osobnym module.Bobekmaster pisze:Ale lamp 17 czyli systemów, czy baniek?
Jeśli baniek, to Ci uwierzę jak pokażesz schemat![]()
![]()
-
- 1875...2499 postów
Albo ja nie umiem liczyć albo tych lamp jest 13
Stradivari ma lampowy stereodekoder, z diodami germanowymi w detektorze. Więc Retro.
Poza tym ta Saba jest z 64-65r, czyli kilka lat po Stradivari 4. Pewnie Saba zerżnęła pomysł ze Stradivariego
A poza tym Saba jest kwadratowa
Wyglądem trochę lepsze od DML 
P.S. Dopiero Freiburg 18 jest porównywalna pod względem technicznym(bajerów) (66-67r)

Stradivari ma lampowy stereodekoder, z diodami germanowymi w detektorze. Więc Retro.

Poza tym ta Saba jest z 64-65r, czyli kilka lat po Stradivari 4. Pewnie Saba zerżnęła pomysł ze Stradivariego

A poza tym Saba jest kwadratowa

P.S. Dopiero Freiburg 18 jest porównywalna pod względem technicznym(bajerów) (66-67r)
-
- moderator
Dlatego pisałem 'AFAIR'Bobekmaster pisze:Albo ja nie umiem liczyć albo tych lamp jest 13![]()
![]()

A Saba na germańcachBobekmaster pisze:Stradivari ma lampowy stereodekoder, z diodami germanowymi w detektorze. Więc Retro.![]()

Były też starsze Saby z chyba identycznym układem, mnie się trafiła ta.Bobekmaster pisze:Poza tym ta Saba jest z 64-65r, czyli kilka lat po Stradivari 4. Pewnie Saba zerżnęła pomysł ze Stradivariego![]()
![]()
[/quote][/quote]Bobekmaster pisze:P.S. Dopiero Freiburg 18 jest porównywalna pod względem technicznym(bajerów) (66-67r)
A co ma więcej?
Dla mnie automatyczne wyszukiwanie stacji, na każdym zakresie (no, na krótkich działa dość średnio, za duża bezwładność), mechaniczne ARCz (też na każdym zakresie) to i tak bajer nie z tej ziemi.
-
- 1875...2499 postów
Były starsze Saby, ale bez pilota i stereodekodera.
Dopiero Saba 18 ma stereodekoder i pilota (ale stereo na germańcach).
Stradivari także ma na wszystkich zakresach Mechanikę. Nie jestem pewien czy ma mechaniczne ARCz, ale silniki mają dużo okablowań, i cewek. Dodatkowo silnik zawsze wtrafia w środek stacji.
Oczywiście do tych wywodów trzeba podejść trochę żartobliwie

Ostatnio zmieniony sob, 24 października 2009, 23:56 przez Michał_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Ta Saba co naprawiałem miała klasyczny tuner AM/FM, ale z dwustopniowym wzmacniaczem p.cz., dwa przeciwsobne wzmacniacze (ale nie pomnę czy na ELL80 czy na ECLL800), chyba ta druga), automatykę na lampie ECL80 (i możliwe że jeszcze jednej) dającej wyszukiwane stacji i automatyczne dostrajanie (ARCz), podświetlane klawisze, pilota (szybkie strojenie lewo/prawo, wolne strojenie lewo/prawo z szukaniem stacji, regulacja głośności, ON/OFF, wybór zakresu FM/ŚR).Bobekmaster pisze:Były starsze Saby, ale bez Pilota i Stereodekodera,.
Dopiero Saba 18 ma Stereodekoder i pilota (ale Stereo na germańcach).
Stradivari także ma na wszystkich zakresach Mechanikę. Nie jestem pewien czy ma mechaniczne ARCz, ale silniki mają dużo okablowań, i cewek. Dodatkowo silnik zawsze wtrafia w środek stacji.
-
- 1875...2499 postów
Stradivari 4 ma 2 końcówki SE EL84, automatyka na ECC85 i ECL82, głowica typowa, wzmacniacz w.cz AM, 2 stopnie p.cz, podświetlanie włączonych funkcji (mowa/muzyka itp),wzmacniacz p.cz w dekoderze stereo, regulacja głośności z pilota, ON/OFF, zmiana mowa/muzyka, strojenie prawo/lewo.
Niestety nie ma przełączania AM/FM, ale to nie szkodzi. Poza tym funkcje w sumie podobne do Saby(jedno ma coś czego inne nie ma i na odwrót).
Pozdrawiam
Niestety nie ma przełączania AM/FM, ale to nie szkodzi. Poza tym funkcje w sumie podobne do Saby(jedno ma coś czego inne nie ma i na odwrót).
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Tak to aktualnie wygląda. Jeszcze nie skończone.
Całkiem nieźle wygląda.
Całkiem nieźle wygląda.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
witam.
zeby nie mnozyc watkow, dolacze sie do tematu.
dostalem kilka dni temu (za darmo:) takie wlasnie radyjko. ruszylo od pierwszego razu.
radio odbiera (chociaz jest slaby sygnal) niestety zablokowany jest potencjometr glosu. utknal w miejscu, chociaz nie ma pomiedzy zebatkami niczego. ma ktos pomysl co sie dzieje?
w srodku poszlo kilka kondensatorow, ktore doslownie posypaly sie pod naciskiem pedzelka jak odkurzalem elementy.
tu kilka pytan do doswiadczonych:
- jak odrdzewic transformatory (sieciowy i glosnikowe maja troche rdzy)
- obudowe przeszlifowalem papierem, jednak pozostaly slady rys. radio jest wykonane z "opalanymi bokami" wiec nie moge zastosowac jednokolorowej szpachli do wypelnienia ubytkow, poniewaz rysy ida przez oba kolory. w jaki sposob mozna usunac takie rysy? czy pozostaje tylko polozenie nowego forniru?
-tak na marginesie, czy ktos moglby mnie pokierowac gdzie online znajde informacje na temat uzyskania takiego efektu "opalanych bokow"? (ciemny lakier po bokach i jasny srodek drewna z lagodnym przejsciem)
pozdrowienia z kraju radioodbiornikow salora
zeby nie mnozyc watkow, dolacze sie do tematu.
dostalem kilka dni temu (za darmo:) takie wlasnie radyjko. ruszylo od pierwszego razu.
radio odbiera (chociaz jest slaby sygnal) niestety zablokowany jest potencjometr glosu. utknal w miejscu, chociaz nie ma pomiedzy zebatkami niczego. ma ktos pomysl co sie dzieje?
w srodku poszlo kilka kondensatorow, ktore doslownie posypaly sie pod naciskiem pedzelka jak odkurzalem elementy.
tu kilka pytan do doswiadczonych:
- jak odrdzewic transformatory (sieciowy i glosnikowe maja troche rdzy)
- obudowe przeszlifowalem papierem, jednak pozostaly slady rys. radio jest wykonane z "opalanymi bokami" wiec nie moge zastosowac jednokolorowej szpachli do wypelnienia ubytkow, poniewaz rysy ida przez oba kolory. w jaki sposob mozna usunac takie rysy? czy pozostaje tylko polozenie nowego forniru?
-tak na marginesie, czy ktos moglby mnie pokierowac gdzie online znajde informacje na temat uzyskania takiego efektu "opalanych bokow"? (ciemny lakier po bokach i jasny srodek drewna z lagodnym przejsciem)
pozdrowienia z kraju radioodbiornikow salora

Poszukuje szybki do radia stradivari 4 automatic.
-
- 1875...2499 postów
Szczęściarzmiku taivaanlahja pisze:dostalem kilka dni temu (za darmo:) takie wlasnie radyjko.

Gdzie ty znajdujesz takich sponsorów?

Winą słabego sygnału jest uszkodzenie w radiu. Radio do ma bardzo dużą czułość(jak jest sprawne

Co do potencjometru. wykręć go i wtedy zobaczysz, czy to oś się zapiekła czy co.
Polecam przyjrzeć się sprzęgle zrobionemu na sprężynie. Jeśli jest zapieczone, to gałką się nie ruszy(będzie wielki opór silnika).
Trafa zostaw jak są. To ma działać i dobrze wyglądać a nie być jak z fabryki.
Rysy powstały, bo prawdopodobnie nie szlifowałeś wzdłuż słoi. Jest to trudne do wyeliminowania. Trzeba w tym miejscu drobnym papierkiem trzeć wzdłuż słoi, aż rysy znikną. Jeśli ją bardzo głębokie to znikną, ale razem z fornirem.
Jeśli tych rys jest mało to polecam zostawić jak jest. nikt nie patrzy na radio z odległości 30cm.
"Przypalanie" było robione przy użyciu bejc do drewna. Trzeba mieć niezłą wprawę. Lakier był jednolity na całej powierzchni.
-
- 1875...2499 postów
Trudno teraz poprawić ale możesz spróbować różnokolorowymi szpachlami do drewna i po wyszlifowaniu lakierobejcami też w różnych kolorach.Miłej zabawy.w Polsce do nabycia m.innymi w Castoramie.Możesz także spróbować wosku do renowacji mebli.W Suomi wielu ludzi trudni się renowacjami antyków.Ich też warto spytać.
-
- 25...49 postów
hej.rysy juz byly. to nie kwestia mojego szlifowania. takie dostalem.
i jeszcze jedno: szyba skali jest peknieta. jak mozna po sklejeniu zamaskowac laczenie?
sponsor ma genialne studio nagran, okolo 30 przedwzmacniaczy lampowych do mikrofonow, dwa mikrofony a'la adolf hitler (takie grube rury z okraglym mikrofonem na koncu) i kilka innych "drobiazgow" wiec dostalem radio, tubowe glosniki visatona ( w jednym trzeba cos naprawic) i aktywna zwrotnice peavey'a...
i jeszcze jedno: szyba skali jest peknieta. jak mozna po sklejeniu zamaskowac laczenie?
sponsor ma genialne studio nagran, okolo 30 przedwzmacniaczy lampowych do mikrofonow, dwa mikrofony a'la adolf hitler (takie grube rury z okraglym mikrofonem na koncu) i kilka innych "drobiazgow" wiec dostalem radio, tubowe glosniki visatona ( w jednym trzeba cos naprawic) i aktywna zwrotnice peavey'a...

Poszukuje szybki do radia stradivari 4 automatic.