Mesa boogie single projekt - pytania

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Mesa boogie single projekt - pytania

Post autor: bulabla »

Witam . Jestem w trakcie budowy wzmacniacza wzorowanego na "mesa boogie single rec. ver.1" . Jest to moja pierwsza poważna konstrukcja :). Płytka zasilacza i preampa zaprojektowane w eagle4.11 . Na razie wzmacniacz jest w trakcie budowy , więc na zdjęciach które dodaje widać troszkę nieładu. W bliższym czasie zostanie wzmacniacz wsadzony w obudowę.Ogólnie jestem zadowolony z uzyskanych rezultatów :) wzmacniacz gra lepiej niż "peavey valveking" (kanał przesterowany). Teraz kieruję kilka pytań do bardziej doświadczonych Kolegów. Mam problem z pętlą efektów . Pętla efektów szeregowa , bez żadnej regulacji mix czy send . Problem polega na tym , że sygnał przechodząc przez pętlę efektów zmniejsza dużo swoje wzmocnienie i przetwarza tylko wysokie częstotliwości (działa jak jakiś filtr górnoprzepustowy??). Dzieje się to tylko na pierwszym stopniu fx loopa . Jeżeli podłączam gitarę pod wejście/wyj send/return sygnał ma oczekiwany klarowny sygnał i oczekiwane wzmocnienie. Czym może być to powodowane ??? Napięcia mierzone na tym stopniu triodowym "V4A" są porównywalne ze wzorcem(mesa) a jednak coś nie gra. Drugim problemem jest przydźwięk 50hz . Patrząc na oscylogramy mam mały sygnał na pierwszym stopniu przy zmasowanym wejściu . 2 pierwsze lampy zasilane prądem stałym jak w roadkingu" 6,3V . Znalazłem schemat alternatywnej walki z przydźwiękiem dodaje plik - czy ktoś kiedyś próbował czegoś takiego , jeżeli tak, to z jakim rezultatem ??? Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 12 listopada 2009, 22:10 przez bulabla, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Re: Mesa boogie single proyekt - pytania

Post autor: traxman »

Co to jest proyekt, w jakim to języku?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Mesa boogie single projekt - pytania

Post autor: Marvel »

WOW! Wzmacniacz zawodowy.

Ta pętla to raczej nie pętla, tylko pobranie sygnału w wtórnika katodowego. Może warto zainteresować się schematem pętli i dorobić do tego wzmacniacza? Nawet wolne otwory pod dodatkowe podstawki widzę są :P

Schemat żarzenia pokazuje podniesienie potencjału masy żarzenia do ok. 40V. Zakładając, że "D" na schemacie to ok. 400-450V. Jest to jedno z lepszych rozwiązań, ale nie gwarantuje usunięcia problemu w Twoim przypadku. U Ciebie problemem może być coś innego...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Dziękuje za podpowiedź - sam układ loopa zasięgnąłem od oryginału - dodaje schemat - zlikwidowałem tylko potencjometr "mix" czy to zła pętla efektów??? czy taka jak jest np w dualu jest lepsza ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Jesli dobrze widze to ostatnie 3 lampy przedwzmacniacza sa zarzone napieciem zmiennym doprowadzonym do nich dwoma rownolegle biegnacymi kablami a nie skretka. To wystarczy aby pojawil sie przydzwiek 50Hz. Podniesienie zarzenia o kilkadziesiat woltow wzgledem masy tu nie pomoze. Wymiana na ciasna skretke tak.

Czy jestes pewien ze kondensator na wyjsciu wtornika katodowego petli to 680nF a nie 680pF? To by tlumaczylo efekt filtru gornoprzepustowego.
Taka pomylka robi "drobna roznice". Marvel wie :wink:
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

VacuumVoodoo pisze:Taka pomylka robi "drobna roznice". Marvel wie :wink:
Robi :oops: Ale tu jest OK, bo to ten żółty Mallory 150's.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jak widać kolega zbudował wzmacniacz całkiem ładnie nie znając podstawowych zasad budowy urządzeń lampowych (vide złamana zasada prawidłowego prowadzenia żarzenia)... Tak się chciałem zapytać: Kolega to robił na pałę czy cokolwiek poczytał w internecie?
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Eee tam painlust - może chciał tylko sprawdzić czy będzie działało bez skrętki, tak w ogóle to fachowo to wygląda, blacha zdaję się kwasówka - polerka byłą ?
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Przypomniało mi się że soldano tak prowadził żarzenie w slo100 - bez skrętki - także podejrzewam że motyw zaczerpnięty - tylko tam było podniesienie potencjału masy do 40v - to co napisał wyżej Marvel.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

W JCM-ie, akurat na warsztacie, żarzenie też nie jest prowadzone skrętką. Brumi, to jasne.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

Witam...mam pytanie do kolegi bulabla ....czy te potencjometry, które zastosowałeś to ALPHA 24mm? Pytam bo właśnie zastanawiam się jakie zakupić do mojego nowego projektu....chciałem zakupić Bourns'a ale jeden kosztuje blisko 15 PLN, Alpha są o połowę tańsze :) Jeśli to one .....jak oceniasz te potencjometry ? wykonanie, opór stawiany podczas obracania ośką . Czy warto je Twoim zdaniem zastosować ?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Panowie, raczej skupmy się na fajnie i ładnie zbudowanym wzmacniaczu gitarowym zamiast dywagować, czy pierwsza była kura czy jajko. A jeśli już taki spór jest konieczny to może lepiej nie tutaj - po co nowemu koledze psuć wątek?
Myślę, że nie ma potrzeby podważać autorytetu painlusta, który wiele zrobił dla popularyzacji wzmacniaczy gitarowych DIY.
:arrow: bulabla
Gratulcje - piękna konstrukcja. Widać, że masz talent. Ja mam jedną uwagę - trafo głośnikowe ma gołe styki na wierzchu. Myślę, że jeśli trafo ma stać w takiej pozycji to należałoby te styki dobrze zaizolować lub dać na trafo obudowę (taką pokrywkę). Anodowe na wierzchu aż prosi się, żeby ktoś go dotknął.

Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Z potencjometrami Alpha - to ja wtrącę parę groszy, bo akurat takie posiadam i uważam że są dobrą alternatywą dla droższych i nie ma co przepłacać - jakość wykonania naprawdę na wysokim poziomie.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

painlust pisze:Jak widać kolega zbudował wzmacniacz całkiem ładnie nie znając podstawowych zasad budowy urządzeń lampowych (vide złamana zasada prawidłowego prowadzenia żarzenia)... Tak się chciałem zapytać: Kolega to robił na pałę czy cokolwiek poczytał w internecie?
Witam .Cieszę się z wyjątkowego zainteresowania moim tematem :) i "ciepłym przyjęciem".. Jeżeli chodzi o wiedzę , to poczytałem troszkę i analizowałem schematy oraz projekty. Wykonałem wcześniej wzmacniacz , prawie wzmacniacz jcm800/fender na próbe - chciałem dotknąć materii . Taki poligon doświadczalny. Myślę że na "pałę" ciężko było by zrobić coś takiego :) Wiele musiałem przemyśleć i przeanalizować by dojść do danej wizji . Przestudiowałem strone tom'a , robiłem wiele prób np wykonanie LDR'a z rpp133 , sterowanie wykonałem na płycie testowej , tak samo mute pusle buss - nawet oscyloskop i generator podpiąłem czy sprawdzić czy rzeczywiście mute działa i w jakim stopniu. Płytkę zaprojektowałem wg własnej wizji , pytałem się wielu "mocnych" ale jakoś nikt mnie nie wytłumaczył jakimi zasadami kierować się przy projektowaniu czegoś takiego . TU może właśnie kieruje kolejne pytanie , CZYM się kierować przy projektowaniu obwodu drukowanego dla wzmacniaczy lampowych??? ( nie chodzi mi o zasady savoir vivre - bo myślę ze tego nie trzeba mówić - staram się wszędzie mieć grid/raster 2,54mm oraz jego wielokrotności , zgięcia ścieżek 45 90 stopni nie inne ) ...
Taka wizja prowadzenia masy wzięła się właśnie ze wzmacniacza "soldano slo" - prawidłowo zostało zidentyfikowane na forum :) , oczywiście prowadzenie przewodów żarzenia skrętką nie są mi obce - spodziewałem się takiej reakcji Kolegów . Zrobiłem tak, ponieważ chciałem sprawdzić taką wersje , poza tym czy można mówić o zasadzie?? Jeżeli patrze na mese czy peaveya to oni w ogóle nie maja żadnej skrętki co gorsza żarzenie na płytce . I jak na to patrzeć , dlaczego im wychodzi??? Peavey w swoich wzmacniaczach bije samego siebie , jakim cudem to nie brumi ? Oczywiście wysłucham radY i zmienię na skrętkę przynajmniej pierwsze 2 lampy .
schizwania pisze:Witam...mam pytanie do kolegi bulabla ....czy te potencjometry, które zastosowałeś to ALPHA 24mm? Pytam bo właśnie zastanawiam się jakie zakupić do mojego nowego projektu....chciałem zakupić Bourns'a ale jeden kosztuje blisko 15 PLN, Alpha są o połowę tańsze :) Jeśli to one .....jak oceniasz te potencjometry ? wykonanie, opór stawiany podczas obracania ośką . Czy warto je Twoim zdaniem zastosować ?
Tak są to właśnie Alpha pot's 24mm , oceniam je bardzo dobrze, chociaż muszę jeszcze zgłębić materie, wykonane są bardzo dobrze - pancernie . Opór , zależny od temperatury , ja w garażu mam niską temperaturę wiec dość ciężko chodzą ;) w domu normalnie :) bez problemu . Myślec ze warto zastosować - w każdym sklepie ze sprzętem do wzmacniaczy są.

_Obudowa aluminiowa , wypolerowana - troszkę czasu trzeba było poświecić by ja polakierować . Teraz troszkę się porysowała , przez wiele kombinacji .

Tu ponawiam pytanie dlaczego i z czego biorą się problemy z fx loopem??? kondensator 680n , czy jeżeli byłby uszkodzony mógł by nabruździć ???

Dziękuje z góry za wszystkie opinie na temat wzmacniacza , w swoim temacie proszę o pomoc w kierunku dotarcia do wiedzy , ustosunkowuje się do każdej wypowiedzi . Jednak prosił bym aby w temacie nie pojawiały się kłótnie . Oczywiście painlust ma racje w swojej wypowiedzi, wzmacniacz nie działa tak jak powinien i dziękuje za odpowiedź krytyczną , bo taka powinna być . Ja proszę o wiedzę i pomoc ! Proszę , jeżeli ktoś chce niech stworzy swój temat , jakiś hydepark i prowadzi kłótnie . Dziękuje jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam wszystkich .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Życie mnie nauczyło tego, że przy hi-gain to nie tylko skrętka i idealne zsymetryzowanie, ale przede wszystkim cały preamp żarzony ze stałego...