EROICA - "KONWERTER UKF CCIR /OIRT"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

EROICA - "KONWERTER UKF CCIR /OIRT"

Post autor: zagore1 »

Mam już upragnioną EROICĘ :D
Radio kompletne, ale zakurzone. Skrzynkę mam zamiar wypoliturować.
Radio ma nr 3156. Jest to wersja na PL81, ale głośnik jest już z transformatorem. Czyli tych EROIC z głośnikiem wysokoomowym musiało być naprawdę niewiele.
Mam na razie takie pytania:
1. Czy ktoś wie do jakiegonr była EROICA z głośnikiem wysokoomowym, a od jakiego nr pojawiła się EROICA na EL84?
2. Sprawdziłem lampy zamiast ECH81 jest założona ECH84, czy tak może być czy lepiej wrócić do ECH81.
3. Radio nie gra - wydaje z siebie tylko basowe buczenie.
4. Czy ktoś ma może sprawne lampy: PL81x2, EBF89, ECC83. Te moje wyglądają na bardzo skatowane :-(
W miarę postępów renowacji będę umieszczał nast. zdjęcia

Radio teraz wygląda tak:.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn, 10 stycznia 2011, 09:57 przez zagore1, łącznie zmieniany 4 razy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: EROICA :-)

Post autor: Michał_B »

1. Po co zmieniać powłokę w radiu, jeśli nie jest popękana, i nie odłazi? Drobne odpryski/obicia/rysy To ząb czasu i powinien zostać. Zawsze takie radio jest bliższe oryginałowi, a wygląda całkiem nieźle.
Są 2 podejścia:
-odnowić radio, aby działało, i wyglądało dobrze, ale widać było że jest to ANTYK.
-odnowić radio, aby działało, a obudowę odnowić żeby wyglądała lepiej niż z fabryki. (i się świeciła jak psu..)

2. Po co tak politurujesz wszystkie radia? Jak radio było malowane lakierem, to taką powłokę powinno otrzymać. Politurowanie radia z lat 50 mija się z celem..

Politura jest ładna, ale nie pasuje do radioodbiorników z lat 50. Takie jest moje zdanie.
Co do robienia radia "na błysk". Wiecie, że mało które radio było tak malowane? Duża większość radioodbiorników to był półmat.

Gratuluje zakupu, i życzę miłej zabawy z naprawą elektroniki. :D a obudowę sobie podaruj.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Gratuluje.. :wink: kupiłeś przez Allegro :?:
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

zbieracz55 pisze:Gratuluje.. :wink: kupiłeś przez Allegro :?:
Nie -
dostałem od kolegi z forum na dodatek z Etiudą :D
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Bobekmaster pisze:1. Po co zmieniać powłokę w radiu, jeśli nie jest popękana, i nie odłazi? Drobne odpryski/obicia/rysy To ząb czasu i powinien zostać. Zawsze takie radio jest bliższe oryginałowi, a wygląda całkiem nieźle.
Są 2 podejścia:
-odnowić radio, aby działało, i wyglądało dobrze, ale widać było że jest to ANTYK.
-odnowić radio, aby działało, a obudowę odnowić żeby wyglądała lepiej niż z fabryki. (i się świeciła jak psu..)

2. Po co tak politurujesz wszystkie radia? Jak radio było malowane lakierem, to taką powłokę powinno otrzymać. Politurowanie radia z lat 50 mija się z celem..

Politura jest ładna, ale nie pasuje do radioodbiorników z lat 50. Takie jest moje zdanie.
Co do robienia radia "na błysk". Wiecie, że mało które radio było tak malowane? Duża większość radioodbiorników to był półmat.

Gratuluje zakupu, i życzę miłej zabawy z naprawą elektroniki. :D a obudowę sobie podaruj.

Pozdrawiam
Lakier jest niestety popękany i odłazi - ratowanie go nie ma sensu.
A polituruję bo:
po pierwsze sprawia mi to przyjemność :D
po drugie politura wcale się nieświeci jak psu....jej połysk jest delikatny podkreślający wiek radia.
po trzecie w latach 50-60 nie politurowano radioodbiorników z tego powodu,że politurowanie jest czasochłonne a pomaziać lakierem można w 3 minuty.

Jeśli koś nie zgadza się z punktem 2 i 3 to niech patrzy na punkt pierwszy - bo to jest chyba najważniejsze :P

To nie jest żaden antyk tylko radio, które powinno cieszyć oko.
A przyjmując taki ortodoksyjny punkt widzenia to nie powinno się nawet usuwa kurzu z środka bo dopiero wtedy widać ząb czau :wink:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

zagore1 pisze: 2. Sprawdziłem lampy zamiast ECH81 jest założona ECH84, czy tak może być czy lepiej wrócić do ECH81.
Znacznie lepiej wrócić do ECH81.
zagore1 pisze: 4. Czy ktoś ma może sprawne lampy: PL81x2, EBF89, ECC83. Te moje wyglądają na bardzo skatowane :-(
Wygląd o niczym nie świadczy, mogą mieć wręcz katalogowe parametry.

Jeśli chodzi o powłokę, raczej położyłbym lakier, tak jak było w oryginale, na dość wysoki połysk.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OTLamp pisze:
zagore1 pisze: 2. Sprawdziłem lampy zamiast ECH81 jest założona ECH84, czy tak może być czy lepiej wrócić do ECH81.
zagore1 pisze: 4. Czy ktoś ma może sprawne lampy: PL81x2, EBF89, ECC83. Te moje wyglądają na bardzo skatowane :-(
Wygląd o niczym nie świadczy, mogą mieć wręcz katalogowe parametry.

Jeśli chodzi o powłokę, raczej położyłbym lakier, tak jak było w oryginale, na dość wysoki połysk.
Co do lamp to chyba nie są drogie więc lepiej mieć drugi komplet tym bardziej, że PL81, EBF89, ECC83 nie mam gdzie sprawdzić.
Co do radia Eroica to faktycznie było pomalowane lakierem na wysoki połysk. Moim skronmym zdaniem jednak to politura podkreśli wiek radia a nie lakier samochodowy.
Pomalowałem w sumie trzy radia - z jednego już lakier zdarłem i wypoliturowałem, drugie czeka w kolejce na obdarcie a trzecie zostanie jako ostrzeżenie aby nigdy nie używać lakieru :oops:
To jest oczywiście moje prywatne zdanie, ale wg Was jak np miałem postąpić z tym Grundigiem z 53 r. Oryginalnie był pomalowany bardzo nietrwałym lakierem celuloidowym albo acetonowym? Pomalować lakierobejcą, lakierem samochodowym, szukać oryginalnego lakieru celuloidowego (który i tak szybko popęka i odlezie) czy pokryć politurą?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

No ładne z tyłu, ładne, ale może pokaż jak wygląda od spodu? Cewki i te sprawy...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:No ładne z tyłu, ładne, ale może pokaż jak wygląda od spodu? Cewki i te sprawy...
Będę go rozbierał to porobię zdjącia.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:No ładne z tyłu, ładne, ale może pokaż jak wygląda od spodu? Cewki i te sprawy...
Radio pomału rozbieram :D
Nie jest źle :-) Myszy się do niego nie dobrały, była tylko kolekcja zasuszonych pająków.
To co na razie zauważyłem to jest oderwany jeden przewód od anteny ferrytowej.Jutro zrobię zdjęcie, Jest pusty lut gdzie najprawodopodobniej był ten przewód.
Teraz to tak wygląda:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Zdjęcia są trochę niewyraźne ale cewki widać że chyba zdrowe(?) Jeśli tak to radio zagra bez większych kłopotów :wink: Powodzenia, bardzo fajne radiu, takiego nie mam jeszcze w kolekcji.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:Zdjęcia są trochę niewyraźne ale cewki widać że chyba zdrowe(?) Jeśli tak to radio zagra bez większych kłopotów :wink: Powodzenia, bardzo fajne radiu, takiego nie mam jeszcze w kolekcji.
Na szczęście pająki nie gustują w cewkach :D
Radio rozebrane, Na razie zmieniłem sparciałe linki od skali, naprawiłem sprzęgiełko przerzucające AM - FM bo widełki miały luz na osi i nie przesuwały tych talerzyków rozsprzęglających.
Powiedzcie mi jak w oryginale są mocowane te dwie anteny ferrytowe do podstawy. U mnie leżały lużno w tych wyżłobieniach a przed spadnięciem chroniły je dwie sparciałe gumki reparaturki. Czy te anteny są przyklejane czy czymś blokowane od góry?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

zagore1 pisze:
OTLamp pisze:
Tylko bezwzględnie należy sprawdzić, czy przy okazji wstawienia ECH84 nie skrossowano końcówek siatki 3 oraz siatek 2-4 heptody, i w razie gdyby tak zrobiono - przywrócić prawidłowe połączenia. Lampy ECH81 i ECH84 można rozróżnić właśnie po rozmieszczeniu końcówek: radiowa ECH81 ma siatki ekranujące na końcówce 1 (identycznie jak współpracująca z nią lampa EBF89) podczas gdy telewizyjna ECH84 ma na tej samej końcówce siatkę trzecią. W odbiorniku radiowym siatka trzecia heptody powinna być połączona z siatką triody; w przypadku ECH81 zwarte powinny być końcówki 7 i 9. Być może jednak radio nie było grzebane: po ECH84 spodziewałbym się że lepiej lub gorzej (ze wskazaniem na znacznie gorzej) będzie pracowała nawet wówczas jako mieszacz nawet wtedy, gdy do siatki trzeciej doprowadzi się napięcie dodatnie na poziomie +100V, a do siatek 2-4 - sygnał heterodyny. Spotkałem się kiedyś z taką poradą, aby dowolnej spośród tych lamp użyć jako zamiennika... PCF801 w sumacyjnym mieszaczu przełącznika kanałów OTV. Podobno kiepsko bo kiepsko, ale działało toto bez względu na to które siatki połączyło się z masą, a które z napięciem dodatnim. Jeśli więc poprzedni użytkownik olał sobie inne rozmieszczenie końcówek lamp ECH81 i ECH84, albo co też jest możliwe, wstawił lampę ECH84 na miejsce brakującej ECH81 aby tylko sztuki się zgadzały - niczego nie trzeba będzie grzebać. Pozostawienie lampy ECH84 w radiu byłoby bardzo niewskazane, choćby z uwagi na "krótką" charakterystykę siatki pierwszej.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Tylko bezwzględnie należy sprawdzić, czy przy okazji wstawienia ECH84 nie skrossowano końcówek siatki 3 oraz siatek 2-4 heptody, i w razie gdyby tak zrobiono - przywrócić prawidłowe połączenia. Lampy ECH81 i ECH84 można rozróżnić właśnie po rozmieszczeniu końcówek: radiowa ECH81 ma siatki ekranujące na końcówce 1 (identycznie jak współpracująca z nią lampa EBF89) podczas gdy telewizyjna ECH84 ma na tej samej końcówce siatkę trzecią. W odbiorniku radiowym siatka trzecia heptody powinna być połączona z siatką triody; w przypadku ECH81 zwarte powinny być końcówki 7 i 9. Być może jednak radio nie było grzebane: po ECH84 spodziewałbym się że lepiej lub gorzej (ze wskazaniem na znacznie gorzej) będzie pracowała nawet wówczas jako mieszacz nawet wtedy, gdy do siatki trzeciej doprowadzi się napięcie dodatnie na poziomie +100V, a do siatek 2-4 - sygnał heterodyny. Spotkałem się kiedyś z taką poradą, aby dowolnej spośród tych lamp użyć jako zamiennika... PCF801 w sumacyjnym mieszaczu przełącznika kanałów OTV. Podobno kiepsko bo kiepsko, ale działało toto bez względu na to które siatki połączyło się z masą, a które z napięciem dodatnim. Jeśli więc poprzedni użytkownik olał sobie inne rozmieszczenie końcówek lamp ECH81 i ECH84, albo co też jest możliwe, wstawił lampę ECH84 na miejsce brakującej ECH81 aby tylko sztuki się zgadzały - niczego nie trzeba będzie grzebać. Pozostawienie lampy ECH84 w radiu byłoby bardzo niewskazane, choćby z uwagi na "krótką" charakterystykę siatki pierwszej.
Dziękuję za informację.
Radio mi będzie reanimował kolega z forum, przekażę mu sprawę tej ECH84.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Powiedzcie mi jak sciąnąć klawisze od radia EROICA (chyba są takie same jak w Bolero, Tatry) Są strasznie brudne w środku.

Obrazek
Wołyń 1943. Pamiętamy!