Lampiaczek ~1W - pytania niedoświadczonego.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Lampiaczek ~1W - pytania niedoświadczonego.
@painlust: Mesa DR to bardzo fajny wzmak ale modele Kranka mają nad nim taką przewagę, że są pozbawione piachu. Ok, będę obserwował Twój wątek i chyba zdecyduję się na podobną konstrukcję.
To jeszcze tylko garstka idiotycznych pytań dotyczących Twojego projektu:
Jakie trafa są potrzebne do tej konstrukcji? I co to jest to z cyferkami od 1 do 6? Z ciekawości: czy liczba przy IRFie jest jakoś ściśle dopasowana czy przy użyciu innego będzie inny efekt?
EDIT: Dobra już wiem co to jest to z cyferkami 1-6... Napisz mi lepiej jakie tu są użyte lampy i gdzie.
To jeszcze tylko garstka idiotycznych pytań dotyczących Twojego projektu:
Jakie trafa są potrzebne do tej konstrukcji? I co to jest to z cyferkami od 1 do 6? Z ciekawości: czy liczba przy IRFie jest jakoś ściśle dopasowana czy przy użyciu innego będzie inny efekt?
EDIT: Dobra już wiem co to jest to z cyferkami 1-6... Napisz mi lepiej jakie tu są użyte lampy i gdzie.
Wysokie zawsze można zredukować odpowiednio dobranymi filtrami i nie będzie piaszczyć. Ten projekt zawiera cztery prawdziwe stopnie triodowe na dwóch 6N2P-EV (mogą być oczywiście ECC83/12AX7) w kanale przesterowanym + wtórnik na IRF830 (może być też 820 czy jakiś inny na wysokie napięcie, ale można wogóle nie montować wtórnika dając w korektorze większy rezystor 82k-100k) To jest tylko wtórnik niemający wpływu na brzmienie, a przynajmniej nie powinien mieć. Kanał czysty to typowy czysty z Matchlesa DC30 na EF86. W końcówce ECC82 - końcówka z fireflya. U mnie trafo zasilające to toroid 30W robiony na zamówienie (6,3V; 250V; 12V; 9V), a wyjściowe to standardowy TS3/3.
Ok, to już wszystko wiem
Ale mimo wszystko gdybym chciał wrzucić na końcówkę EF86 (a właściwie EF 806) to czy wtedy trzeba coś zmieniać w reszcie układu? I czy trafa też trzeba zmieniać?
Wiem, że kombinuję strasznie, ale jak sobie już coś ubzduram to będzie mnie to męczyć dopóki się nie dowiem.

Ale mimo wszystko gdybym chciał wrzucić na końcówkę EF86 (a właściwie EF 806) to czy wtedy trzeba coś zmieniać w reszcie układu? I czy trafa też trzeba zmieniać?
Wiem, że kombinuję strasznie, ale jak sobie już coś ubzduram to będzie mnie to męczyć dopóki się nie dowiem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
EF86 nie jest lampą mocy i nie nadaje sie na końcówkę. Co prawda ECC82 też nie jest lampą mocy, ale ma wystarczające parametry, żeby zrobić na niej końcówkę. Jakby bardzo się uprzeć to pewnie i na EF86 by się dało uzyskać jakieś 0,2W, ale na pewno nie komuś kto ma zerowe pojęcie w temacie lamp. Trafo trzeba by było sobie policzyc i nawinąć - zero szansy dopasowania jakiegokolwiek dostępnego na rynku.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ja na allegro za grosze kupiłem EL861. Spokojnie można do niej wyrwać TG2-20 za klika złotych i masz końcówkę 1W bez kombinowania jak koń pod górkę.
Proszę bardzo:
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ring=EL861
http://www.allegro.pl/item803188455_tra ... e_tg2.html
Proszę bardzo:
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ring=EL861
http://www.allegro.pl/item803188455_tra ... e_tg2.html
Dzięki wielkie!
W takim razie jak będzie moc tej konstrukcji na ECC82?
W takim razie jak będzie moc tej konstrukcji na ECC82?
Jakieś 1,5W ale musiałbyś kupić ECC82 i jakieś trafo do niej - chociażby TS3/3. Ja zdecydowałem się na końcówkę na ECC82 bo musi mi się to zmieścić w racku 1U, a tam może być trudność z zamontowaniem TG2-20.
Ok, to chyba na tyle póki co...
Dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności painlustowi oczywiście.
Pozdrawiam, Jakub
Dzięki wszystkim za odpowiedzi a w szczególności painlustowi oczywiście.
Pozdrawiam, Jakub
Polecam się na przyszłość... w moim projekcie brak jest kilku rzeczy, choćby blokady sygnału w nieużywanym akurat kanale, rezystora rozładowującego w zasilaczu czy sztucznego obciążenia, ale to wszystko oczywiście będzie.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
A jakbyś chciał zrobić Kranka - to masz tutaj parę schematów - ja ich nie sprawdzałem od razu z góry zaznaczę.
Kurde, zbierałem się do tego trafa z aukcji, ale jak już chciałem zalicytować to mnie ktoś uprzedził... Często wystawiają te trafa na aukcje? A, i czy te EL861 można kupić gdzieś nowe?
Produkowane one nie są niestety, ale NOS można dostać. Przynajmniej ja dostałem. A trafa TG2-20 bywają na allegro, czy często to nie wiem. Możesz też zrobić końcówkę na pełnej ECC82 w SE, wtedy może być jakieś inne trafo TG2 (nie 20) czy nawet TG5.
A jeżeli chciałbym wykonać trafka na zamówienie chociażby na toroidy.pl to co muszę wiedzieć, w sensie jakie parametry podać? A może znacie kogoś godnego polecenia kto się zajmuje lepieniem traf?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zrób jak pisze painlust: kup dowolne trafo TG2 i użyj ECC82 w układzie SE łącząc obie połówki lampy równolegle - dla głosnika 8Ω da się zastosować w tym układzie praktycznie każde trafo głośnikowe z demontażu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W takim razie czekam aż na alledrogo pojawi się jakiś TG2.