Przybieram się do budowy wzmacniacza lampowego toteż pewien użytkownik forum gitara.pl polecił mi to forum jako skarbnicę wiedzy w temacie. Poczytałem sobie trochę bierzących wątków + stronę Toma. Niektóre dziwne cyferki i literki powoli zaczynają mi już coś mówić ale nie będę ukrywał że moja wiedza na temat lamp i elektroniki ogółem jest (bardzo) znikoma. Budową wzmaka zajmie się wujek obyty z lutownicą, elektronik z zamiłowania ( a może i z wykształcenia?).
Przechodząc do sedna, chcę zbudować małego lampiaczka do zastosowań "sypialnianych". Ogólnie rzecz biorąc 1 kanał + wbudowany na wejściu przester (pewnie oparty na schemacie Kranka DM; przy okazji nadmienię, że głównym przeznaczeniem wzmaka będzie szeroko pojęty metal od heavy po death i inne koszmary), około 1W na lampach 2x 6N2P-EW i jedna na koncówce 6L6 lub 6V6. Zamierzam nająć kogoś do zmontowania traf. Będzie grało z kolumną (również DIY) na 2x CV30.
Tak więc kilka pytań do Was:
1. Potrzebuję schematu, który spełniał by powyższe specyfikacje. Gdzie znaleźć taki schemat? Jeżeli schemat Atoma od Marvela idzie jakoś przerobić na te lampy i 1W to też było by miło. A może ktoś byłby na tyle uprzejmy i narysował by mi ten schemat od nowa?

2. Jakie parametry powinny mieć trafa do takiej konstrukcji? Lepsze toroidy czy "zwykłe"? Znacie kogoś lub jakąś firmę która wykonałaby takie trafa? To muszą być jakieś specjalne trafa "pod lampy"?
3. Mógłby ktoś sypnąć garścią podstawowych rad przy zabawie z lampkami? Gdzieś tutaj czytałem, że jeżeli jakiś element będzie za daleko od czegoś tam to będzie buczeć. Zależy mi właśnie na tego typu radach żeby potem nie płakać, że coś nie gra mimo, że wszystko jest zgodnie ze schematem.
Pozdrawiam, Jakub