Tkaniny typu retro.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tkaniny typu retro.
Mój kumpel odrestaurował kopię wzmaka Fendera i będzie dorabiał pasującą do niego kolumnę w stylu retro. Znalazł pasującą do epoki tkaninę, a dokładnie roletę, której tkanina pasuje do epoki. Może komuś ten pomysł się przyda. Według mnie nawet do odrestaurowania radia się nadaje, choć nie ma na niej charakterystycznych ornamentów. Po pociągnięciu czarnym sprajem wyglada jak tkanina z kolumn Marshalla. Na zdjęciach rzeczona roleta oraz kolumna 2x15" z przodem z tej rolety.
Re: Tkaniny typu retro.
a tego to ja nie wiem... ale wątpie.
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Więc nie wątp bo to właśnie jest juta
(choć w tym konkretnym wypadku mogę się mylić).
Sam się tym kiedyś zainteresowałem, ale nie jest to ten sam materiał, z którego robione są oryginalne grill cloth. Do tego jest zbyt "ciasno" spleciona. Jakaś tam alternatywa jednak jest.
Oryginalne siatki typu Marshall są robione z papieru
(załącznik) a dla Fendera z tworzywa.

Sam się tym kiedyś zainteresowałem, ale nie jest to ten sam materiał, z którego robione są oryginalne grill cloth. Do tego jest zbyt "ciasno" spleciona. Jakaś tam alternatywa jednak jest.
Oryginalne siatki typu Marshall są robione z papieru

-
- 75...99 postów
Ja się zastanawiałem nad czymś takim, jak "juta papierowa":
http://allegro.pl/item795514414_j25_jut ... erowa.html
http://allegro.pl/item795514414_j25_jut ... erowa.html
-
- 125...249 postów
Może materiał o nazwie "kanwa" służy do wyszywania jest też kanwa sztywna i można ją także nabyć w różnych kolorach i różnym zagęszczeniu "oczek". Czytałem gdzieś już nie pamiętam gdzie , że nie wszystkie tkaniny są transparentne dla dźwięku i z tego powodu jakieś zakresy pasma mogą być absorbowane przez tkaninę. Jakiś czas temu zakupiłem materiał transparentny akustycznie, bardzo wytrzymały pomimo swojej delikatności. Jest bardzo cienki i wogóle nie przepuszcza światła. Materiał na sprzęt estradowy bym raczej nie polecał bardziej klasyfikuje go pod maskownice zestawów HI-FI. Dla zainteresowanych oznaczenie handlowe to Monacor CC-10/SW.
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Tylko jedna maskownica jest obojętna akustycznie - właściwie to chodzi o jej brak 
Kanwa - przerabiałem ten temat dawno, dawno temu. Ten materiał jest bardzo podatny na zmiany wilgotności i temperatury (szczególnie to pierwsze).

Kanwa - przerabiałem ten temat dawno, dawno temu. Ten materiał jest bardzo podatny na zmiany wilgotności i temperatury (szczególnie to pierwsze).
-
- 125...249 postów
Czyli ukierunkować się bardziej na tkaniny syntetyczne może poliester ?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
http://www.acoustonespeakercloth.com - warte uwagi. Uzywam od kilku lat.TripleXXX pisze:Tylko jedna maskownica jest obojętna akustycznie - właściwie to chodzi o jej brak![]()
Aleksander Niemand
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dzięki za linka. Już wcześniej znalazłem ich stronkę. Szczerze to ceny takie sobie mają / mało zachęcające. Inna sprawa jak ktoś kupuje bardzo dużo, ale tak jest zawsze. W sklepach internetowych w Europie można kupić nie dużo drożej i bez zbędnych ceregieli - cło/podatek/przesyłka itd. Wybór siatek natomiast jest całkiem spory