Zatapianie - testy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Zatapianie - testy

Post autor: roger1pl »

Poniżej przedstawiam efekty próby zatapiania spłaszcza z bańką (rura szkło ołowiowe):
1.JPG
1 - Stanowisko górno-wrzecionowe, na dole odtopiony odcinek rury.
2.JPG
2 - Pomimo długiego i delikatnego odprężania wystąpiło pękniecie ( strzałka czerwona ) spowodowane przytopieniem spłaszcza do ścianki bańki w punkcie ( kółko niebieskie).
Ciekawym efektem jest: widoczna powyżej kryzy cienka warstwa szkła tworząca "kopułkę"
3.JPG
3 - Brak komentarza.
4.JPG
4 - Dla porównania wykonano zatapianie dolnowrzecionowe po lewej.

Wnioski:
- Palnik w końcowej fazie zatapiania był umieszczony za wysoko - co spowodowało niepotrzebne przewężenie bańki powyżej kryzy, kontakt ze spłaszczem i w efekcie pękniecie bańki.

- Po podczas kończenia operacji odcięcia dolnej części bańki jest konieczne zwiększenie temperatury ( tlen) aby szkło nie „ciągnęło się”.

- Zatapianie dolnowrzecionowe jest również możliwe, wymaga jednak więcej uwagi oraz nie powoduje znacznej zmiany średnicy.

Zapraszam do dyskusji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zatapianie - testy

Post autor: Matizz »

Cześć!

Mógłbyś podać średnicę tych rurek?
Za bardzo nie ma odniesienia co do wielkości.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Mógłbyś podać średnicę tych rurek?
Spłaszcz wykonany z rurki 15mm, średnica bańki 25.4mm, wysokość około 90mm.
51.JPG
Alek

Post autor: Alek »

A jak realizujesz początkowe pozycjonowanie nóżki względem rurki "balonu" :?: :?
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Punkt za spostrzegawczość - czekałem na to pytanie :),
Odpowiedz:
- Pozycjonowanie w pionie - sposobem wędkarskim :D,
- Pozycjonowanie centryczne - brak, wg. mnie w urządzeniu jednowrzecionowym,
bez specjalnych rozpór w strukturze lampy i ustawiających wszystko centrycznie:
nie da się tego prosto zrobić . :(
Nie uważam jednak, że jest to problem, bowiem:
1. średnica talerzyka stopki jest tylko 1-2mm mniejsza od średnicy rury i napięcie powierzchniowe szkła działa samocentrująco. :)
2. mimo, iż talerzyk nie był specjalnie odprężany (płomieniowo a nie w piecu) - nie pękł podczas zatapiania, gdy dotykał ścianki podgrzewanej rury. :!:
5.JPG
Alek

Wychodzi to prawdopodobnie tylko dlatego, że zechciałeś użyć szkła ołowiowego względnie różnice grubości szkieł były stosunkowo nieznaczne. Spróbuj z sodą :lol: :idea:
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Stopka była z sodowego, balon z ołowiowego - nie mam jeszcze odpowiednich rur z sodowego na balon.
W świetle spodziewanych trudności może warto poprzestać na ołowiowym - jest łatwo dostępne - wystarczy się rozejrzeć 8).
Ponieważ w istniejącej konfiguracji nie mam jeszcze odpowiedniego uchwytu do balonów żarówkowych (soda), odkładam próby z balonem sodowym do niedalekiej przyszłości. :).
komornik12

Post autor: komornik12 »

Alek pisze:Wychodzi to prawdopodobnie tylko dlatego, że zechciałeś użyć szkła ołowiowego względnie różnice grubości szkieł były stosunkowo nieznaczne. Spróbuj z sodą :lol: :idea:
Wychodzi... Czasem nawet nie pęka przy studzeniu czy pod próżnią... Ja takie połączenie jeszcze rozdmuchuję. Problemem jest zrobienie równego spłaszcza.

Pozdrawiam Maciej
Alek

W miarę dobre spłaszcze, czy jak kto woli nóżki spłaszczowe ja robię całkowicie sposobem ręcznym. Nie ułatwiam sobie jeszcze sprawy mechaniką, choć może się to wreszcie zmieni. Jeśli będziesz miał stożek i trochę wprawy to będzie Ci wychodzić. Problemy z pękaniem miały miejsce wtedy, gdy różnica grubości szkieł była znaczna. Rozdmuchiwanie pozwala nieco wyrównać te grubości. Sodowe jest pod względem pękania naprawdę niewdzięczne. Pierw miałem dobrych połączeń powiedzmy 20%, teraz jest to niemal 100%.
Ale grunt to dobre odprężanie takich połączeń.
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Re: Zatapianie - testy - errata

Po intensywnych konsultacjach z A. w celu ustalenia z czego jest balon, wykonałem pomiar gęstości szkła balonu:
wyszło ok. 2.506g/cm3.
Wartość wskazuje na szkło wapniowo - sodowe, lub jego lekką modyfikację.
W tej sytuacji, tak naprawdę zatapiany był niewdzięczny wariant:
szkło sodowe do sodowego - i chyba nie wyszło to źle :?:.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: roger1pl :)
Gratuluję sprzętu i efektów :)
Czy zatapianie przeprowadzałeś tym palnikiem widocznym na zdjęciu ?
Podejrzewam, że udało Ci się uzyskać odpowiednią temperaturę, ale kosztem sporej szerokości płomienia palnika...
Wydaje mi się, że Alek ma rację i bez podania tlenu ( powietrza ) nie da się uzyskać precyzyjnego wysokokalorycznego płomienia...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Czy zatapianie przeprowadzałeś tym palnikiem widocznym na zdjęciu ?
Tak to palnik z dyszą cyklonową wewnętrznego spalania, do tego zastosowania ujdzie :).
udało Ci się uzyskać odpowiednią temperaturę, ale kosztem sporej szerokości płomienia palnika
mysle ze płomień nie musi być szeroki, pracuję nad tym :idea:
bez podania tlenu ( powietrza ) nie da się uzyskać precyzyjnego wysokokalorycznego płomienia...
: zgadzam sie w połowie, przeprowadzałem próby z palnikiem szklarskim 3 medialnym na gaz ziemny tlen i powietrze. zasilałem go propanem i powietrzem (tlenu było mi szkoda). Rezultaty nie były powalające: płomień był niestabilny albo nie miał wystarczającej temperatury. optymalizacja dyszy zarówno powietrznej jak i gazowej również nie wieściła jakiegoś przełomu, udało mi się poprawić stabilność ale i tak to nie było to.
Wiec raczej to tlenu brakowało, producent ( po germańsku niestety) pisze ,że tlen zapewnia w tym palniku stabilizację. Po tych próbach uważam że z uwagi na różnice w kaloryczności i wymagane ilości utleniacza - temperatury uzyskiwane w palniku metanowo-powietrznym z kompresorem da się również otrzymać w cyklonowym na propan. Twierdze ze precyzyjny WKal płomień musi być z udziałem tlenu/ lub powietrza konkretnie wzbogaconego tlenem, a nie gazowo - powietrzny.
Jeżeli ktoś posiada materiały nt. projektowania palników gaz – sprężone powietrze to proszę o info.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

roger1pl pisze:temperatury uzyskiwane w palniku metanowo-powietrznym z kompresorem da się również otrzymać w cyklonowym na propan.
Z pewnością da się otrzymać :) Ja w tym Reilu na zdjęciu otrzymuję ;) :D
Ale czy da się uzyskać precyzyjny płomień ? Oto jest pytanie...
Bawię się teraz w konstruowanie dwumedialnego palnika niskiego ciśnienia, ale jeszcze go nie odpaliłem...
Więc w dziedzinie palników szklarskich jestem, póki co, tylko teoretykiem :D ( I to kiepskim ;) )
Ciekawi mnie czy stosowałeś reduktor za kompresorem ?
Może tutaj tkwiło źródło niestabilności płomienia ?
Co do literatury to dotychczas na wiele się nie natknąłem... Spróbuję jutro poskładać to co znalazłem do tej pory i dołączyć do wątku :D
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Alek

Błagam tylko, nie odleć do Bozi :(. Ja postaram się szperać w literaturze.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Alek pisze:Błagam tylko, nie odleć do Bozi :(. Ja postaram się szperać w literaturze.
Będę niewymownie wdzięczny wprost :D
Bowiem odlatywanie wcale mi się nie uśmiecha :lol:
Z ciekawszych rzeczy natknąłem się dotychczas na dwa warte moim zdaniem uwagi artykuły :
http://www.glk.edu.pl/images/informatyk ... 2_2008.pdf
http://www.piece.wip.pcz.pl/laboratoria ... gowego.pdf
Pozdrawiam