Kopie skali do Elektritów - są chętni?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Kopie skali do Elektritów - są chętni?
Jak już zapewne wszyscy wiedzą przygotowałem komputerowo kopie skal do Elektritów Allegro i Kordial. Dowiedziałem się w firmie sitodrukującej - cztery kolory (jak do Allegro) na szkle to przy 10 sztukach około 80 zł za sztukę (z VATem) - są chętni? Przy większym zamówieniu pewnie cena spadnie.
Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)
Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)
-
- 375...499 postów
Re: Kopie skali do Elektritów - są chętni?
A masz może fotkę skali do Telefunkena 132 Z ?:-) Chętnie spróbował bym swoich sił z jej odtworzeniem.tszczesn pisze: Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)
-
- moderator
Nie mam, bo nie posiadam takiego radyja :(BobiQ pisze:A masz może fotkę skali do Telefunkena 132 Z ?:-) Chętnie spróbował bym swoich sił z jej odtworzeniem.tszczesn pisze: Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)
Czy te prace posunęły się do przodu? Wpadł mi właśnie Telefunken Magnat z nieoryginalną skalą. Ma jeszcze jedną zastanawiającą mnie rzecz - napisy na tylnej klapie po niemieckutszczesn pisze: Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)

-
- moderator
No to masz ciekawostkę - eskportowego Magnata. W tym roczniku Telefunken eksportował swoje radia do rzeszy. Nie wiem po co, bo to tak jakby wozić drewno do lasu :)OTLamp pisze:Czy te prace posunęły się do przodu? Wpadł mi właśnie Telefunken Magnat z nieoryginalną skalą. Ma jeszcze jedną zastanawiającą mnie rzecz - napisy na tylnej klapie po niemiecku :roll:tszczesn pisze: Na razie pracuję nad skalą do superów (jedyny reakcyjny - Premier miał mniejszą skalę) Telefunkena z 1936 roku (Lord, Arystokrata, Magnat - wszystkie miały skalę taką samą)
A skala jest gotowa, zaprojektowana i czeka. Dla jednej czy dwóch sztuk nie opłaca się zamawiać sitodruku.
A to Ci historia, nie wiedziałem o tymtszczesn pisze: No to masz ciekawostkę - eskportowego Magnata. W tym roczniku Telefunken eksportował swoje radia do rzeszy. Nie wiem po co, bo to tak jakby wozić drewno do lasu

tszczesn pisze: A skala jest gotowa, zaprojektowana i czeka. Dla jednej czy dwóch sztuk nie opłaca się zamawiać sitodruku.
No dla mnie to chyba za droga impreza, chciałem na razie wydrukować na folii i wsadzić między dwie szybki. Ta, która tam jest, nie dość że jest nieoryginalna, to jeszcze częściowo wytarta, więc za dobrze to nie wygląda.
Ostatnio zmieniony wt, 16 stycznia 2007, 22:46 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Witam !
Panie Tomaszu , czy są juz chętni na skale do Elektrita Fidelio ?
Pytam gdyż dziś jadę zobaczyć ten odbiornik i w zależności od jego stanu i spraw gotówkowych być może stanę się jego właścicielem .
Wiem że brak w nim jednej gałki a co do skali nie wiem w jakim jest stanie .
Pytanie drugie , już do wszystkich kolegów - czy jest może ktoś kto dorabia gałki do tych odbiorników ?
Pytam gdyż dziś jadę zobaczyć ten odbiornik i w zależności od jego stanu i spraw gotówkowych być może stanę się jego właścicielem .
Pytanie drugie , już do wszystkich kolegów - czy jest może ktoś kto dorabia gałki do tych odbiorników ?
-
- moderator
Nie - do skali na Fidelio nie ma chętnych, a i wzornika semj skali jeszcze nie ma (brak czasu, to jest co najmniej 100 godzin pracy).arwiecz pisze:Witam !
Nikogo kto dorabia gałki w miarę zgodne z oryginałem niestety nie znam.
-
- 250...374 postów
-
- 50...74 posty
Ja miałem okazję poznać jednego konserwatora dzieł sztuki, który dorabia gałki m.in do Elektritów i robi to doskonale (nie byłem w stanie odróżnić kopii od oryginału). Nie wiem tylko, czy zrobiłby to na zamówienie (pokazywał mi swoje zbiory). Ewentualnie mogę się z nim skontaktować i zapytać. Może to być jednak bardzo drogie. Trochę go podpytywałem o technologię itp. to powiedział, że to bardzo trudna sprawa i są bardzo duże straty materiału (bo trzeba dobrać kolor) i jego zdaniem jest to nieopłacalne itd. ale jednak dla siebie robił i to w dosyc dużych ilościach.tszczesn pisze:arwiecz pisze:Witam !
Nikogo kto dorabia gałki w miarę zgodne z oryginałem niestety nie znam.
Pozdrawiam
jarek
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Jak dobierze raz to dalej idzie juz z górki. Z tym, że największy problem to zrobienie formy - Gałki elektrita (i inne też) mają dużo drobnych detali - np. żebrowane boki, co powoduje, że zwykły odcisk w silikonie nie działa jak trzeba. No i jakoś trzeba centralny rdzeń mosiężny włoźyć.Jarek Kordalewski pisze: Ja miałem okazję poznać jednego konserwatora dzieł sztuki, który dorabia gałki m.in do Elektritów i robi to doskonale (nie byłem w stanie odróżnić kopii od oryginału). Nie wiem tylko, czy zrobiłby to na zamówienie (pokazywał mi swoje zbiory). Ewentualnie mogę się z nim skontaktować i zapytać. Może to być jednak bardzo drogie. Trochę go podpytywałem o technologię itp. to powiedział, że to bardzo trudna sprawa i są bardzo duże straty materiału (bo trzeba dobrać kolor) i jego zdaniem jest to nieopłacalne itd. ale jednak dla siebie robił i to w dosyc dużych ilościach.