Siemens... i nic więcej...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Siemens... i nic więcej...

Post autor: slawekgaj3 »

Witam.
Za niewielką cenę stałem się posiadaczem lampowego radia marki Siemens (giełda staroci, przywleczone zza Odry, stan nieznany). Na oko 100% oryginał. Nawet lampy firmowane Siemensem!( EL84, EM84, ECC85, chyba EF89 i jeszcze dwie inne).
Po załączeniu zasilania lampy żarzą, ale w głośnikach tylko szum (na wszystkich zakresach).
W związku z tym moje prośby do szacownych forumowiczów:
1. Jaki to model i typ Siemensa?
2. Namiary na schemat lub serwisówkę
3. Sugestie do dalszego postępowania (uruchomienie)
4. Wszelkie opinie na temat tego radia

Za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mir.cio
100...124 posty
100...124 posty

Re: Siemens... i nic więcej...

Post autor: mir.cio »

To jest Regalsuper RB33 albo Regalsuper RG44.
Więcej informacji i schemat znajdziesz na
http://www.radiomuseum.org/dsp_treffer. ... s=2&Page=2
Ja niestety nie mam tam Konta ale może któryś z forumowiczów .

pozdrawiam Mirek
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Wielkie dzięki mir.cio!
Teraz chociaż wiem co to za typ. Uruchomiłem radio na zakresie fal długich. Odbiera głośno lecz w tle słyszany jest jakby szum i brumienie.Po wyciągnięciu wtyczki zasilania przez chwilę jest czysty dźwięk. Co może być przyczyną. Na zakresie UKF - milczy, może padnięta głowica.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Skoro po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka gra dobrze to zapewne filtracja anodowego leży.
_idu

Post autor: _idu »

jethrotull pisze:Skoro po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka gra dobrze to zapewne filtracja anodowego leży.
To nie filtracja anodowego....
Normalne zjawisko jeśli trafo sieciowe niema ekranu pomiędzy uzwojeniami pierwotnym i sieciowych.
Pomaga jedynie dołożenie dodatkowego filtru przeciwzakłóceniowego włączonego w przewód zasilający.
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Dzięki STUDI i jethrotull.
Szczerze mówiąc wątpię żeby tak renomowana firma jak Siemens nie zastosowała ekranu międzyuzwojeniowego, ale może...
Czy ten filtr przeciwzakłuceniowy to przewód zasilający nawinięty na toroidalnyn rdzeniu?
A co myślicie o wstawieniu dodatkowego członu RC do zasilacza?
I co zrobić z UKF-em?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Możesz użyć gotowego filtru przeciwzakłóceniowego z zasilacza ATX, monitora, telewizora tranzystorowego. A co do UKF to zacznij od pomiarów napięć na lampie ECC85.
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Post autor: _idu »

slawekgaj3 pisze:Dzięki STUDI i jethrotull.
Szczerze mówiąc wątpię żeby tak renomowana firma jak Siemens nie zastosowała ekranu międzyuzwojeniowego, ale może...
Kiedyś nie było aż tyle śmieci w sieci energetycznej. PO za tym to radio nie jest z tej wysokiej klasy.
Tu nie chodzi o producenta ale o koncepcję radia - przede wszystkim jego cena.

Miałem SABE i Nordmende - w sumie radia o podobnej klasie. W Nordmende było świetne ekranowanie trafa (a zamiast oryginalnego prostownika selenowego bł mostek krzemowy) a w SABIE - zakłócenia cichły po wyjęciu wtyczki. Po prostu w przypadku tańszych produktów producenci szli na liczne kompromisy.
slawekgaj3 pisze: Czy ten filtr przeciwzakłuceniowy to przewód zasilający nawinięty na toroidalnyn rdzeniu?
Nie, to komplety filtr w obudowie aluminiowej z pięcioma przewodami. Stara porządna produkcja.
slawekgaj3 pisze: A co myślicie o wstawieniu dodatkowego członu RC do zasilacza?
A po co?
Jeśli przeszkadzają Tobie zakłócenia od sieci to wstaw filtr po stronie uzwojenia pierwotnego trafa zasilającego. Im filtracja zakłóceń jest bliżej źródła (kabel sieciowy) tym lepiej.
slawekgaj3 pisze: I co zrobić z UKF-em?
Głowice UKF z RFN mają czasem ustawiany poziom odtłumienia obwodu p.cz. Jeśli to odłumienie przekroczy punkt krytyczny to mieszacz stanie się generatorem pracującym na p.cz. Wtedy masz ciszę. Odłumienie ustaw tak aby mieć jak największa czułość możliwie symetryczną krzywa selektywnoci filtru p.cz w głowicy (to można wyczuć i bez oscyloskopu ale wymaga pewnego doświadczenia w strojeniu torów p.cz....) i z zapasem przez wzbudzeniem się mieszacza.

Inna przyczyna - sprawdź czy nie ma urwanego przewodu od głowicy, sprawdź czy dochodzą napięcia zasilające. Sprawdź jeśli głowica jest strojona kondesatorem zmiennym czy nie ma zwarcia płytek tegoż kondesatora. Dodam nawet przy mocno zajechanej lampie ECC85 głowica pracuje poprawnie.

Sprawdź to p.cz. FM. Na wejście (siatka ECH81) podaj sygnał p.cz. FM z dowolnego radia z UKF'em. Tam wystarczy 100uV.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Gdyby w tytule i treści nie było że to Siemens, powiedziałbym w ciemno że to jakaś polska konstrukcja! Filtry p.cz. jako żywo przypominają nasze 3-10A2, 1-17F i 1-22R stosowane we wszystkich odbiornikach lampowych nowszych od "Światowida" (Atut, Kankan, Trubadur, DML301 itd. Tak dokładnie nasi konstruktorzy zerżnęli te filtry?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

A no fakt. Nawet blaszki trzymające obudowę filtru identyczne.

Polacy to prawie jak ruscy.. Połowa rzeczy która u nas była robiona jest z licencji.

Tyle że ruscy kopiowali nie patrząc się na to czy mają licencje czy nie..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Według zaleceń zastosowałem filtr na zasilaniu. Jakość odbioru poprawiła się, ale w tle słychać jeszcze szumy. Wymieniłem też kondensator w zasilaczu (2x100uF zamiast 2x50uF). Ogólnie jest zauważalna zmiana, ale to jeszcze nie jest to co chciałbym słyszeć.
Teraz natomiast bomba: po wyjęciu z głowicy lampy ECC85, okazało się, że nóżka nr 1 (Anoda I) jest urwana. Z braku pod ręką takiej lampy włożyłem E188CC, i radio zagrało na UKF-ie !! Ale jak zagrało! Krystalicznie czysty dźwięk, na 30-to cm. kawałku przewodu. Odbiór w całym paśmie, bliskich i dalekich stacji, bez zniekształceń, szumów, brumu. Wiem, że modulacja AM jest podatna na wszelkiego rodzaju zakłócenia, ale w porównaniu do FM różnica jest kolosalna.
W związku z tym, co można by jeszcze zrobić żeby poprawić ten AM?
Dzięki za pomoc