Z cyklu: przydźwięk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Z cyklu: przydźwięk
Prosty wzmacniacz SE na ECL86. Po włączeniu, przy otwartym wejściu słychać w głośniku lekki przydźwięk który jednak ustępuje po dotknięciu palcem masy lub po przyłączeniu kabla łączącego z odtwarzaczem CD. Jaka jest przyczyna?
-
- 3125...6249 postów
Re: Z cyklu: przydźwięk
Brak połączenia masy i chassis z przewodem ochronnym sieci.
-
- moderator
-
- 6250...9374 posty
A nie można iść na całość i twierdzić, że miłą retro specyfiką układów lampowych jest lekki brum..
E... to już lepiej powiedzieć, że przyjemne ciepło, tym bardziej że pora już odpowiednia - lepiej jednak niech nie brumią.
-
- 375...499 postów
A to jest całkiem prawdopodobne, ponieważ:jethrotull pisze:Brak połączenia masy i chassis z przewodem ochronnym sieci.
a) układ na razie jest zmontowany na desce
b) w domu mam jedynie gniazdka z dwiema dziurkami.

-
- 3125...6249 postów
Nawet w kuchni i łazience? Jeśli tak to sądzę, że możesz pozwać właściciela budynku do sądu.elektro_nowy pisze: b) w domu mam jedynie gniazdka z dwiema dziurkami.
-
- 6250...9374 posty
Każde gniazdo ma dwie dziurki, tylko niektóre posiadają jeszcze bolec ochronny...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Nie no, w kuchni i łazience są z bolcem (słuszna uwaga, Thereminator) ale ja nie rozkładam się z manelami i nie słucham w kuchni i łazience.
Poza tym co robili nasi biedni dziadowie, którzy naprawdę nie mili ani jednego bolca w domu? Całe życie skazani na brum?
Poza tym co robili nasi biedni dziadowie, którzy naprawdę nie mili ani jednego bolca w domu? Całe życie skazani na brum?
-
- 3125...6249 postów
Nie musisz się rozkładac w kuchni, wystarczy zainwestować w przedłużacz. Dziadkowie mieli "ruchome uziemienie", czyli masa podłączana przez kondensator do wybranej żyły zasilania, ale nie jest to rozwiązanie godne polecenia.
-
- 6250...9374 posty
Tak naprawdę to we wszystkich mieszkaniach w blokach z lat 60, 70, 80 i początku 90 instalacja jest dwuprzewodowa (jeśli w ostatnich latach nie była robiona od nowa), a gniazda w kuchniach czy łazienkach nie mają uziemienia tylko zerowanie - styk ochronny podłączony do przewodu zerowego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A kto łączy obudowę wzmacniacza do przewodu ochronnego? Ja nie widziałem jeszcze klocka audio który by posiadał takowe rozwiązanie, ba, nawet więcej praktycznie większość urządzeń audio posiada wtyczkę płaską jak od starego radia.
-
- 125...249 postów
Mieli na szczęscie czasami jeszcze coś takiego jak krany, żeliwne rury i inne instalacje wodne galwanicznie połączone z ziemią lub bednarką wkopaną w ziemi. Dlatego często w starych odbiornikach na ściance tylnej gniazdo uziemienia było oznaczane symbolem "kranika". Co prawda nie chodziło tu wprost o eliminację brumu sieciowego, a jedynie o poprawę odbioru radiowego.elektro_nowy pisze: Poza tym co robili nasi biedni dziadowie, którzy naprawdę nie mili ani jednego bolca w domu? Całe życie skazani na brum?
Inna kwestia, że dawno temu nie stosowano powszechnie i wszędzie uziemienia punktu neutralnego transformatora na słupie energetycznym. Zdarzały się wioski gdzie zero sieci niskiego napięcia było specjalnie odizolowane od ziemi. Zerowanie bolca w gniazdku w tym wypadku nic by i tak nie dało.
-
- 375...499 postów
Otóż to. Ale koledzy, jak wytłumaczycie ten fenomen, że po przyłączeniu do zasilanego z gniazdka bez bolca rozpatrywanego wzmacniacza, odtwarzacza zasilanego również z gniazdka bez bolca, brum znika jak ręką odjął?Brencik pisze:A kto łączy obudowę wzmacniacza do przewodu ochronnego? Ja nie widziałem jeszcze klocka audio który by posiadał takowe rozwiązanie, ba, nawet więcej praktycznie większość urządzeń audio posiada wtyczkę płaską jak od starego radia.
Pojawia się jakieś "wirtualne" umasienie?
-
- 3125...6249 postów
Odtwarzacz zwiera zapewne wejście wzmacniacza swoją nikłą rezystancją wyjściową, przez co wzmacniacz nie ma jak łapać zakłóceń.