Amatorskie Odbiorniki Telewizyjne

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dominik9419

Amatorskie Odbiorniki Telewizyjne

Post autor: dominik9419 »

Chciałem się dowiedzieć, czy zbudował ktoś z Was telewizor w oparciu o książkę Amatorskie Odbiorniki Telewizyjne. Czyli dokładnie model bardzo podobny (a może identyczny?) do tych które autor proponował. Sam mam taką książkę i puki co czytam jak działa telewizor :)
Jeśli ktoś już zbudował telewizor w oparciu o w/w książkę, to jakie były rezultaty? Jakość odbioru była porównywalna z ówczesnymi telewizorami typu Belweder, Turkus itp ? Z czym były największe problemy?
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Amatorskie Odbiorniki Telewizyjne

Post autor: Jarosław »

Witam.
Jakiekolwiek próby budowy telewizora przez forumowiczów są sześć postów niżej :roll:
viewtopic.php?f=16&t=5088
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

ufoglonojad pisze:Witam.
Jakiekolwiek próby budowy telewizora przez forumowiczów są sześć postów niżej :roll:
Ufoglonojad->
Nie zwracaj na niego uwagi, ten użyszkodnik ma bana na wyszukiwarkę i czytanie ze zrozumieniem....

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
dominik9419

Za mili to tutaj nie jesteście...
Chodzi mi konkretnie czy ktoś zbudował telewizor w oparciu o tą ksiązkę a nie ogólnie... Ogólnie to ja sam przerobiłem monitor na telewizor z dość dobrym skutkiem, potem siadł kineskop więc to rozebrałem a było to na dosyć starym monitorze.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przeczytaj temat który założyłem i który podał kolega to dowiesz się wszystkiego. Temat długi to nie wiem czy Ci się będzie chciało czytać.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

Już go czytałem kiedyś i lubie długie tematy a jedynie chciałem porozmawiać bo mało sie tutaj dzieje a są tu sympatyczne osoby niestety nie ma ich za wiele :/ jak na każdym forum, to że mniej wiem to zaraz mnie traktują gorzej bo sami mają wieloletnie doświadczenie a ktoś kto sie nie zna jest dla nich zerem a sami nie pamiętają jak to u nich było patrzą tylko na siebie.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

dominik9419 pisze:Chodzi mi konkretnie czy ktoś zbudował telewizor w oparciu o tą ksiązkę a nie ogólnie... Ogólnie to ja sam przerobiłem monitor na telewizor z dość dobrym skutkiem, potem siadł kineskop więc to rozebrałem a było to na dosyć starym monitorze.
No mi się wydaje logiczne, że jeżeli ktokolwiek zbudowałby telewizor wg tej książki, to wieść o tym bardzo szybko znalazłaby się w podanym przeze mnie poście...
Dlatego też napisałem:
ufoglonojad pisze:Witam.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Oj nie o to chodzi..
Jest wiele osób miłych i pomocnych. Nieraz trzeba cierpliwie poczekać.

Inną sprawą jest, że lampy to nie jest łatwa dziedzina elektroniki.

Powiem tak. Poczytaj książki o TV, radiach oraz naucz się robić pomiary. Wtedy twoje posty będą mile widziane.

Jak ludzie widzą, że nie umiesz/nie możesz zmierzyć napięć zasilacza i tętnień to po prostu nerwica człowieka bierze.

Nie zrobisz Wszystkich pomiarów o które Cię proszą- Nie masz co liczyć na pomoc.

Zasady są proste..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
dominik9419

Rozumiem. Co do pomiarów to wkrótce, gdyż nie chce mi się iść na strych i znowu rozkręcać ten telewizor, a muszę go składać zawsze bo inaczej by nie było na nic miejsca a np dzisiaj naprawiałem wzmacniacz ws432 i miejsce było potrzebne...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pozytywne próby zbudowania odbiornika TV ma za sobą Maciej_333, Alek (monitor) i jeszcze kilku forumowiczów. Ja też zrobiłem TV ale na scalakach (w sumie to sam tuner) i narazie budowa lampowego jest odległa ze względu na praco- i czaso- chłonność. Książka podana przez Ciebie co prawda ma kilka ciekawych rozwiązań, ale to rozwiązań samych bloków telewizora a nie całego odbiornika. Ciekawe są wzmacniacze wizji, separatory, z generatorami odchylania gorzej, wolę tranzytronowe a tam są multiwibratorowe i samodławne.
Przy budowie jak i naprawie odbiornika telewizyjnego warto czytać wszystkie książki jakie się ma pod ręką, porównywać schematy starych telewizorów (np. Szafir, Belweder, pierwsza Tesla które są proste w budowie) oraz warto też mieć książkę :Z radiem i telewizją za pan brat".
Narazie nie buduj telewizora.......... Jak ja zakładałem temat który podano tutaj, moja wiedza była beznadziejna, jak się później okazało i sam teraz ją uzupełniam. Do tej pory dowiaduję się nowych rzeczy bo jestem samoukiem, nie ma kto w okolicy pomóc, no prócz forum Trioda :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

Ja też jestem samoukiem i też sporo sie o telewizorach dowiedziałem z Triody :)
Fajny był ten telewizor z monitora, głównie to była elektronika telewizora z obudową i kineskopem monitora, był tylko problem z cewkami odchylania bo obraz był za duży, jednak coś się ruszyło. Marcin, Twój telewizor widziałem na youtube :) naprawdę fajny tylko ekran trochę za mały :)

PS. Fajnego masz Komarka i Jawe :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jawa została sprzedana, kupiłem malucha i silnik do komarka (trochę OT :roll: ).
Ekran mały ale mi nie chodziło o zbudowanie telewizora do celów użytkowych "na wykładach" tylko w celu zmierzenia się z czymś nowym. Udało się i to mnie cieszy :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU