Fotograficznie...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Fotograficznie...
...niestety jestem mur - beton - nic nie wiem, dlatego prosiłbym o poradę. Chciałem ostatnio sobie kupić jakąś lustrzankę cyfrową (kompakt jest jednak mocno ograniczony) to zpytam się - czy
http://allegro.pl/item759884633.html
tym aparatem można robić dobre zdjęcia? Ile za niego można dać? Jaki obiektyw byłby w miarę dobry i tani?
A może ktoś chciałby się pozbyć jakiejś lustrzanki cyfrowej (tak ok. 4MPix min.; wystarczy sam korpus, bez żadnych instrukcji itd. itp.; obiektyw również mile widziany)?
Pozdrawiam
http://allegro.pl/item759884633.html
tym aparatem można robić dobre zdjęcia? Ile za niego można dać? Jaki obiektyw byłby w miarę dobry i tani?
A może ktoś chciałby się pozbyć jakiejś lustrzanki cyfrowej (tak ok. 4MPix min.; wystarczy sam korpus, bez żadnych instrukcji itd. itp.; obiektyw również mile widziany)?
Pozdrawiam
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Re: Fotograficznie...
Dobry aparat... na początek wystarczy...Tyle , że to tylko BODY... musisz dokupić jakiś obiektyw....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 625...1249 postów
Jaki? (obiektyw)
Ile za ten aparat maksymalnie można dać?
Ile za ten aparat maksymalnie można dać?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Nie mam pojęcia ile można dać....
Jeśli nie jest Ci potrzebna wymienna optyka to może ( taki jak mój) ...eksploatowany od 6 lat OLYMPUS E20..
http://allegro.pl/item756630888_olympus ... japan.html
Zobaczę co jest na Allegro i powiem Ci jaki obiektyw....
Jeśli nie jest Ci potrzebna wymienna optyka to może ( taki jak mój) ...eksploatowany od 6 lat OLYMPUS E20..
http://allegro.pl/item756630888_olympus ... japan.html
Zobaczę co jest na Allegro i powiem Ci jaki obiektyw....
-
- 1250...1874 posty
Na początek starczy tanie "kitowe" szkło z zakresu około 18-55mm, byle z systemu canona. Jak chcesz się pobawić, zrobić lepsze foty i więcej się nauczyć, kup na początek stałoogniskową JASNĄ 50mm, nawet z manualną ostrością.
-
- 1250...1874 posty
Za obiektyw o zmiennej ogniskowej 18 - 50 mm musisz dać jakieś 300 - 400 zł....
-
- 1250...1874 posty
http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
Ale tym zrobisz nieziemsko lepsze zdjęcia, kosztem uniwersalności.
http://www.allegro.pl/item758688961_can ... 1_1_4.html
ale nie dam głowy, że ten obiektyw będzie współpracował z tą puszką. Dlatego lubię pentaxa za to, że mogę zamontować kilkudziesięcioletni obiektyw i wszystko będzie pasowało.
Ale tym zrobisz nieziemsko lepsze zdjęcia, kosztem uniwersalności.
http://www.allegro.pl/item758688961_can ... 1_1_4.html
ale nie dam głowy, że ten obiektyw będzie współpracował z tą puszką. Dlatego lubię pentaxa za to, że mogę zamontować kilkudziesięcioletni obiektyw i wszystko będzie pasowało.
-
- 2500...3124 posty
Canon 300D jest zubożoną, popularną wersją 10D i jedyne, w czym jest lepszy od poprzednika, to obsługiwanie obiektywów EF-S. 20D, 30D czy nowsze 40D będą dużo lepsze: mniejsze szumy na wyższych ISO, większe rozdzielczości, być może [ale nie wiem] szybszy tryb seryjny. Swoją drogą to aparat-legenda, była to pierwsza lustrzanka cyfrowa dostępna dla szerokiej rzeszy amatorów, bo kosztowała mniej niż $1000.
Obiektywów FD NIE DA SIĘ stosować do lustrzanek EF / EF-S, chyba, że ma się przejściówkę. To dwa zupełnie inne systemy, FD jest starszy i był stosowany w analogowych aparatach z lat 70/80, np. AE1 czy T1. EF został wprowadzony w latach 90-tych, bo miał umożliwiać autofokus. EF-S jest mutacją EF, która pojawiła się z aparatami 300D i charakteryzuje się mniejszymi ogniskowymi. Wynika to ze stosowania matryc formatu APS-C, czyli ok. połowy klatki 36x24 - zdjęcie zrobione z obiektywem mającym ogniskową np. 50mm będzie w formacie APS-C wyglądać jak pełnoklatkowe zrobione przy użyciu obiektywu 80mm. Szkła EF-S wejdą tylko do cyfrowych lustrzanek produkowanych od wprowadzenia tego systemu - czyli D30, D60, 10D i lustrzanki analogowe nie będą ich obsługiwać.
Co do obiektywów, polecam sprawić sobie jeden lub dwa adaptery M42/EF [najlepiej z chipem dandelion, służącym do potwierdzenia ostrości - ale bez tego też się da] i używać starszych obiektywów z gwintem M42. Najlepiej Zeissy lub Takumary [wada - drogie...], ale Pentacony też dają radę - ciągle ich używam. Jeśli używasz np. Zenita czy Praktiki, to bez problemu przekręcisz szkło do Canona z przejściówką.
Obiektywów FD NIE DA SIĘ stosować do lustrzanek EF / EF-S, chyba, że ma się przejściówkę. To dwa zupełnie inne systemy, FD jest starszy i był stosowany w analogowych aparatach z lat 70/80, np. AE1 czy T1. EF został wprowadzony w latach 90-tych, bo miał umożliwiać autofokus. EF-S jest mutacją EF, która pojawiła się z aparatami 300D i charakteryzuje się mniejszymi ogniskowymi. Wynika to ze stosowania matryc formatu APS-C, czyli ok. połowy klatki 36x24 - zdjęcie zrobione z obiektywem mającym ogniskową np. 50mm będzie w formacie APS-C wyglądać jak pełnoklatkowe zrobione przy użyciu obiektywu 80mm. Szkła EF-S wejdą tylko do cyfrowych lustrzanek produkowanych od wprowadzenia tego systemu - czyli D30, D60, 10D i lustrzanki analogowe nie będą ich obsługiwać.
Co do obiektywów, polecam sprawić sobie jeden lub dwa adaptery M42/EF [najlepiej z chipem dandelion, służącym do potwierdzenia ostrości - ale bez tego też się da] i używać starszych obiektywów z gwintem M42. Najlepiej Zeissy lub Takumary [wada - drogie...], ale Pentacony też dają radę - ciągle ich używam. Jeśli używasz np. Zenita czy Praktiki, to bez problemu przekręcisz szkło do Canona z przejściówką.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1250...1874 posty
Pozostaje pytanie , do czego ten aparat ma Ci służyć....
Jeśli ma być niedrogi , a dobry, to radzę Ci zastanów się nad zakupem może archaicznego, ale profesjonalnego aparatu OLYMPUS E-10 lUB E-20
http://aparaty-cyfrowe.magazyn.pl/apara ... -20/olye20
A tu porównanie E-20 i starszego E-10...
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse20/
Jeśli to Cię zainteresuje , podaj na PW adres, to wyślę Ci w pdf pełną instrukcję....
Jeśli ma być niedrogi , a dobry, to radzę Ci zastanów się nad zakupem może archaicznego, ale profesjonalnego aparatu OLYMPUS E-10 lUB E-20
http://aparaty-cyfrowe.magazyn.pl/apara ... -20/olye20
A tu porównanie E-20 i starszego E-10...
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse20/
Jeśli to Cię zainteresuje , podaj na PW adres, to wyślę Ci w pdf pełną instrukcję....
Czołem.
Przejściówki na różne stare Pancolary i inne podobne wynalazki są raczej bez sensu. Miałem całą szafę obiektywów M42, ale komfort pracy jest beznadziejny, a jakość optyczna najlepszych produktów DDR czy ZSRR jest zwykle gorsza od Canona EF 1.8/50, który kosztuje 300 PLN. Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy. W końcu pozbyłem się większości z nich. Zostawiłem sobie Flektogona 2.4/35 (bo z EOS-em z cropem pasuje do przystawki stereo) i Cosinę 1.4/50 - (do nakręcania jako drugi obiektyw przy ekstremalnym makro).
Rada: dobry kompakt.
Pozdrawiam,
Jasiu
Jeżeli naprawdę nic nie wiesz o fotografii, to dobrym kompaktem zrobisz lepsze zdjęcia niż lustrzanką... Lustrzanka ma sens wtedy, gdy kompakt zaczyna Cię ograniczać - TY wiesz jak zrobić zdjęcie, a on nie. Wtedy warto kupić lustrzankę - i sam będziesz wiedział czego po niej oczekiwać. Różne automatyki wbudowywane w lustrzanki ustępują tym z kompaktów (firm fotograficznych!!! Nikon, Canon, Pentax... - nie na przykład HP). Kupowanie lustrzanki z jednym obiektywem też ma średni sens - ją kupuje się właśnie po to by wymieniać obiektywy.tetroda pisze:...niestety jestem mur - beton - nic nie wiem, dlatego prosiłbym o poradę. Chciałem ostatnio sobie kupić jakąś lustrzankę cyfrową (kompakt jest jednak mocno ograniczony) to zpytam się - czy
Oczywiście, że można. Zdjęcia robi fotograf, a nie aparat. Jan Bułhak zwykł mawiać, że dobre zdjęcie można zrobić denkiem od butelki, a On wiedział co mówi. Również najprostszymi kitowymi obiektywami do lustrzanek da się zrobić dobre zdjęcie - trzeba być tylko świadomym ich ograniczeń i nie zabierać się do fotografowania w hali sportowej czy biegnących w lesie saren. Z tanich obiektywów do tego aparatu niezłą opinię na najnowszy kit (ze stabilizacją obrazu IS) i teleobiektyw Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS (to już cena prawie 1000 PLN). Zmiennoogniskowy obiektyw standardowy o dobrej jasności, ostrości i dużej rozdzielczości to około 1500PLN (firm niezależnych - Canona są znacznie droższe). Drogie też są porządne obiektywy szerokokątne.tetroda pisze: http://allegro.pl/item759884633.html
Przejściówki na różne stare Pancolary i inne podobne wynalazki są raczej bez sensu. Miałem całą szafę obiektywów M42, ale komfort pracy jest beznadziejny, a jakość optyczna najlepszych produktów DDR czy ZSRR jest zwykle gorsza od Canona EF 1.8/50, który kosztuje 300 PLN. Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy. W końcu pozbyłem się większości z nich. Zostawiłem sobie Flektogona 2.4/35 (bo z EOS-em z cropem pasuje do przystawki stereo) i Cosinę 1.4/50 - (do nakręcania jako drugi obiektyw przy ekstremalnym makro).
Rada: dobry kompakt.
Pozdrawiam,
Jasiu
Ostatnio zmieniony sob, 3 października 2009, 16:46 przez Jasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Fotograf jest gościnnie na kolacji u znajomego. Oglądają jego fotki, gospodyni zachwycona:
- Ależ przepiękne zdjęcia, musi mieć pan bardzo drogi aparat.
Gość nie skomentował. Po zjedzonej kolacji, zbiera się do domu. W drzwiach całuje szarmancko panią domu w dłoń żegnając się słowami:
- Kolacja była wyśmienita, wręcz wspaniała, musi mieć pani bardzo drogie garnki...

- Ależ przepiękne zdjęcia, musi mieć pan bardzo drogi aparat.
Gość nie skomentował. Po zjedzonej kolacji, zbiera się do domu. W drzwiach całuje szarmancko panią domu w dłoń żegnając się słowami:
- Kolacja była wyśmienita, wręcz wspaniała, musi mieć pani bardzo drogie garnki...

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Warto zauważyć, że lustrzanki profesjonalne nie posiadają na ogół "programów tematycznych". Ja ich w ogóle nie używam, ale dla osoby mało znającej się na fotografii mogą być przydatne. Np we wszystkich nikonach powyżej D100 (D100, D200, D300, D300S, D700, D2, D3) dostępne są jedynie tryby: manual, priorytet przysłony, priorytet czasu, program, bo zawodowcowi żadne kwiatuszki czy słoneczka nie są do pracy potrzebne, a na miejscu pokrętła trybu pracy znajdują się przyciski balansu bieli, i jakości kompresji. Na miejscu tetrody kupiłbym dobry, nowy kompakt za parę stówek. Do Twoich potrzeb wystarczy, będzie poręczniejszy, i nowy. Pamiętaj, że kupując używaną lustrzankę nierzadko kupujesz ją od zawodowca, i "mały przebieg" oznacza 40 000 zdjęć.
Ja używam lustrzanki Nikon D80, której na razie nie planuję wymieniać (może kiedyś). Do tego:
- Obiektyw kitowy 18-135 (czyli circa 28-200)
- Obiektyw portretowy Nikkor 85mm f/1.8
Miałem zamiar kupić jako podstawowe szkło 18-200VR ale na razie cena jest dla mnie zaporowa (ponad 2000).
Ja używam lustrzanki Nikon D80, której na razie nie planuję wymieniać (może kiedyś). Do tego:
- Obiektyw kitowy 18-135 (czyli circa 28-200)
- Obiektyw portretowy Nikkor 85mm f/1.8
Miałem zamiar kupić jako podstawowe szkło 18-200VR ale na razie cena jest dla mnie zaporowa (ponad 2000).
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 625...1249 postów
"Mur, beton" to raczej źle sformułowałem, po prostu na lustrzankach cyfrowych się nie znam. Kompakt już zaczął mnie ograniczać, więc rozglądam się za lustrzanką.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Jak widać , ile osób tyle rad...
Za tyle ile musiał byś dać za dobry obiektyw do Canona można kupić w niezłym stanie OLKA E-20...
Jeszcze się na nim nie zawiodłem....
Poszukaj po komisach , bo to aparat już nie produkowany, ale można kupić prawie nowy za 1000 -1500 zł...
Za tyle ile musiał byś dać za dobry obiektyw do Canona można kupić w niezłym stanie OLKA E-20...
Jeszcze się na nim nie zawiodłem....
Poszukaj po komisach , bo to aparat już nie produkowany, ale można kupić prawie nowy za 1000 -1500 zł...
-
- 625...1249 postów
George6 - muszę powiedzieć, że mnie przekonałeś
Skoro 1000 - 1500zł to może się zapytam czy ten
http://allegro.pl/item754357156_olympus ... dzony.html
jest naprawialny, a jeśli tak to jakie koszta, bo cena mnie kusi.

Skoro 1000 - 1500zł to może się zapytam czy ten
http://allegro.pl/item754357156_olympus ... dzony.html
jest naprawialny, a jeśli tak to jakie koszta, bo cena mnie kusi.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!