Dumblowy wzmacniacz 50W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Dumblowy wzmacniacz 50W

Post autor: traxman »

Można było je przylutować bezpośrednio na kondensatorze, wyprowadzenia wytrzymają, a ciepła nie ma do odprowadzenia.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

zawsze można przykręcić przy kondensatorze i pociagnąć najkrótszym z możliwych połączeń.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Rezystory siatek ekranujacych lamp mocy i dlugie sruby mocujace podstawki - az sie prosi o zwarcie.
Tak samo gole druty od mostka do kondensatorow - latwo o porazenie lub zwarcie jak bedziesz w nim grzebal.

Ogolnie jestem troche sceptyczny do tego projektu. Schemat moze i Dumblopodobny ale brzmienie moze byc rozczarowaniem. Ja nie rzucam sie na budowanie Dumbla z nastepujacych powodow:

- Nie slyszalem dobrego Dumble na zywo. Piszac "dobrego" mam na mysli fakt ze kazdy ponoc brzmi inaczej, niektore sa znakomite, inne takie sobie wedlug tych ktorzy maja stycznosc z autentykami.
- To co mozna uslyszec na CD jest juz obrobione w procesie miksowania i masteringu.
- Na youtube jakosc dzwieku z mikrofonow w videokamerach jest fatalna i IMO nie moze byc wzorcem brzmienia.
- Rozne wzmacniacze t.zw. "inspirowane przez dumble" ktore slyszalem maja wlasne brzmienie. Kilka w rekach dobrych gitarzystow dostarczalo bardzo dobre i ciekawe brzmienie. Jednak jeszcze nie natrafilem na A/B test z autentycznym. Ciekawe dlaczego?

Powyzsze nie ma na celu zniechecenia do projektu, jest to tylko ostrzezenie ze prawdopodobnie w drodze do uzyskania dobrego brzmienia bedziesz musial co nieco poeksperymentowac wiec masz okazje sporo sie nauczyc.

Ponizej nagranie z brzmieniem "inspirowanym", wzmacniacz konstrukcyjnie nie ma nic wspolnego z Dumble...gitara-wzmacniacz-glosniki-SM57 ...i gitarzysta ktory ma brzmienie w palcach :wink:

http://anacon-tech.com/audio/Lasse_Jild ... Ibanez.mp3

Suma sumarum: powodzenia, bardzo jestem ciekaw rezultatow Obrazek
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

VacuumVoodoo pisze:- Na youtube jakosc dzwieku z mikrofonow w videokamerach jest fatalna i IMO nie moze byc wzorcem brzmienia.
O to to! Nie posiadam się ze zdziwienia za każdym razem jak ktoś podejmuje się budowy jakiegoś urządzenia (pół biedy wzmacniacza - to można zawsze doprowadzić do jakiego-takiego działania - najczęściej to jest pomysł jakiegoś niskopanięciowego preampu na lampach) opierając się na próbkach z YT. Przecież na podstawie takich nagrań, w dodatku najczęściej odtwarzanych przez głośniczki komputerowe z soundblastera, nie można sobie wyrobić *żadnej* opinii o tym czy dane urządzenie dobrze zabrzmi na żywo.

Przepraszam za OT Wicker, nie odbierz tego jako krytyki Twojej konstrukcji, która bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Wszelkie cenne uwagi jak najbardziej wskazane, nawet jeśli jakiś mały OT powstanie ; ). Dziękuję wszystkim za konstruktywną krytykę, sporo się człowiek uczy, a więc tak:
-skróciłem już zdecydowanie za długie śruby, a jako że nie posiadałem odpowiednio krótkich, musiałem się bawić w obcinanie kombinerkami i piłowanie pilnikiem, dodatkowo skróciłem od razu śrubki od podstawek preampu.
-drut od mostka zostanie jak najszybciej zamieniony na kabel, troszkę nie pomyślałem łącząc to w taki sposób
-przemyślę także możliwość zamocowania mostka bliżej kondensatorów, w końcu to tylko 1 otwór
-wiem także o paru punktach "zapalnych" które mogą powodować problemy (np. żarzenie preampu) które mogą powodować brumy, tymczasowo zmierzam do próby uruchomienia tego łajdaka, potem zobaczymy

co do brzmienia, zdaję sobie sprawę że z dumble to może mieć mało wspólnego (może dobrze ? ), ogólnie mówienie o tym 'dumble' jest zapewne dość błędne, gdyż luźno trzymałem się schematu (kierując się troszkę na ślepo), szczerze mówiąc sporo próbek na YT brzmi moim zdaniem słabo( nie wnikając w jakość dźwięku ) chociaż niektóre mi się spodobały, chciałem zaryzykować z tym wzmacniaczem gdyż jeszcze chyba nikt z naszego forum nie babrał się w taką topologię, a nuż zabrzmi dobrze ? :)

Czego oczekuję od konstrukcji ? Przyzwoicie grającego wzmacniacza który brzmieniowo nie będzie odstawać od markowych produktów za 2-2.5k zł, jeśli to osiągnę to będę względnie zadowolony , a względnie to dlatego że już widzę co można było lepiej zrobić już w czasie projektowania wzmacniacza, następne konstrukcje powstaną na bazie doświadczenia zdobytego przy tej konstrukcji... no a tymczasem do roboty ; )
pozdrawiam,
Paweł
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: yellow_ »

jethrotull pisze:...nie można sobie wyrobić *żadnej* opinii...
no moze dzwiek z u2b (nawet gdy ktos zbiera paczke 2ma albo wiecej profesjonalnymi mikrofonami, wrzucone z opcja HQ) nie jest rewelacyjny, ale bez przesady, nie znowu "zadnej" opinii
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Można wyłapać charakter brzmienia (w sensie czy ma dużo czy mało przesteru), ale wątpię czy ktoś by rozróżnił na podstawie takiego klipu np. prawdziwy wzmacniacz od badziewnej symulacji, albo paczkę 412 od 108.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

czy schemat zasilacza przekaźników jak w załączniku byłby odpowiedni ? Po wyprostowaniu będzie 12.5-13V, ten noisefilter to cewka którą wymontowałem z pewnego stabilizowanego zasilacza, niestety nie znam dokładnie jej parametrów, ale mniemam że powinna być ok (skoro byłą już w zasilaczu stosowana), czy pomiędzy + a - za/przed kondensatorem dodać rezystor ? Czy zwiększyć filtrację dodając 2gi kondensator 4700uF ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

jak nie ma zastrzeżeń to wezmę się za robienie pcb ...
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

Pytanie do autora : gdzie można zakupić takie fajne turret'y?
download/file.php?id=23046&mode=view

bardzo dziekuję za info
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Nigdzie. Były na Allegro, ale sprzedawca mówi, że już nie ma i nie będzie miał. Chyba, że komuś zostały i się zechce z Tobą podzielić...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

dokładnie, z tego co wiem już takich jak te nie dostaniesz, oczywiście można nabyć inne w Amptone (http://amptone.pl/) aczkolwiek tamte było cenowo bardzo przystępne.
pozdrawiam,
Paweł