Wzmacniacz ma za sobą pierwsze uruchomienie. Wzbudza się mocno. Nie zdążyłem podpiąć jednego końca uzwojenia wtórnego do masy i zainstalować kubków ekranujących na lampy preampu. Myślę, że to pomoże.
PS. Trafo głośnikowe miało uzwojenia pierwotne spięte początek z początkiem. Dobrze, że chciałem się upewnić co do przekładni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Otóż podłączając 230VAC do zacisków anodowych TG na wtórnym miałem ok. 300mV.
Podłączając jeden anodowy i środek miałem 4-8V. Podłączając drugi odczep anodowy i środek - to samo (4-8V). Więc wykombinowałem, że podłączając A-A uzwojenia się "znoszą", bo są odwrotnie połączone. Po przepięciu jednego z uzwojeń (zamianie początku z końcem) mam teraz napięcie A-A dwa razy większe niż A-środek.
Chyba, że to właśnie ja zepsułem...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Marvel pisze:
Otóż podłączając 230VAC do zacisków anodowych TG na wtórnym miałem ok. 300mV.
Podłączając jeden anodowy i środek miałem 4-8V. Podłączając drugi odczep anodowy i środek - to samo (4-8V). Więc wykombinowałem, że podłączając A-A uzwojenia się "znoszą", bo są odwrotnie połączone. Po przepięciu jednego z uzwojeń (zamianie początku z końcem) mam teraz napięcie A-A dwa razy większe niż A-środek.
Raczej nie sprawdzaj już w ten sposób. Jeżeli strumienie magnetyczne od obu uzwojeń się zniosły, mogłeś zniszczyć trafo
Lepiej sprawdzać od strony wtórnej (oczywiście dużo niższym napięciem) i patrzeć co się dzieje na pierwotnym (anodowym).
Potencjometry wyrzuciłem z płytki, są na kabelkach. Przełącznik Boost trzeba było wlutować od spodu płytki, byłby niżej. Gniazdo wejściowe powinno też być na kabelkach, poza płytką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trochę dziwnie wygladają tak rozmieszczone gniazdo i wyłącznik boost - teraz to chyba trzeba dać logo pod spodem, to będzie wizualnie lepiej się komponowało.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.